درمان ناباروری

درمان ناباروری با روش آی وی اف

کد مطلب : 104740
زمان مطالعه : 6 دقیقه

اگر به شما هم توصیه شده که آی وی اف انجام دهید، احتمالاً سوالات زیادی در ذهن‌تان شکل گرفته است. در ادامه، اطلاعات کاملی درباره این روش در اختیارتان قرار خواهیم داد.

آی وی اف، یکی از پرکاربردترین و موثرترین روش‌های درمان ناباروری است. آی وی اف (IVF) مخفف کلمهIn vitro fertilization، به معنی لقاح آزمایشگاهی است. در این روش، به جای اینکه اسپرم و تخمک به طور طبیعی در لوله‌های رحمی به هم برسند، این فرآیند در محیط آزمایشگاه انجام می‌شود. در واقع اگر اسپرم و تخمک به هر دلیلی نتوانند به هم برسند و یا لقاح انجام نشود، ما در محیط آزمایشگاه این شرایط را فراهم خواهیم کرد تا جنین تشکیل شود. زمایشپایناینسپس جنین تشکیل شده به رحم منتقل می‌شود و بارداری اتفاق می‎افتد. مهم است بدانید که آی وی اف آخرین گزینه در درمان ناباروری است و تلاش ما بر این است که تا حد امکان از روش‌های کم‌تهاجمی‌تر و دارویی برای کمک به زوجین استفاده کنیم. اگر به شما هم توصیه شده که آی وی اف انجام دهید، احتمالاً سوالات زیادی در ذهن‌تان شکل گرفته است. در ادامه، اطلاعات کاملی درباره این روش در اختیارتان قرار خواهیم داد.

چه زمانی ای وی اف به زوجین پیشنهاد می‎شود؟

معمولا انجام ای وی اف در مواردی که زوجین نابارور یکی از مشکلات زیر را داشته باشند، به عنوان یکی از روش‌های درمان ناباروری پیشنهاد می‌گردد:
  • واریکوسل؛
  • انسداد لوله‌‌‌های فالوپ یا چسبندگی لگن؛
  • ناباروری مردان مانند کاهش تعداد یا تحرک اسپرم؛
  • عدم موفقیت در دو تا چهار چرخه‌ی تحریک تخمدان باIUI ؛
  • سن بالای زن؛
  • کاهش ذخیره‌ی تخمدانی؛
  • اندومتریوز شدید؛
  • ناباروری با علل ناشناخته.

آی وی اف از کجا شروع می‎شود؟

اولین مرحله آی وی اف، با ییمراجعه به یک مرکز معتبر و تخصصی باروری و ویزیت با یک پزشک فلوشیپ ناباروری شروع می‎شود. مشاورین مرکز مام کنار شما هستند تا در انتخاب پزشک مناسب، کمک‌تان کنند. طی این ویزیت پزشک برای بررسی وضعیت سلامت و تشخیص علل ناباروری، آزمایش‌های مختلفی از جمله آزمایش خون و سونوگرافی درخواست خواهد داد تا مشخص شود IVF روش مناسبی برای درمان شما است یا نه.

مراحل آی وی اف

در این روش تخمک‌های بالغ از تخمدان‌ها جمع‌آوری شده و توسط اسپرم در محیط آزمایشگاه بارور می‌شوند. سپس تخمک بارور شده (جنین) به رحم منتقل می‌شود. به طور خلاصه مراحل IVF شامل مراحل زیر است:
  • تحریک تخمدان با کمک داروها (برای داشتن تخمک‌های بیش‏تر)
  • سونوگرافی (برای بررسی رشد تخمک‎ها)
  • تخمک‌کشی یا پانکچر (خارج کردن تخمک‎ها از تخمدان به کمک یک جراحی ساده از راه واژن)
  • بارور کردن تخمک‎ها در آزمایشگاه
  • انتقال جنین شکل گرفته به رحم (دو تا پنج روز بعد از لقاح یا در سیکل بعدی)

مراحل ای وی اف چقدر طول می‌کشد؟

قابل درک است که نگران زمانی باشید که باید برای انجام این پروسه اختصاص دهید. ممکن است شاغل باشید و یا از شهر دیگری برای انجام IVF به مرکز مام مراجعه کرده باشید. متاسفانه باید گفت این سوال پاسخ قطعی و مشخصی ندارد. زیرا آی وی اف یک درمان تضمینی نیست که بتوان زمان دقیق باردار شدن را پیش‌گویی کرد و شرایط هر زوج با دیگری متفاوت است. به طور کلی از شروع تجویز و دریافت داروها تا انتقال جنین (به صورت تازه) به داخل رحم، حدود ۳ هفته زمان لازم است. گاهی هم لازم است جنین‌ها فریز شوند و انتقال به سیکل‎های بعدی منتقل شود تا شرایط رحمی مناسب پذیرش بارداری شود.

