
بیوگرافی علیرضا شجاع نوری+ همسرش مهناز باقری و فرزندان نقش سلمان فارسی
علیرضا شجاعنوری کیست؟ بیوگرافی کامل، نقش او در سریال سلمان فارسی، و نگاهی به زندگی خصوصی با همسرش مهناز باقری و فرزندانشان.
بیوگرافی علیرضا شجاع نوری
نام:علیرضا
نام خانوادگی:شجاع نوری
تاریخ تولد:8 فروردین 1334
محل تولد:شیراز
پیشه:تهیهکننده و بازیگر
همسر:مهناز باقری
تعداد فرزندان:4
زندگی شخصی علیرضا شجاع نوری
علیرضا شجاع نوری بازیگر و تهیهکنندهی شناخته شدهی سینمای ایران در تاریخ 8 فروردین 1334 در شهر شیراز متولد شده است. این هنرمند از اواخر دههی 50 وارد عرصهی هنر شد و با سریال سربداران در سال 1362 مسیر خودش را در دنیای بازیگری ادامه داد.
شجاع نوری در طول دوران فعالیت خود بازیگری گزیدهکار بوده و نقشهایی ماندگار را در کارنامهی هنری خودش ثبت کرده است. این چهره در حال حاضر در پروژهی عظیم سلمان فارسی ایفاگر نقش سلمان، یکی از صحابی پیامبر بوده و بسیاری از مخاطبان او منتظر رونمایی از علیرضا شجاع نوری در نقش سلمان فارسی هستند.
همسر علیرضا شجاع نوری
این بازیگر سینما و تلویزیون در سال ۱۳۵۸ با مهناز باقری ازدواج کرده است. علیرضا شجاع نوری همسر خود را در زمان دانشگاه شناخت و پس از آشنایی بیشتر، هر دو تصمیم به آغاز زندگی مشترک خود گرفتند. چندی پیش نیز انتشار عکسهای جدیدی از علیرضا شجاع نوری و همسرش در استانبول، توجه رسانههای مختلفی را به خود جلب کرده بود.
فرزندان علیرضا شجاع نوری
ثمرهی ازدواج علیرضا شجاع نوری چهار فرزند به نامهای طاها پارسا، رضا شایا، فاطمه و راضیه است. رضا و طاها شجاع نوری از بنیانگذاران و اعضای گروه موسیقی دنگ شو بودهاند که زمانی در موسیقی ایران فعالیت میکرد و طرفداران بسیاری داشت.
طاها پارسا که بنیانگذار این گروه موسیقی است، متولد سال 1360 بوده و فارغالتحصیل رشتهی طراحی شهری است. رضا شایا نیز یکی از اعضای گروه دنگ شو بود که اکنون خارج از ایران زندگی میکند. از دختران علیرضا شجاع نوری اطلاعات چندانی در فضای رسانهای در دسترس نیست.
تحصیلات علیرضا شجاع نوری
این هنرمند دنیای سینما تحصیلات عالی خودش را در دو رشتهای کاملاً متفاوت با هنر به انتها رسانده است. علیرضا شجاع نوری مدرک کارشناسیاش را در رشتهی زیستشناسی از دانشگاه شهید بهشتی و کارشناسی ارشدش را در رشتهی ادبیات ایتالیایی از دانشگاه تهران اخذ کرده است. این رشتههای تحصیلی در ادامهی مسیر علیرضا شجاع نوری نمود پیدا کرده و در فعالیتهای هنریاش تجلی یافته است.
