پالرمو

پالرمو چیست و کنوانسیون پالرمو چطور گرانی را کم میکند؟

تاریخ انتشار : ۱۴۰۴/۰۲/۲۵
کد مطلب : 106403
زمان مطالعه : 3 دقیقه

کنوانسیون پالرمو چیست و چرا برخی کشورها آن را برای مقابله با گرانی، فساد مالی و قاچاق بین‌المللی امضا می‌کنند؟ جزئیات را بخوانید.

آنچه درباره پالرمو باید بدانید

کنوانسیون پالرمو، معاهده‌ای برای مبارزه با جرایم سازمان‌یافتۀ فراملی است و FATF از کشورها خواسته که این کنوانسیون را اجرا کنند. به تازگی ایران این کنوانسیون را در چارچوب قوانین داخلی خود پذیرفته و مجمع تشخیص به‌صورت مشروط با کنوانسیون پالرمو موافقت کرده است. به بهانه موافقت ایران با لایحه پالرمو ، در این بخش از نمناک درباره این لایحه و تبعات نپذیرفتن آن و اثرش بر تورم و گرانی صحبت خواهیم کرد.

پالرمو چیست؟

لایحه پالرمو (Palermo Protocol) که با نام کامل “پروتکل جلوگیری، سرکوب و مجازات قاچاق انسان، به ویژه زنان و کودکان، قاچاق مهاجران و قاچاق اسلحه، مکمل کنوانسیون سازمان ملل متحد علیه جرایم سازمان یافته فراملی” شناخته می‌شود، یک توافق‌نامه بین‌المللی است که در سال 2000 در پالرمو، ایتالیا به تصویب رسید و در سال 2003 لازم‌الاجرا شد.

هدف اصلی کنوانسیون پالرمو چیست؟

هدف اصلی این لایحه ، ایجاد چارچوبی بین‌المللی برای مبارزه با جرایم سازمان‌یافته فراملی مانند قاچاق انسان (به‌ویژه زنان و کودکان)، قاچاق مهاجران، و قاچاق اسلحه است.

کشور‌های عضو این معاهده باید در قوانین داخلی خود اقداماتی چون جرم‌انگاری فعالیت‌های سازمان‌یافته، تقویت همکاری‌های قضایی و پلیسی بین‌المللی، ایجاد شفافیت در نقل‌وانتقالات مالی را اعمال نمایند.

پالرمو تصویب شد

تا سال ۲۰۱۷، ۱۸۹ کشور این کنوانسیون را امضا کرده اند اما تعداد معدودی از کشورها چون ایران به لایحه پالرمو نپیوسته بودند. ایران با شروطی شامل تطبیق تعهدات کنوانسیون با قوانین داخلی و حفظ حق حاکمیت ملی۱۴ می ۲۰۲۵ به این کنوانسیون پیوست.

برای جلوگیری از تفسیر‌های یک‌جانبه از مفاد کنوانسیون، به‌ویژه در زمینه تعریف «تروریسم» یا «جرایم سازمان‌یافته»، این شروط اعمال می‌شوند.

چرا ایران به پالرمو نپیوسته بود؟

عوامل متعددی چون بی‌اعتمادی به نهاد‌های بین‌المللی ، تجربه برجام، دسترسی کشور‌های غربی به اطلاعات مالی ایران، ملاحظات سیاسی و مذهبی باعث شده است که بسیاری به تعهدات بین‌المللی با دیده تردید نگاه کنند.

نپیوستن به پالرمو چه تبعاتی دارد؟

نپیوستن به پالرمو برای ایران تبعات اقتصادی و سیاسی سنگینی چون قرار گرفتن در لیست سیاه FATF و محدودیت‌های شدید بانکی و مالی، دور کردن سرمایه‌گذاران بین‌المللی از ایران، به صفر رساندن شانس جذب سرمایه خارجی، عدم ادامه روابط بانکی با کشور‌های همسایه و هم‌پیمان مانند عراق و ترکیه، افزایش دور زدن تحریم‌ها و استفاده از واسطه‌های مالی هزینه‌های تجارت خارجی ، محاصره کامل اقتصادی و توقف فعالیت شرکت‌های ایرانی در خارج از کشور را در پی داشته است.

کنوانسیون پالرمو می‌تواند گرانی و تحریم را کم کند؟

پیوستن به پالرمو و هماهنگی با استاندارد‌های گروه ویژه اقدام مالی (FATF) سبب خارج شدن ایران از لیست سیاه FATF و تسهیل شدن روابط بانکی با کشور‌های دیگر، کاهش هزینه‌های تجارت خارجی، تثبیت قیمت ارز ،جذب سرمایه‌گذاری خارجی، تقویت تولید داخلی، افزایش عرضه کالا‌ها و... می شود پس کنوانسیون پالرمو می‌تواند به طور غیرمستقیم گرانی یا تحریم‌ها را کاهش دهد اما به تنهایی نمی‌تواند گرانی یا تحریم‌ها را به سرعت کاهش دهد.

نظرات