سه هفته اول بارداری و آنچه حتما باید از جنین و مادر بدانید
از هفته اول بارداری تا هفته سوم بارداری چه اتفاقاتی در بدن رخ می دهد
بارداری هفته به هفته و دانستن جزئیات مهم درباره وضعیت جنین و مادر از هفته اول بارداری تا روز زایمان، اهمیت فوق العاده ای برای همه ما دارد. اگر شما هم جز کسانی هستید که به تازگی طعم مادر شدن را چشیده اید یا اینکه به تازگی برای باردار شدن اقدام کرده اید، سوالات بی شماری در ذهن خود درباره بارداری و اتفاقاتی که قرار است که در بدن شما بیافتد دارید. با خواندن این مطلب از بارداری هفته به هفته نمناک به جواب سوالات خود از هفته اول تا سوم بارداری برسید.
هفته اول بارداری ، چه اتفاقاتی در حال رخ دادن است؟
با شروع بارداری و ورود شما به هفته اول حاملگی، بدن درگیر تغییراتی میشود. متوسط زمان دوره ی قاعدگی حدود 5 تا 7 روز است؛ خونی که در طی این مدت از بدن خارج میشود ترکیب خون خالص و دیواره ی رحم (آندومتر) می باشد. بخش حائز اهمیت این است؛ تغییرات هورمونی که سبب آغاز عادت ماهیانه می شود مغز را نیز به ترشح هورمون های لوتئینه کننده (LH) و فولیکول (FSH) تحریک می کند که هر دو کلیدی ست که به بارداری کمک می کند.
در حال حاضر کودکی در کار نیست و نمیتوان از اینکه آیا تخمک ها برای ماه آینده بارور می شوند یا خیر مطمئن بود. متخصصان روز اول آخرین عادت ماهیانه را بعنوان شروع حاملگی انتخاب میکنند.
آماده سازی بدن برای هفته اول بارداری
برای کمک به آماده سازی بدن در هفته اول حاملگی:
1. مصرف فولیک اسید را آغاز کنید
برای حفظ فرزند آینده تان از سه ما پیش از بارداری قرص های فولیک اسید را مصرف کنید.تحقیقات نشان میدهد مادرانی که 300 میکروگرم فولیک اسید مصرف کرده اند احتمال اینکه فرزندشان نارسایی عصبی لوله شنوایی داشته باشد تا 70 درصد کاهش می یابد.
2. از خوردن کافئین زیاد بپرهیزید
یک فنجان قهوه مسئله ای ایجاد نمی کند اما این مقدار نباید بیش از همین 1 فنجان در روز شود.
3. رژیم غذایی متعادلی را انتخاب کنید
رژیم غذایی دوران بارداری باید تمام مواد مغذی لازم را تامین کند مخصوصا زینک؛ پس برای آغاز بارداری سالم و قوی، حتما از یک رژیم غذایی مخصوص حاملگی مطمئن پیروی کنید.
4. رفتارهای خطرناک را رها کنید
اگر در حال آماده ساختن بدنتان برای بارداری هستید سیگار و دخانیات را ترک کنید.
5. به پزشک مراجعه کنید
از همان ابتدای حاملگی بایستی با یک پزشک متخصص زنان و زایمان در ارتباط باشید و تحت نظر بودنتان را آغاز کنید. تمام باید نبایدها را بیاموزید و بدانید که محیط و خطرات سبک زندگی نامناسب میتواند موجب ایجاد مشکلاتی در جنین شود.
6. از گرما و حرارت زیاد دوری کنید
از گرفتن دوش آب گرم خودداری کنید چرا که میتواند بر میزان کیفیت اسپرم تاثیر بگذارد. آبی که با آن حمام می کنید نباید گرم تر از دمای بدن باشد. از گذاشتن لپ تاب به روی پا خودداری کنید و از کشیدن پتوی برقی نیز پرهیز کنید. طبق مطالعات صورت گرفته حرارت طولانی و مفرط می تواند سبب کاهش سرعت اسپرم شود.