آغاز فعالیت علیرضا شجاع نوری در هنر
علیرضا شجاع نوری در سال ۱۳۵۹ فعالیت حرفهای خودش در هنر را به عنوان نویسنده در خبرگزاری جمهوری اسلامی ایران آغاز کرد. او البته پیش از این این تجربه، در سفری به آمریکا، پس از اتمام دورههای بیولوژی رشتهی زیست شناسی خود، در یکی از تئاترهای آمریکا بازی کرده بود. این چهره سپس در سال ۱۳۶۳ به بنیاد فارابی پیوست و در ادامهی مسیر خود در واحد تأمین فیلمهای خارجی صدا و سیما مشغول به کار شد. این تجربیات ارزشمند، پایههای محکمی برای ورود شجاع نوری به عرصهی بازیگری و تولید و تهیهی فیلم در سینما و تلویزیون را فراهم آورد.
علیرضا شجاع نوری در سربداران
سریال سربداران به کارگردانی محمدعلی نجفی که در سال 1362 از شبکهی یک سیما پخش میشد، اولین تجربهی علیرضا شجاع نوری در مقام بازیگر را رقم زد. این سریال که بر اساس قیام سربداران خراسان به رهبری شیخ حسن جوری علیه استیلای مغول بر ایران ساخته شده، یکی از خاطرهانگیزترین سریالهای تاریخ تلویزیون ایران است. علیرضا شجاع نوری در سریال سربداران نقش هوم، سرکردهی عیاران را در کنار بازیگرانی مانند علی نصیریان، امین تارخ، سوسن تسلیمی، محمدعلی کشاورز، افسانه بایگان، عنایت بخشی، حسین محجوب و ... ایفا کرده است.
علیرضا شجاع نوری در بی بی چلچله
فیلم سینمایی بیبی چلچله در سال 1363 به کارگردانی کیومرث پوراحمد ساخته شده است. این فیلم که بر اساس رمان درخت زیبای من اثر ژوزه مائورو ده واسکونسلوس ساخته شده، اولین تجربهی سینمایی علیرضا شجاع نوری در عرصهی بازیگری را رقم زده است. داستان این فیلم سینمایی روایتگر زندگی پسرکی به نام مجید است که با مشکلات خانوادگی مختلفی دست و پنجه نرم کرده و در شرف حل این مشکلات است. علیرضا شجاع نوری در فیلم بی بی چلچله با چهرههایی چون داوود رشیدی، سیامک اطلسی، آرش احمدعلیخان، معصومه تقیپور، عباس مختاری و ... همبازی بوده است.
علیرضا شجاع نوری در روز واقعه
نقطه عطف کارنامهی هنری علیرضا شجاع نوری در بازیگری، بازی در فیلم سینمایی روز واقعه به نویسندگی بهرام بیضایی و کارگردانی شهرام اسدی است. این فیلم که در سال 1373 ساخته شد، در سیزدهمین دورهی جشنواره فیلم فجر با دریافت 5 سیمرغ بلورین از جمله بهترین فیلم، توجهات بسیاری را به خود جلب کرد و به یکی از آثار ماندگار سینمای ایران تبدیل شد. علیرضا شجاع نوری در فیلم روز واقعه نقش عبدالله، جوانی مسیحی که به تازگی به اسلام روی آورده و به دنبال شنیدن ندایی که او را به یاری فرامیخواند، در واقعه کربلا حضور مییابد را بازی کرده و تحسین منتقدان و تماشاگران بسیاری را برانگیخته است. بازی درخشان این هنرمند در فیلم روز واقعه علاوه بر اینکه سبب شهرت او در عرصهی بازیگری سینما شد، نامزدی دریافت سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول را کسب برایش به ارمغان آورد.
علیرضا شجاع نوری در فیلم محمد رسول الله
فیلم سینمایی محمد رسولالله محصول سال 1393 سینمای ایران به کارگردانی مجید مجیدی است که فیلمنامهی آن توسط این کارگردان به همراه کامبوزیا پرتوی و حمید امجد نگاشته شده بود. این فیلم داستان دوران کودکی حضرت محمد (ص)، پیامبر اسلام را در سدهی ۶ میلادی روایت میکند. داستان فیلم از دوران جاهلیت و شرایط اجتماعی زمان تولد حضرت محمد (ص) آغاز شده و در ۱۲ سالگی ایشان به پایان میرسد. علیرضا شجاع نوری در این پروژهی سینمایی ایفاگر نقش عبدالمطلب، پدربزرگ پیامبر اسلام بوده و با بازیگرانی چون مهدی پاکدل، محسن تنابنده، ساره بیات، مینا ساداتی، داریوش فرهنگ، رعنا آزادیور و ... همکاری داشته است.
