
مراسم عزاداری طویریج و ماجرای آمدن امام زمان(عج) به هیئت قبیله طویریج
مراسم عزاداری طویریج یکی از بزرگترین دستههای عاشورایی جهان است که روایاتی از حضور امام زمان (عج) در میان قبیله طویریج، آن را به واقعهای پرفیض و معنوی تبدیل کرده است.
مراسم عزاداری طویریج و شرکت کردن امام زمان در آن
عزاداری برای امام حسین (ع) ریشه در تاریخ اسلام دارد و از همان سالهای اولیه پس از واقعه کربلا آغاز شده است. این عزاداریها اشکال مختلفی به خود گرفتهاند و در طول زمان تکامل یافتهاند. دسته عزاداری طویریج، به عنوان یکی از مهمترین و باشکوهترین مراسمهای عزاداری در جهان، نقش بسزایی در زنده نگه داشتن یاد و خاطره امام حسین (ع) و ترویج ارزشهای والای انسانی و اسلامی دارد. در این بخش از نمناک به ماجرای دسته طویریج و نوع عزاداری این دسته پرداخته ایم.
دسته طویریج چیست؟
در روز عاشورای سال 1327 هجری قمری، تعدادی از اهالی روستای طویریج به همراه اهالی کربلا و زائران، پس از شنیدن روضه شهادت امام حسین (ع) در حرم، به خیابانها ریختند و با پای برهنه و سینهزنان به سمت حرم حرکت کردند. این حرکت، سرآغاز شکلگیری دسته عزاداری طویریج شد.
قبیله طویریج چه کسانی بودند؟
طویریج نام روستایی در نزدیکی کربلا است. منطقه طویریج در حدود ۱۰ کیلومتری جنوب شرقی کربلا قرار دارد که به نام هندیه نیز شناخته میشود. این منطقه در زمان قیام امام حسین (ع) محله قبیله بنی اسد بوده است.
نحوه برگزاری عزاداری دسته طویریج
فیلم دسته عزاداری طویریج بزرگترین دسته عزاداری کربلا در فضای مجازی منتشر شده است، هر ساله میلیونها نفر در دسته عزاداری طویریج شرکت میکنند.
دسته عزاداری طویریج (به عربی:ركضة طويريج) یکی از بزرگترین و قدیمیترین دستههای عزاداری در جهان است که هر ساله در روز عاشورا در شهر کربلا برگزار میشود. این دسته عزاداری، نمادی از شور و اشتیاق مردم برای عزاداری امام حسین (ع) و اعلام وفاداری به آرمانهای ایشان است. عزاداران طویریج، با پای برهنه و سینهزنان به سمت حرم حرکت میکنند.عزاداران در طول مسیر، شعارهایی در مدح امام حسین (ع) و لعن دشمنان ایشان سر میدهند.
عزاداری قبیله طویریج و امام زمان
درباره عزاداری قبیله طویریج و شرکت بحرالعلوم در این دسته عزاداری ماجرایی نقل شده است. در کتاب «امام زمان و سید بحر العلوم» آمده است، در سال ۱۳۳۳ق، یکی از عالمان شیعه در نجف، دلیل حضور خود در عزاداری طویریج را حضور یافتن علامه بحرالعلوم در این مراسم دانسته و گفته است که وی مثل سایر سینهزنها برهنه شده و سینه میزده و پس از اتمام سینهزنی مورد سؤال قرار گرفته که چرا چنین کاری کرده، و در پاسخ به این سؤال، مشاهده امام دوازدهم شیعیان در این مراسم را دلیل کار خود بیان کرده است.( رفیعی، امام زمان(عج) و سید بحر العلوم، ۱۳۸۶ش، ص۱۹۴-۱۹۷.)
مؤلف کتاب تاریخ النیاحه (نوشتهشده در قرن چهاردهم قمری) معتقد است رؤیت امام مهدی(عج) در دسته طویریج توسط بحرالعلوم در خواب بوده است.(شهرستانی، تاریخ النیاحة، بیتا، ج۲، ص۴۵.)