نشانه های اولیه بارداری در هفته های ابتدایی حاملگی
با شروع بارداری، تغییراتی در زندگی و جسم شما ظاهر خواهد شد که بطور کلی به آنها اشاره خواهیم داشت.
تغییر اشتیاق به غذا
ممکن است روزهای اول باشد، اما تغییر در میل به غذا شاید شروع شده است. این مربوط به نقش هورمون هاست پس راحت باشید و با اینکه هورمون ها بدنتان را تصاحب کنند کنار بیایید. با این حال اشتیاقتان را در محدوده ی منطقی رها کنید و مطمئن شوید به جای غذاهایی که تحملشان را ندارید، جایگزین منطقی دریافت می کنید.
خستگی
در سه ماه اول بیشتر انرژی شما برای رشد جنین مصرف میشود، برای همین کاملا خسته بودن طبیعی است. خبر خوب این است که در انتهای سه ماه اول جفت در جای خود قرار می گیرد اما تا آن موقع به خواسته های بدنتان گوش دهید و استراحت کنید.
احساس مریضی و بی حالی
البته که همه چیز را راجع به تهوع حاملگی شنیده اید اما فکر نمی کردید به این بدی باشد! احساس تهوع آور در شما فقط صبح ها به سراغ شما نمی آید بلکه بخصوص در دوازده هفته اول میتواند تمام روز همراهتان باشد.
اگر می خواهید تهوعتان را کنترل کنید، سعی کنید وعده ای را جا نیندازید، علیرغم اینکه میل به نخوردن ندارید، به جای آن سعی کنید در طول روز غذاهای کوچک بخورید.
سعی کنید آدامس بدون شکر بجوید تا بزاق دهانتان مناسب تر بماند. متخصصان کاملا از دلیل اینکه چرا آب دهان در بارداری بیشتر می شود مطلع نیستند اما آن را به هورمون های بارداری مرتبط می دانند.
هفته دوم بارداری ؛ انتظار چه اتفاقاتی میرود؟
در مورد تغییر بدن در هفته دوم حاملگی باید بدانید که چرخه ی قاعدگی ما واقعا جالب است؛ بنظر خیلی سخت می آید و واقعا هم همینطور است. به دلیل تغییرات هورمونی سطح هورمون های لوتئینه کننده (LH) و هورمون های تحریک کننده ی فولیکول (FSH) افزایش پیدا کرده و ساخت فولیکول در تخمدان های شما را تحریک می کند در حقیقت این فولیکول ها کیسه هایی حامل تخمک هستند اگر چه معمولا فقط یکی از آن ها بزرگتر از بقیه می شود و تولید تخمک می کند.
آن فولیکول نیز شروع به تولید استروژن می کند. این هورمون موجب افزایش قطر دیواره رحم میشود که این موضوع کمک به کاشته شدن تخمک می کند و خوشبختانه طی 24 ساعت پس از رهاسازی تخمک، یکی از تقریبا 25 میلیون اسپرم همسرتان از واژن به سمت گردنه رحم حرکت می کند. لوله ی فالوپ (شیپور رحمی) جایی است که تخمک میتواند نفوذ کند.
ترشحات شما دچار تغییر میشوند؛ اگر بطور مداوم ترشحات خود را تحت نظر بگیرید متوجه خواهید شد که غلظت و رنگ آن ها هر ماه دچار تغییر میشوند و هرچه به روز تخمک گذاری نزدیک تر میشویم ترشحات غلیظ، چسبنده و کرم رنگ میشوند، بنابراین سعی کنید اطمینان حاصل کنید که سه بار پروتئین در این چند هفته اول دریافت کنید.
در هفته سوم بارداری - چه چیزی انتظار میرود؟
همانطور که در هفته دوم ذکر شد، اسپرم های همسر شما برای بارور کردن تخمک شما سفری سخت را در پیش میگیرند، اما اگر کار، درست انجام شود، پایه اصلی نوزاد شما تشکیل می شود.