علیرضا شجاع نوری در سینما
فیلم سینمایی آن سوی مه به کارگردانی منوچهر عسگرینسب در سال 1360 اولین نقشآفرینی علیرضا شجاع نوری در سینما را رقم زد. این بازیگر کمکار در ادامهی دوران فعالیت بازیگری خود، در آثاری چون دستنوشتهها به کارگردانی مهرزاد مینویی، تردید به کارگردانی واروژ کریم مسیحی، فردا به کارگردانی مهدی پاکدل، نگار به کارگردانی رامبد جوان، کمدی انسانی به کارگردانی محمدهادی کریمی و ... ایفای نقش داشته است. علیرضا شجاع نوری در این آثار سینمایی که جوایز و نامزدیهای بسیاری را برای او به همراه داشته، با بازیگرانی مانند نگار جواهریان، بهرام رادان، ترانه علیدوستی، هومن سیدی، جلیل فرجاد، صادق صفایی و ... همبازی بوده است.
علیرضا شجاع نوری در بانوی عمارت
سریال بانوی عمارت به کارگردانی عزیزالله حمیدنژاد در سال 1397 از شبکهی سوم سیما روی آنتن میرفت. این سریال داستان شاهزادهای قاجاری به نام میرزا ارسلان قوانلو قاجار را روایت میکند که سعی دارد در حکومت قاجاریه به لقب و منصب حکومتی برسد. او همینطور عاشق دختری به نام فخرالزمان شده و میخواهد با او ازدواج کند. حضور علیرضا شجاع نوری در سریال بانوی عمارت و ایفای نقش طبیب الاطباء یکی از نکات برجستهی این سریال تلویزیونی بود. حسام منظور، مریم مومن، پانتهآ پناهیها، غزل شاکری، اندیشه فولادوند، مینا وحید و ... دیگر بازیگران این سریال تاریخی عاشقانه را تشکیل میدهند.
علیرضا شجاع نوری در مختارنامه
داوود میرباقری برای نقش ماندگار مختار در سریال مختارنامه، در ابتدا چندین بازیگر را در نظر داشت که یکی از آنها علیرضا شجاع نوری بود. به گفتهی این بازیگر سرانجام قرار شد تا او ایفاگر نقش مختار ثقفی باشد، اما به دلیل پیشبینی اشتباه دربارهی زمانبندی تولید سریال، شجاع نوری از این نقش کنارهگیری کرد تا فریبرز عربنیا آن را بازی کند. این هنرمند بعدها اظهار داشت که همیشه از این تصمیم افسوس خورده و جای مختار در کارنامهی هنری او خالی است.
علیرضا شجاع نوری در سلمان فارسی
جدیدترین اثر این بازیگر مطرح سینما و تلویزیون ایران، پروژهی در دست ساخت سلمان فارسی به کارگردانی داوود میرباقری است. این مجموعه داستان سلمان فارسی، یکی از صحابی پیامبر اسلام را در دوران شاهنشاهی ساسانی، امپراتوری بیزانس و صدر اسلام به تصویر میکشد. انتظار میرود که پخش سریال سلمان فارسی از سال ۱۴۰۵ آغاز شود تا انتظارها برای دیدن این سریال تاریخی به پایان برسد. بازیگر اصلی این سریال علیرضا شجاع نوری در نقش سلمان فارسی است که چندی پیش از گریمش نیز رونمایی شد.
