الی کوهن

الی کوهن کیست و چگونه لو رفت؟+ رازهای مرموز این جاسوس

تاریخ انتشار : ۱۴۰۴/۰۲/۲۷
کد مطلب : 106426
زمان مطالعه : 5 دقیقه

الی کوهن کیست؟ بیوگرافی کامل الی کوهن و رازهای مرموز سیاست در زمان این جاسوس را در مطلب زیر بخوانید.

الی کوهن کیست؟

الی کوهن با نام اصلی الیاهو بن شائول کوهن بزرگترین جاسوس اسرائیلی در 26 دسامبر 1924 در اسکندریه مصر متولد شد. نام مستعار این جاسوس کمال امین ثابت بود.

خانواده الی کوهن

گرچه محل تولد الی کوهن مصر است اما خانواده او از سوریه به مصر مهاجرت کرده و از یهودیان ارتدوکس و صهیونیست بودند. آنها پس از تشکیل اسرائیل در سال 1948 مانند دیگر یهودیان مصر را ترک نکردند بلکه تا پایان تحصیلات الی کوهن و فعالیت‌های سیاسی او در حزب صهیونیسم در مصر باقی ماندند.

الی کوهن

خانواده الی کوهن جاسوس اسرائیلی

همسر و فرزندان الی کوهن

نادیا مجلد مشهور به نادیا کوهن همسر جاسوس الی کوهن است، این زوج دارای سه فرزند هستند.

دستگیری الی کوهن

دولت مصر در سال 1951 پس از کودتای نظامی در سوریه و اوج‌گیری نهضت ضد صهیونیستی در منطقه، الی کوهن را به دلیل فعالیت‌های سیاسی‌اش و حمایت از مهاجرت یهودیان به اسرائیل، بازداشت کرد اما نتوانست او را به علت کمبود شواهد محکوم کند.

مهاجرت الی کوهن از مصر به اسرائیل

الی کوهن در سال 1956 پس از بازداشت در مصر سرانجام مجبور به ترک این کشور و مهاجرت به اسرائیل شد.

ورود الی کوهن به موساد

او پس از مهاجرت به اسرائیل، به ارتش اسرائیل پیوست و در سال 1957، برای عضویت در موساد، سازمان اطلاعاتی و عملیات ویژه اسرائیل، درخواست داد اما رد شد، الی کوهن پس از تغییر رئیس موساد و نیاز سازمان به یک فرد با توانایی‌های خاص برای نفوذ به سوریه به خدمت موساد درآمد و تحت دوره‌های آموزشی فشرده جاسوسی برای یک ماموریت حساس در سوریه قرار گرفت و توانست مهارت‌های لازم برای عملیات‌های پیچیده را به دست آورد.

هویت جعلی الی کوهن

موساد با هدف نفوذ به دستگاه‌های دولتی سوریه برای این شخصیت سیاسی هویتی جعلی به عنوان یک بازرگان سوری به نام «کمال امین ثابت» ساخت. الی کوهن در سال 1962،برای تقویت هویت جعلی خود ابتدا به آرژانتین سفر کرد و به عنوان یک تاجر موفق و وطن‌پرست به سوریه رفت، او توانست اعتماد افراد مهم و مقامات بلندپایه سوریه را جلب کند و وارد محافل سیاسی و نظامی سوریه شود و روابط نزدیکی با امین الحافظ، رئیس‌جمهور آینده سوریه برقرار نماید.

تاثیر الی کوهن در موفقیت جنگ شش روزه اسرائیل

او اطلاعات بسیار مهمی از وضعیت نظامی و اقتصادی سوریه را بین سال‌های 1962 تا 1965 به اسرائیل منتقل نمود و یکی از مهم‌ترین عوامل موفقیت اسرائیل در جنگ شش روزه (1967) بود.

کوهن با هوشیاری توانست به بهانه کاشت درختان برای ایجاد سایه برای سربازان سوری، به بلندی های جولان دست یافت و اطلاعات دقیق از استحکامات نظامی سوریه در بلندی‌های جولان را به اسرائیل ارائه داد. از این درختان به عنوان نقاط هدف‌گیری برای نیروهای اسرائیلی در جنگ استفاده شدند.

او با نفوذ در سیستم امنیتی و نظامی سوریه در دهه 1960 میلادی، توانست اطلاعات حیاتی برای اسرائیل فراهم کند. کوهن به اسرائیلی ها درباره تانک های تی-۵۴ روسی و محل استقرار آنها گفت.

الی کوهن که بود

تاثیر الی کوهن در جنگ اسرائیل

مینی سریال زندگی الی کوهن با بازی ساشا بارون کوهن

داستان زندگی الی کوهن در سال ۲۰۱۹ موضوع یک مینی سریال شش قسمتی انگلیسی زبان به نام جاسوس (Spy) توسط نتفلیکس شد که ساشا بارون کوهن نقش او را در این سریال بازی می‌کند.

کتاب زندگی الی کوهن

نوشته ‌های زیادی از الی کوهن وجود دارد، «تنها در دمشق» نوشته «شموئیل سیجف» قصه زندگی تصویری واضح‌ تر و از او ارائه می ‌دهد که در آوریل ۱۹۸۶ میلادی نوشته شده است.

موزه‌ای به نام الی کوهن در اسرائیل

در اسرائیل موزه‌ای به نام الی کوهن وجود دارد که آثار و یادگارهای او در آن به نمایش گذاشته شده است. موساد در سال ۲۰۱۸ ساعت کوهن را به دست آورده است.رئیس موساد گفته این ساعت تا روزی که الی کوهن دستگیر شد، در دستش بود. بخشی از موزه بین ‌المللی جاسوسان در واشنگتن نیز به او اختصاص دارد.

الی کوهن چگونه لو رفت

روایت ‌های زیادی از چگونگی فاش شدن هویت الی کوهن و بازداشت او منتشر شده است. یک سیگنال رادیویی از خانه الی کوهن در سال ۱۹۶۵ ارسال شد و سازمان اطلاعات سوریه اینگونه او را شناسایی نمود و الی کوهن را به جرم جاسوسی محاکمه کرد. حکم اعدام الی کوهن در ۱۸ می ۱۹۶۵ در میدان مرجه دمشق در ملاء عام اجرا شد و ویدیویی از اجرای این حکم در سپتامبر ۲۰۱۶، ۵۱ سال پس از وقوع آن، در فیس بوک منتشر شد.

دیوید بارنیا، رییس موساد، هنگام افتتاح موزه ای به یاد کوهن در شهر ساحلی هرتزلیا گفت الی کوهن یکی از بهترین ماموران آنها بوده و تحقیقات اخیر نشان داده است که این جاسوس فقط به این دلیل دستگیر شد که پیام‌هایش توسط دشمن رهگیری شد. نه به این خاطر که مکررا پیام مخابره می‌کرد.

صوفی بن دور دختر کوهن از موساد انتقاد و تاکید کرد که سرویس موساد و اسرائیل تلاش داشتند همواره از وی استفاده کنند اگر این اتفاق نمی ‌افتاد، الی کوهن لو نمی‌ رفت.

استرداد بقایای جسد الی کوهن

از زمان اعدام الی کوهن با درخواست مکرر همسر او وتلاش‌های صهیونیست برای یافتن بقایای جسد این جاسوس اسرائیلی همواره با شکست همراه شده است. احمد الشرع رئیس موقت سوریه با استرداد بقایای جسد الی کوهن، جاسوسی مشهور اسرائیلی به تل آویو پس از ۶۰ سال موافقت کرده است.

نظرات