روز جهانی زن
تاریخ 8 مارس به عنوان روز جهانی زن نامگذاری شده است. این روز فرصتی برای اهمیت به حقوق زنان و نشان دادن جایگاه آنان است.

روز جهانی زن و دلایل نامگذاری آن

در طول تاریخ و در فرهنگ ها و جوامع مختلف تبعیض های جنسیتی وجود داشته و زنان از حقوقی کمتر از مردان برخوردار بودند. تبعیض جنسیتی می تواند اشکال پنهان و آشکار داشته باشد و در سطوح مختلف مثل خانواده، فرهنگ و قوانین اجتماعی خود را نشان دهد.

با نگاهی به تاریخ در می یابیم که در بسیاری از جوامع به زنان بهایی داده نمی شد و در حقوق و مزایای اجتماعی، حقوق سیاسی بین زنان و مردان تبیعیض قائل بودند و زنان به عنوان جنس دوم مورد خشونت قرار می گرفتند.

زنان به عنوان بخشی از جامعه که بار عاطفی جامعه و خانواده بر دوش آنها است حق دارند که از حقوق برابر با مردان برخوردار و در پی رفع همه تبعیض های موجود باشند. روز جهانی زن فرصت مناسبی برای احقاق حقوق زنان به عنوان نیمی از جمعیت جامعه است. اگر می خواهید تاریخ روز جهانی زن و تاریخچه آن را بدانید این بخش از نمناک را مطالعه کنید.

روز جهانی زن

تاریخچه روز جهانی زن مصادف با 8 مارس

شاید برایتان ناراحت کننده باشد اما روز زن اولین بار در تاریخ 28 فوریه سال 1909 در نیویورک جشن گرفته شد. این روز برای یادبود اعتصاب «اتحادیه جهانی زنان کارگر صنایع پوشاک» در سال 1908 توسط حزب سوسیالیست آمریکا برگزار شد.

در 8 مارس سال 1875 زنان کارگر کارگاه های پارچه بافی و لباس دوزی در نیویورک آمریکا برای افزایش دستمزد، کاهش ساعات کار و بهبود شرایط بسیار نامناسب کار به خیابان ها ریختند اما این تظاهرات با حمله پلیس و کتک زدن زنان برهم خورد.

دو سال بعد لوئیس زیت یک فعال اجتماعی در آلمان پیشنهاد تأسیس سالانه روز بین المللی زن را داد و مورد حمایت کلارا زتکین سوسیالیست پیشرو قرار گرفت و این روز را به دلیل پاس داشتن مشکلات مختلف زنان تعطیل اعلام کرد که یکی از آن مشکلات، نا عدالتی در حق خانم ها بود.

برای ترویج حقوق برابر، شامل حق رای برای زنان، نمایندگان (100 زن از 17 کشور) با این ایده موافقت کردند و سال بعد برای اولین بار در 19 مارس 1911 روز بین المللی زن برای میلیون ها نفر در اتریش، دانمارک، آلمان و سوییس شناخته شده بود.

تاریخچه روز جهانی زن

در سال 1914 روز جهانی زنان در 8 مارس برگزار شد. هم اکنون این روز در همه کشورها در 8 مارس برگزار می شود.

برگزاری روز زن در آلمان در سال 1914 به حق رای زنان اختصاص داده شد و زنان آلمانی این حق را تا سال 1918 به دست آوردند.

در حمایت از حق رای زنان در 8 مارس 1914 در لندن راهپیمایی برگزار شد و در این راهپیمایی سیلویا پنکهرست دستگیر شد.

تظاهراتی تحت عنوان روز بین المللی زن در سنت پترزبورگ در سال 1917 برپا شد که سرآغاز انقلاب فوریه بود. زنان در سنت پترزبورگ در این روز، خواستار پایان دادن به جنگ جهانی اول، کمبود مواد غذایی روسیه و حکومت استبدادی مطلقه شدند.

در آن زمان تبعیض جنسیتی برای استخدام موضوع بسیار مهمی بود. الکساندرا کولونتای و ولادمیر لنین بعد از انقلاب اکتبر، در اتحاد جماهیر شوروی این روز را مناسبتی رسمی اعلام کردند.

روز 8 مارس مناسبتی رسمی پس از تأسیس جمهوری خلق چین در اول اکتبر 1949، در تاریخ 23 دسامبر، اعلام شد و در این روز به زنان چینی نصف روز مرخصی داده می شد.

بعد از سال 1977 در غرب، روز بین المللی زنان اولین بار برگزار شد اما زنان اروپای شرقی ساکن در آمریکای شمالی روز جهانی زن را دهه ها پیش از این برگزار می کردند.

علت نامگذاری روز جهانی زن

اولین روزهایی که به عنوان روز زن در جهان شناخته می شد ، مراسم های متفاوتی نسبت به امروز به پاس داشته می شد و صدها نمایش مختلف در اروپا برای این روز برگزار می شد. در طول این نمایش ها خانم ها در وجهه اجتماعی و جمع های عمومی حق مساوی با مردان پیدا کردند.

روز جهانی زن در سال 1977 در کشور های سوسیالیست جشن گرفته شد و این دقیقاً بعد از زمانی بود که سازمان ملل تصمیم گرفتند روز جهانی زن را در تاریخ 8 مارس برگزار کنند و این اتفاق بزرگ کم کم در کل جهان نهادینه شد.

روز زن در ایران

در ایران نیز 8 مارس به عنوان روز جهانی زن از سوی فعالین زنان گرامی داشته می شود اما روز اصلی زن و گرامیداشت مقام زنان در ایران مصادف است با روز ولادت حضرت فاطمه زهرا(س) که به عنوان روز زن و مادر نامگذاری شده است.

8 مارس روز جهانی زن و حقایقی که نمیدانیم؟ + تاریخچه

55
این مطلب مفید بود ؟50
منبع : بخش سرگرمی نمناک/ن/ز.ت
برچسب : رویدادها
وبگردی