از دیگر بازیگران این پروژهی عظیم میتوان به فرهاد اصلانی، ستاره اسکندری، حسام منظور، الهام کردا، داریوش فرهنگ، یوسف صیادی، محمدرضا هدایتی، مجید مظفری، حسن میرباقری، چنگیز جلیلوند، احترام برومند و ... اشاره داشت.
علیرضا شجاع نوری در دورهمی
در سال 1395 و همراه با فرا رسیدن عید غدیر، علیرضا شجاع نوری در برنامه دورهمی مهران مدیری به گفتگو با این چهره نشست. این بازیگر در دورهمی بیان داشت که در برههی هشت سال دفاع مقدس خبرنگار بوده و همراه با دیگر خبرنگاران خارجی سمت خاکریزها میرفته تا آن حقایق را ثبت کند. شجاع نوری همچنین در این مصاحبه از ماجرای ازدواج خود و همسرش پرده برداشت و خاطرات مربوط به زمان آشناییشان را بیان کرد.
علیرضا شجاع نوری در خندوانه
در سال 1397 این بازیگر در برنامه خندوانه حضور یافت و با رامبد جوان و همچنین جناب خان لحظات جذابی را رقم زدند. یکی از نکات ویژهی این قسمت برای علیرضا شجاع نوری فرزندان او بودند که شایا، یکی از آنها در این برنامه حضور یافت و علاوه بر گفتگو با رامبد و پدر، برای اولین بار از قطعهی جدید گروه موسیقی خود رونمایی و آن را اجرا کرد. حضور علیرضا شجاع نوری در برنامه خندوانه، یکی از قسمتهای جذاب این برنامه را رقم زد که مورد توجه بسیاری از مخاطبان در فضای مجازی قرار گرفت.
تهیه کنندگی علیرضا شجاع نوری
علیرضا شجاع نوری از سال 1365 و با فیلم سینمایی شیر سنگی به کارگردانی مسعود جعفری جوزانی، فعالیت خود در عرصهی تهیهکنندگی را آغاز کرد. این فیلم سینمایی با بازی بازیگرانی مانند علی نصیریان و عزتالله انتظامی اولین تجربهی شجاع نوری در تهیهکنندگی محسوب میشد و این مسیر با فیلمهای مختلف دیگری ادامه یافت. از جمله فیلمهای مطرحی که علیرضا شجاع نوری تهیهی آن را برعهده داشته میتوان به فرش باد در سال ۱۳۸۱ به کارگردانی کمال تبریزی که برندهی جایزهی ویژهی هیئت داوران در جشنواره فیلم فجر شد، یک بوس کوچولو در سال 1384 به کارگردانی بهمن فرمانآرا و شنل در سال ۱۳۹۵ به کارگردانی حسین کندری اشاره داشت.
علیرضا شجاع نوری ژاپن
یکی از نکات جالب توجه کارنامهی کاری علیرضا شجاع نوری، تهیهکنندگی فیلم فردا در سال 1380 به کارگردانی ستسو ناکایاما، کارگردان ژاپنی است. این تجربهی سینمایی که با بازیگران ایرانی و ژاپنی ساخته شده، یکی از نخستین کارهای مشترک سینمای ایران و ژاپن محسوب میشود. علیرضا شجاع نوری همچنین به خاطر همکاریهای سینمایی و معرفی آثار ژاپنی به مخاطبان ایرانی، مورد تقدیر وزارت امور خارجهی ژاپن قرار گرفته است. سفارت ژاپن در ایران در این راستا، در تاریخ 27 آذر 1403 تقدیرنامهای را از سوی وزیر امور خارجهی ژاپن به این هنرمند ایرانی اهدا کرد.
مسئولیت های علیرضا شجاع نوری در سینما
در تاریخ ۱۴ آبان ۱۳۹۲ علیرضا شجاع نوری با حکم حجتالله ایوبی، رئیس سازمان سینمایی، به سمت مشاور امور بینالملل این سازمان منصوب شد. این انتصاب که در نتیجهی سالها تجربهی ارزشمند شجاع نوری در عرصهی سینما و شناخت عمیق او از سینمای بینالمللی بود، گوشهای از حضور این هنرمند در زمینه و حوزههای مدیریتی سینمای ایران است.
