نوروز در جهان
عید نوروزیکی از اعیاد باستانی در جهان می باشد که به مناسبت فرا رسیدن فصل بهار یعنی تولد دوباره طبیعت است که میان بعضی از کشور ها جشن گرفته می شود.

آداب و رسوم مراسم عید نوروز در کشور های دیگر

نوروز یک جشن باستانی و بسیار باشکوه است که معمولاً در فصل بهار در بعضی از کشور های مربوط به شرق میانه، آسیای مرکزی، آسیای جنوبی و بالکان و همچنین آفریقای شرقی برگزار می شود. ریشه جشن نوروز مربوط به حداقل 3 هزار سال پیش است. معمولاً در عید نوروز تعطیلات زیادی در نظر گرفته می شود. تقویم نوروزی هم بر اساس تغییر فصل ها می باشد که به زبان فارسی به آن سال نو می گویند. جشن تیرگان در فصل تابستان، مهرگان در فصل پاییز، یلدا در فصل زمستان و نوروز در فصل بهار برگزار می شود.

نوروز جشنی از تولد دوباره طبیعت است زیرا در انتهای فصل زمستان و فرا رسیدن فصل بهار زمین دوباره نو می شود. کشور های مختلفی هستند که نوروز را جشن می گیرند که در این قسمت از فرهنگ و هنر نمناک بعضی از آن ها را به شما معرفی خواهیم کرد.

عید نوروز

ایران

جشن نوروز در ایران یک تعطیلات دو هفته ای و 13 روزه است و یکی از بزرگ ترین و مهم ترین جشن های سال محسوب می شود. بهار با جشن نوروز شروع می شود. آخرین چهارشنبه این روز را چهارشنبه سوری می گویند که در آن مردم حرکات مختلفی انجام می دهند که یکی از قدیمی ترین رسم های آن ها در چهارشنبه سوری، پریدن از روی آتش است که در حین انجام این کار ، عبارت " سرخی تو از من، زردی من از تو " را تکرار می کنند. سرخی سمبل گرمی و قدرت و زردی علامت پاک شدن از هر گونه بیماری است.

در ایران بازار ها قبل از عید نوروز شلوغ می شوند. مردم به دنبال تهیه لباس نو، لوازم نو، خوراکی های خوشمزه و هدایا برای یکدیگر هستند. سفره هفت سین آماده می کنند که از سبزه، سنجد، سیب، سیر، سمنو، سرکه و سماق تشکیل شده است. همچنین ماهی داخل تنگ، گل تازه و آیینه و قران هم داخل سفره قرار می دهند. معمولاً شام عید نوروز ایرانیان، سبزی پلو با ماهی است. روز آخر تعطیلات نوروز هم به سیزده بدر معروف است که سبزه های خود را به دست طبیعت می سپارند.

آذربایجان، گرجستان و ارمنستان

نوروز یک جشن ملی در آذربایجان، همسایه شمالی ایران است که در آن مراسم های مختلفی همراه با رقص و موسیقی اجرا می شود. چند روز قبل از عید نوروز، مردم آذربایجان را آماده می کنند. خانواده ها و دوستان از روی آتش می پرند و چیزها و مشکلات بد گذشته را به دست آتش می سپارند. در نوروزِ آذربایجان به شدت به غذا اهمیت می دهند. معمولاً غذاهایی مثل دلمه و شکر بوره همراه با بادام و گردو در این جشن استفاده می شود. همسایه ها به دیدار یکدیگر می آیند و در این جشن ها کنار هم هستند و کل شهر پر از شادی و خنده است. نوروز برای گرجستانی ها و ارمنی ها هم اهمیت بسیار زیادی دارد. رقص های سنتی را در آن اجرا می کنند. مردان جوان سوار بر اسب می شوند و در خیابان ها راه می روند. مسابقه های کشتی هم در این مراسم برگزار می گردد.