عوارض آی وی اف

نگرانی اصلی که پیرامون عوارض آی وی اف وجود دارد، در مورد داروهایی است که طی این پروسه تجویز می‌شود. تجربه زنان از عوارض داروهای IVF بسیار متفاوت است و به عوامل مختلفی از جمله نوع دارو، دوز مصرفی و حساسیت فرد به داروها بستگی دارد. برخی از زنان عوارض آی وی اف را به صورت خفیف و گذرا را تجربه می‌کنند در حالی که دیگران ممکن است عوارض جدی‌تری داشته باشند. به طور معمول این عوارض شامل سردرد، درد شکمی، گرگرفتگی، تغییرات خلق و خو، تهوع و نفخ شکمی است. بسیاری از زنان حتی با وجود چالش‌ها، از اینکه تحت درمان قرار گرفته‌اند و به آرزوی خود نزدیک‌تر شده‌اند، احساس رضایت می‌کنند.

بچه‌های آی وی افی مثل بچه‌های طبیعی هستند؟

بچه‌های حاصل از IVF معمولاً از نظر فیزیکی و روانی مشابه بچه‌های طبیعی هستند. فرآیند IVF تنها نحوه‌ای است که لقاح و بارداری انجام می‌شود و تأثیری بر ویژگی‌های ژنتیکی یا سلامت کلی کودک ندارد.

مراقبت های بعد از آی وی اف

مراقبت‌های بعد از IVF بسیار مهم هستند و می‌توانند به بهبود شانس موفقیت و حفظ سلامت شما کمک کنند. بعد از آی وی اف نیازی به استراحت مطلق نیست اما مهم است که استراحت کافی داشته باشید و فعالیت‌های سنگین و ورزش‌های شدید را محدود کنید. تغذیه مناسب می‌تواند به بهبود سلامت شما کمک کند. مصرف میوه‌ها، سبزیجات، پروتئین‌ها و غلات کامل را در برنامه غذایی خود بگنجانید. داروها و مکمل‌های مورد نیاز را مطابق دستور مصرف کنید و حتماً به تمام قرارهای پزشکی و آزمایش‌ها پس از انتقال جنین پایبند باشید. این مراقبت‌ها می‌توانند به شما کمک کنند تا در این دوره حساس بهترین شرایط را برای خود و جنین فراهم کنید.

شانس موفقیت ای وی اف در مرکز مام

شانس موفقیت و به نتیجه رسیدن آی‌وی‌اف به عوامل مختلفی بستگی دارد، مثل سن شما، مشکلات باروری، بارداری‌های قبلی و حتی شیوه زندگی‌تان. این مسیر، پر از امید و چالش است. در مرکز مام، حدود ۶۰ درصد از زوج‌ها موفق به بارداری می‌شوند. یعنی از هر ۱۰ زوج ناباروری که به این مرکز مراجعه می‌کنند، ۶ نفرشان به آرزوی بزرگ‌شان می‌رسند. این مسیر ممکن است سخت باشد، اما هر قدم به سمت رویای مادر شدن، ارزشمند و پر از امید است.

هزینه آی وی اف چقدر است؟

هزینه ای وی اف به دو بخش پانکچر و انتقال تقسیم می‌شود که در شهر‌ها و مراکز مختلف متناسب با تجهیزات و درصد موفقیت متفاوت است. این هزینه شامل موارد زیر است:
  • معاینات اولیه (آزمایشات، سونوگرافی‌ها و ...)
  • داروها
  • تخمک‌کشی
  • هزینه‌های مربوط به لقاح و نگهداری جنین‌ها
  • انتقال جنین
  • مشاوره‌های پزشکی و پیگیری‌های بعد از درمان.
درمان ناباروری، مسیری پر از چالش‌ها و امیدهاست. این فرآیند نه تنها به شما امکان می‌دهد تا به آرزوی مادری یا پدری برسید، بلکه فرصتی است برای شناخت عمیق‌تر از خود و همسرتان. هر قدم در این مسیر، با تمام سختی‌ها و زیبایی‌هایی که به همراه دارد، ارزشمند است. به یاد داشته باشید که شما تنها نیستید و حمایت‌های پزشکی و عاطفی می‌تواند در این سفر به شما کمک کند. ما در مرکز مام کنار شما هستیم.