ویژگی های هنری علیرضا شجاع نوری
علیرضا شجاع نوری یکی از بازیگران کاریزماتیک و پر جذبهی سینمای ایران است که با چهرهای متفاوت و بازیهای منحصر به فرد خود در خاطر مخاطبان ماندگار شده و نامش را ثبت کرده است. توانایی او در ایفای نقشهای تاریخی و شخصیتهای پیچیده از ویژگیهای بارز بازیگری اوست.
علیرضا شجاع نوری در تهیه کنندگی نیز همواره به تولید آثاری با مضامین انسانی و اجتماعی توجهی ویژه داشته است. این هنرمند پس از بیش از چهار دهه فعالیت مستمر در عرصهی سینما و تلویزیون، همواره به عنوان یکی از چهرههای تأثیرگذار این عرصه شناخته میشود. ترکیب تجربه، دانش و تعهد هنری، از او چهرهای منحصربهفرد ساخته و این علیرضا شجاع نوری را به الگویی برای هنرمندان جوان تبدیل کرده است.
فیلم شناسی علیرضا شجاع نوری
سینما
- بیبی چلچله (1363) به کارگردانی کیومرث پوراحمد
- آن سوی مه (1364) به کارگردانی منوچهر عسگری نسب
- شیر سنگی (1365) به کارگردانی مسعود جعفری جوزانی
- دست نوشتهها (1365) به کارگردانی مهرزاد مینویی
- روز واقعه (1373) به کارگردانی شهرام اسدی
- تردید (1387) به کارگردانی واروژ کریم مسیحی
- یک دقیقه و یازده ثانیه (1391) به کارگردانی مصطفی رزاق کریمی
- فردا (1392) به کارگردانی مشترک مهدی پاکدل و ایمان افشاریان
- محمد رسولالله (1394) به کارگردانی مجید مجیدی
- نگار (1395) به کارگردانی رامبد جوان
- کمدی انسانی (1395) به کارگردانی محمدهادی کریمی
- سونامی (1397) به کارگردانی میلاد صدرعاملی
سریال
- سربداران (1362) به کارگردانی محمدعلی نجفی
- پشت کوههای بلند (1391) به کارگردانی امرالله احمدجو
- بانوی عمارت (1397) به کارگردانی عزیزالله حمیدنژاد
- سلمان فارسی (در حال ساخت) به کارگردانی داوود میرباقری
تهیه کنندگی
- شیر سنگی (1365) به کارگردانی مسعود جعفری جوزانی
- فردا (1380) به کارگردانی ستسو ناکایاما
- زیستن (1380) به کارگردانی رضا سبحانی
- فرش باد (1381) به کارگردانی کمال تبریزی
- نامهها (1381) به کارگردانی سامان آسترکی
- من و نگین دات کام (1382) به کارگردانی حسین قناعت
- یک بوس کوچولو (1383) به کارگردانی بهمن فرمان آرا
- باغهای کندلوس (1383) به کارگردانی ایرج کریمی
- کتاب قرمز (1386) به کارگردانی مزدک میرعابدینی
- صندلی خالی (1387) به کارگردانی سامان آسترکی
- زیر آب (1388) به کارگردانی سپیده فارسی
- روشن، خاموش، روشن (1389) به کارگردانی حمیدرضا چارکچیان
- دونده زمین (1389) به کارگردانی کمال تبریزی
- شنل (1395) به کارگردانی حسین کندری
- مستند یک لقمه خواب (1395) به کارگردانی مونا زندی حقیقی
- بنفشه آفریقایی (1396) به کارگردانی مونا زندی حقیقی
- شب اول هجده سالگی (1397) به کارگردانی حامد تهرانی