شهرستان خدابنده

فاصله شهرستان خدابنده قیدار با زنجان+ آداب و رسوم و نژاد مردمش

تاریخ انتشار : ۱۴۰۴/۰۲/۳۰
کد مطلب : 106517
زمان مطالعه : 3 دقیقه

اطلاعات کامل درباره خدابنده، از لوکیشن دقیق تا آداب و رسوم سنتی و جمعیت آن؛ راهنمای جامع برای علاقه‌مندان به مناطق بومی ایران.

شهرستان خدابنده

پس از انفجار ساختمان وکلای شهر قیدار در شهرستان خدابنده بر اثر نشت گاز، این شهرستان برای بسیاری از مردم پر اهمیت شده و سوالاتی برای آنها ایجاد می شود که در این بخش از نمناک به آنها پرداخته ایم.

شهرستان خدابنده کجاست؟

شهرستان خدابنده یکی از شهرستان‌های استان زنجان ایران است. مرکز این شهرستان، شهر قیدار است.

فاصله شهر خدابنده تا زنجان

فاصله زنجان تا خدابنده تقریبا 109 کیلومتر است. اگر شما با خودروی شخصی از زنجان به سمت شهرستان خدابنده حرکت کنید،بین 1 تا 2 ساعت در راه خواهید بود.

جمعیت شهرستان خدابنده

بر اساس سر شماری سال 1395جمعیت شهرستان خدابنده برابر با 164٬493 نفر بوده‌است.

شهرستان خدابنده چند روستا دارد؟

بسیاری از افراد به دنبال دانستن اسامی روستاهای شهرستان خدابنده و تعداد این روستاها هستند، این شهرستان که از بزرگ‌ترین شهرستان‌های شمال غرب کشور است، بر اساس اطلاعات موجود در برخی سایت ها این شهرستان 229 روستای دارای سکنه دارد که 182 روستا بالای 20خانوار هستند. 70 درصد جمعیت شهرستان خدابنده در روستاها ساکن می باشند.

شهرستان خدابنده

زرین رود شهرستان خدابنده

مساحت شهرستان خدابنده قیدار

طبق نقشه شهرستان خدابنده، در جنوب استان زنجان واقع شده و پنج هزار کیلومتر مربع وسعت دارد و یک چهارم مساحت استان زنجان را به خود اختصاص داده است.

زبان و نژاد مردم خدابنده

مردم خدابنده به زبان ترکی آذربایجانی صحبت می‌کنند و اکثریت مردم این شهرستان، مسلمان و شیعه هستند.

آداب و رسوم شهرستان خدابنده

  • در شهرستان خدابنده و زنجان رسم است که صاحب‌خانه پس از چیدن سفره برای مهمان آنجا را ترک می کند تا مهمان به‌راحتى غذاى خویش را میل نمایدیا اینکه در فاصله یکى دو مترى سفره دو زانو نزدیک در ورودى مى‌نشیند.
  • دو نوع ازدواج در زنجان صورت مى‌گیرد.ابتدا پدر داماد به‌همراه ریش‌سفیدان محلى به منزل عروس جهت خواستگارى مراجعه می کند و در صورت رضایت و انتخاب نماینده از سوی هر دو طرف قرارداد کسمات شامل شیربهاء و مهریه و براساس وضع مالى داماد مواد غذائى مانند قند، چای، برنج، روغن، شیرینی، کشمش منعقد مى‌گردد.
  • پدر عروس از پدر داماد مقدارى پارچه به‌نام 'خلعت' دریافت مى‌کند. عمو و دائى عروس در این میان هدایائى چون کت و شلوار، و گوسفند دریافت مى‌نمایند. پدربزرگ و مادربزرگ عروس نیز صاحب زیورآلات مى‌شوند.
  • در شکل دیگر ازدواج در زنجان عروس بدون اطلاع قبلى منزل پدرى را همراه با داماد ترک مى‌کندو پدر داماد با ریش سفیدان محلى به منزل عروس رفته و پدر عروس را راضى مى‌کنند و نامه‌اى تحت عنوان وکیل‌نامه جهت عقد ازدواج رسمى دریافت مى‌نمایند.
  • در منزل داماد چند نفر جهت آوردن عروس تعیین مى‌شوند و عروس پس از دریافت اجازه از پدر یا عمو آماده حرکت مى‌شوند. برادر داماد پیشاپیش قافله حرکت مى‌کند. داماد نیز سوار بر اسب به‌عنوان ربودن عروس حرکت مى‌کند که با مقاومت همراهان عروس مواجه مى‌شود و عقب‌نشینى مى‌کند. با رسیدن عروس به منزل داماد، وى از پشت‌بام مقدارى پول و شیرینى و سیب به سر عروس پرتاب مى‌کند و سپس به نشانه زائیدن بچه‌پسر یک پسربچه به‌دست عروس داده مى‌شود.
  • عروس را دور تنور و روى پارچه‌اى به‌نام پى‌انداز گردانده و در اتاق مخصوص مى‌نشانند اما او تا یک رأس گاو یا گوسفند از طرف پدر داماد نگیرد، نمی نشیند.
  • در مراسم عروسی مهمانان مقدارى پول به‌عنوان 'تویانه' به پدر داماد مى‌دهند.
  • دو روز بعد از عروسى مراسم زنانه 'دواق قاپما' انجام مى‌شود و پس از بیست روز پدر عروس تحت عنوان 'ایاق آشما' عروس و داماد را به منزل دعوت مى‌کند و هدیه‌اى شامل گوسفند و فرش به آنها مى‌بخشد.
  • مردم زنجان در ماه رمضان آش کشک، آش ترش، شیربرنج، آش بلغور، تاس کباب، فرنی، کله پاچه، حلوا، آبگوشت کوفته، کالاجوش، پیاز آب، سوپ، رنگینک و انواع خورشت‌ها برای افطاری و سحری خانواده‌ها طبخ می‌کنند.
  • زنجانی ها جلوی میت، یک سینی پر از قند شکسته با پارچه سیاه رنگ حمل می کنند که به آن ” ورخباز“ مى‌گویند.
نظرات