جنین من در هفته سه بارداری چه کاری انجام می دهد؟
در عرض چند ساعت از بارور شدن، تخمک شما شروع به حرکت از لوله فالوپ به رحم می کند، و تخمک پر شده به 16 سلول یکسان تقسیم می شود. این سفر می تواند تا شش روز طول بکشد، بنابراین ممکن است تا هفته چهارم برسد، کودک شما یک توپ متشکل از حدود 100 سلول با اندازه یک سر سوزن می باشد. این به طور رسمی به عنوان یک بلاستوسیت نامیده می شود و توده سلولی به جنین و کیسه های آمنیوتیکت تبدیل میشوند، توده بیرونی سلول به جفت تبدیل می شود.
وضعیت بدن مادر در هفته سوم بارداری
در حال حاضر در حالت جسمانی خود احساس خیلی خاصی نخواهید داشت، اما اگر همه چیز به موقع به درستی اتفاق بیافتد، این بلاستوسیست گرانبها سفر خود را شروع می کند و به رحم می رود و درست بعد از اینکه تخمک از فولیکول آزاد شد، آن را توسط یک گروه زرد از سلول به نام corpus luteum جایگزین می کنند.
این به نوبه خود به اندازه کافی، هورمونهای بارداری پروژسترون و استروژن تولید می کند، تا در هفته های آینده به جنین خود اطمینان دهید که جایی مطمئن دارد. در این مرحله، احتمالا شما هنوز هم نمیتوانید آزمایش مثبت قطعی بارداری دریافت کنید، اما در چند هفته آینده، زمانی که بلاستوسیت به رحم وارد می شود، سلول های جفت در حال رشد، گونادوتروپین کوریونی (hcg) را ایجاد می کنند و در سه ماهه اول، این هورمون افزایش می یابد و تخمدان ها دستور عدم تولید تخمک میدهد و تولید پروژسترون و استروژن را بیشتر می کند.
علائم رایج در هفته سوم بارداری
با شروع هفته سوم حاملگی، مثل تمام هفته های بارداری، بدن شما تغییراتی خواهند داشت که به اصلی ترین آنها می پردازیم.
حس بویایی قوی:
این یک عارضه جانبی از افزایش استروژن است، بنابراین اگر شما هر عطر و رایحه کوچکی را در اطراف خود بفهمید، این می تواند یک علامت اولیه باشد که بدن شما آماده برای رشد یک کودک شده است، این حالت ممکن است که در چند هفته آینده باعث ناراحتیتان در ساعات صبح شود، بنابراین شما ممکن است بخواهید در مورد تغییر در لوازم بهداشتی خود، فکری کنید.
فشار شکمی:
نگران نباشید، احساس فشار و یا حتی احساس گرفتگی های دوره ای بدون خونریزی، چیزی نیست که در مورد آن هراس داشته باشد. شما ممکن است این احساس را به دلیل پیوند جنین، افزایش جریان خون به این منطقه یا حتی ضخیم شدن رحم احساس کنید؛ اگر شما نگران هستید، توصیه می کنیم یک قرار ملاقات با پزشک خودتان داشته باشید.
مراقبت های هفته سوم بارداری
برای مراقبت هرچه بیشتر از جنین خود و ادامه جریان رشد سالم آن، نکاتی را باید رعایت کنید به شرح زیر:
مصرف پروتئین را بالا ببرید
کودک شما برای کمک به پروتئین اضافی نیاز خواهد داشت و در حال رشد است، پس مطمئن شوید که پروتئین کافی را دریافت میکند، بنابراین سعی کنید اطمینان حاصل کنید که سه بار پروتئین در این چند هفته اول دریافت خواهید کرد.
اطمینان حاصل کنید که به اندازه کلسیم مصرف میکنید
فراموش نکنید که اگر شما در دوران بارداری، کلسیم کافی از طریق رژیم غذایی دریافت نکنید، کودک شما شروع به مصرف آن از استخوان های شما خواهد کرد پس وقت آن رسیده است که غذاهایی که منبع کلسیم هستند را به شکل جدی در رژیم غذایی بارداری خود جای دهید.