نوروز در آذزبایجان

افغانستان

نوروز در افغانستان یک جشن بزرگ است و معمولاً آن را با هفت میوه جشن می گیرند. هفت میوه یک دسر شیرین است که از 7 نوع میوه خشک و خشکبار تشکیل شده است. هفت میوه از کشمش سیاه ، کشمش قرمز، کشمش زرد، سنجد، پسته، زردآلو خشک و سیب خشک تشکیل می شود.

شام نوروز در افغانستان سبزی پلوی معروف است که از اسفناج و برنج و گوشت خروس یا گوشت ماهی تهیه می شود. معمولاً یک بازی بزرگ به نام بزکاشی در جشن نوروز برگزار می گردد که همه به تماشای آن می نشینند. نوروز در مزار شریف با فستیوال های دیگری هم همراه است که در آن، گل های زیبا و خوش بو را در فضا تزئین می کنند و ماسک های آبی می زنند.

ترکمنستان

نوروز یکی از رسم و رسومات کهنه در کشور ترکمنستان است. جشن نورزوز در ترکمنستان بعد از سال 1991 میلادی و به دست آوردن استقلال احیا شد. ترکمن ها به جشن نوروز (Nowruz Bayram) می گویند. مردم ترکمنستان دوبار در سال جشن سال نو را برگزار می کنند، یکی سال نوی میلادی و بار دوم نوروز. ترکمن ها در نوروز همه ی شهر را تزئین کرده و در مراکز عمومی به رقص، آواز و پایکوبی می پردازند و مسابقات اسب سواری و مسابقاتی مانند خروس جنگی، کُشتی و... برگزار می کنند.

اسب سواری ترکمن ها

پاکستان

جشن نورزوز یکی از جشن های مرسوم در پاکستان است. پاکستانی ها غالبا صفت “عالم افروز” را در مورد عید نوروز به کار می برند و قبل از سال نو خانه تکانی کرده و همچون ایرانیان لباس های نو و رنگارنگ خریده و می پوشند. با فرا رسیدن نوروز پاکستانی ها خوراکی هایی شیرین مانند حلوا، شکلات، ادو، گلاب حامن، رس ملائی، برفی، شکم پاره، کریم رول، سوهن حلوا و شیرینی استفاده می کنند.

تاجیکستان

نوروز در تاجیکستان که روزگاری بخشی از ایران بوده است، از احترام ویژه ای برخوردار است. یکی از مراسمات جالب در نورروز مراسم بلبل خوانی و گل گردانی است. تاجیک ها در مراسم گل گردانی از مناطق طبیعی اطرافشان گل می چینند و در مراسم بلبل خوانی در کنار گل ها آوازهایی با مضمون بهاری می خوانند.

در گذشته کشاورزان در پایان سال که بهترین زمان برای کاشت محصولاتشان بود، به جشن و پایکوبی می پرداختند اما امروزه تاجیک ها در عید نوروز گرد آتش جمع شده و به رقص و پایکوبی می پردازند و به صورت سوری یادی از مراسم کشاورزان در گذشته می کنند.

مراسم بلبل خوانی

ازبکستان

نوروز در ازبکستان که به آن (Navro’z Bayrami) گفته می شود، یکی از مهم ترین تعطیلات رسمی این کشور است. ازبک ها مردمانی بسیار خون گرم و مهمان نواز هستند و لباس نو به تن کرده و جشن می گیرند. در عید نوروز ازبک ها جشن ها و نمایش های زنده ی خیابانی برپا می کنند و سبزه و نهال می کارند و سمنو پخته و در سمنو سنگ ریزه ریخته و اعتقاد دارند این کار نشان دهنده ی مشکلاتی است که در زندگی با آن رو به رو خواهند شد.

قزاقستان

قزاقستانی ها نوروز را روزی می دانند که «سنگ نیلگون» سمرقند آب می شود و بر این باور هستند که در این روز ستاره های آسمانی به نطقه ابتدایی می رسند و تمامی طبیعت و کائنات تازه و تجدید می شوند. آنها قبل از سال نو اقدام به خانه تکانی و خرید لباس های تمیز و سفید رنگ کرده و به میهمانی می روند و در میهمانی ها شانه هایشان را به نشانه ی دوستی به هم می زنند. آنها در نوروز آشی به نام آش کوژه پخته و به هم تعارف کرده و انواع مسابقه های گوناگون برپا می کنند. در قزاقستان، بسیاری از شهرها مراسم های بزرگ را در خیابان ها رو به راه می کنند. لباس های مخصوص به خود می پوشند. وعده های غذایی خوشمزه درست می کنند، با همسایه های خود در ارتباط هستند.

چین و قرقیزستان

در قرقیزستان و سایر کشورهای آسیای مرکزی، نوروز اصلی ترین تعطیلات عمومی محسوب می شود. نوروز توسط مردم ترک و فارسی زبان در این ناحیه و همچنین در شرق چین جشن گرفته می شود. در این کشورها مردم در کنار دوستان و اعضای خانواده جمع می شوند، لباس های نو می پوشند، به رقص و آواز و کشتی و بازی بزکاشی می پردازند. در تاجیکستان و قرقیزستان، مراسم های مختلفی در در جشن نوروز وجود دارد. در این روز برای یکدیگر آرزوی سلامتی و شادکامی می کنند. نوروز معمولاً در این کشورها با سمنو همراه است. سمنو یک خمیر گندم شیرین است که به شدت در جشن نوروز کاربرد دارد. حتی خانم ها برای پخت سمنو دور یکدیگر جمع می شوند.

سمنو پزی

ترکیه ، آلبانی

در آلبانی جشن نوروز یک جشن ملی است که مراسم های مذهبی بزرگی در آن برگزار می شود. نوروز برای آن ها تقریباً یک جشن اسلامی هم محسوب می شود و ولادت امام علی را در آن به پاس می دارند. جشن آلبانی ها برای نوروز با شروع بهار آغاز می شود. در آن وعده های غذایی بزرگی با گوشت سفید بوقلمون مصرف می شود. آن ها معمولا در عید نوروز بر مزار گذشتگان می روند؛ اقدامات مذهبی را به انجام می رسانند و در بعضی از بخش های جنوب شرق اروپا هم جشن های نوروزی به پا می شود.

اما در ترکیه هم مانند کشورهای همسایه عید نوروز جشن گرفته می شود و مردم شهرهای بزرگ ترکیه همانند استانبول، آنکارا، ازمیر، آدانا و دیگر شهرها مراسم باشکوهی به مناسبت آن برگزار می کنند که شامل  نواختن سازهای خوش صدایی همچون سورنا، دهل است.

پایکوبی به دور آتش های برافروخته نماد دیگری در این مراسم است که در کنار پختن شیرینی های خانگی و غذاهای خاص محلی با شادی هر چه تمام اجرا می شود.

نوروز در ترکیه

تانزانیا

تقریباً نزدیک به هزار سال پیش گروهی از ایرانیان از شهر شیراز به جزیره زنزیبار در سواحل تانزانیا رفتند و در آنجا ساکن شدند. به همین دلیل موج بزرگی از مهاجران ایرانی وارد این کشور شدند و باعث شد که آداب و رسوم ایرانی ها روی این کشور تاثیر گذار باشد. به همین دلیل آن ها جشن نوروز را به این کشور شناساندند. معمولاً این جشن را در ماه جولای برگزار می کنند که نزدیک به ماه تیر ماست. معمولاً از ساقه درختان موز برای جنگ های نمایشی در نوروز تانزانیا استفاده می کنند. خانم ها با صدای بلند آواز می خوانند و وعده های غذایی بسیار خوشمزه و بسیار مجللی را در جشن عید نوروز مصرف می کنند.

نوروز در کشور های دیگر جهان چطوریه ؟

55
این مطلب مفید بود ؟50
منبع : بخش فرهنگ و هنر نمناک/ن/م.ح
برچسب : عید نوروز
وبگردی