آزمایشهای تشخیص بیماریهای مقاربتی
بیماریهای مقاربتی که از طریق تماس جنسی منتقل میشوند، نه تنها بر سلامت فردی تاثیر میگذارند، بلکه میتوانند به مشکلات اجتماعی و اقتصادی نیز دامن بزنند؛ زیرا بسیاری از این بیماریهای با انگ اجتماعی نیز همراه هستند و میتوانند تبعات فراوانی را برای افراد به همراه آورند.
این بیماریها میتوانند عوارض جدی و گاه غیرقابل جبرانی برای سلامت شما داشته باشند؛ بنابراین شناخت این بیماریها و عوارضی که برای شما ایجاد میکنند، اهمیت بسیار بالایی دارد. به همین علت در این مقاله به معرفی این بیماریها، انواع آزمایشهایی که برای تشخیص آنها تجویز میشود و نحوه تفسیر آنها می پردازیم.
عفونت های منتقله از طریق رابطه جنسی
عفونتهای قابل سرایت از طریق رابطه جنسی، میتوانند به صورت باکتریایی، ویروسی یا انگلی وجود داشته باشند و گاهی ممکن است عواقب جدی برای سلامتی فرد داشته باشند. این بیماریها با مجموعهای از آزمایشهای تشخیصی که به نام آزمایش STD شناخته میشوند، قابل بررسی هستند. در ادامه به معرفی برخی از شایعترین عفونتهای جنسی میپردازیم:
۱. کلامیدیا
- علت: باکتری کلامیدیا تراکوماتیس
- علائم: ممکن است علائم کمی داشته باشد؛ اما در صورت وجود، شامل درد در ناحیه تناسلی، ترشحات غیرطبیعی و درد هنگام ادرار کردن خواهد بود.
۲. سوزاک
- علت: باکتری نایسریا گنوره
- علائم: این بیماری نیز مشابه کلامیدیا، ممکن است شامل ترشحات غیرطبیعی، درد در ناحیه تناسلی و درد هنگام ادرار کردن باشد.
۳. سفلیس
- علت: باکتری ترپونما پالیدوم
- علائم: این بیماری مراحل مختلفی دارد و میتواند شامل زخمهای بدون درد، عوارض پوستی و علائم سیستمیک باشد.
۴. تبخال تناسلی (هرپس)
- علت: ویروس هرپس سیمپلکس (HSV)
- علائم:زخمهای دردناک در ناحیه تناسلی یا دهانی
۵. HPV (زگیل تناسلی)
- علت: گروهی از ویروسها که میتوانند منجر به زگیل تناسلی و برخی انواع سرطان شوند.
- علائم: بسیاری از افراد هیچ علامتی ندارند؛ اما برخی افراد ممکن است زگیلهایی را در اطراف ناحیه تناسلی تجربه کنند.
۶. هپاتیت B و C
- علت: ویروسهای هپاتیت B و C
- علائم: میتوانند منجر به التهاب کبد و مشکلات جدی کبدی شوند.
۷. ایدز
- علت: ویروس HIV
- علائم: یک تا دو هفته بعد از عفونت علائمی شبیه آنفلوآنزا دارد که شامل تب، گلودرد، خستگی، درد عضلانی و التهاب غدد لنفاوی است؛ در فاز پیشرفته کاهش وزن شدید، تبهای مکرر و عرق شبانه، خستگی شدید و مداوم
آشنایی با انواع آزمایش های بیماری های مقاربتی
آزمایشهای بیماریهای مقاربتی که به نام آزمایش STD شناخته میشوند، به منظور تشخیص عفونتهای منتقله از طریق رابطه جنسی انجام میگیرند. این آزمایشها میتوانند به شناسایی عفونتهای باکتریایی، ویروسی و انگلی کمک کنند. در ادامه به معرفی انواع آزمایشهای رایج که برای تشخیص بیماریهای مقاربتی تجویز میشوند، میپردازیم:
1. آزمایش ادرار
آزمایش ادرار معمولا برای شناسایی عفونتهای ادراری و مخصوصا عفونت ناشی از باکتریهای کلامیدیا و سوزاک انجام میشود. توصیه میشود که حداقل ۱ تا ۲ ساعت قبل از نمونهگیری، ادرار نکنید تا غلظت ماده عفونی بیشتر باشد.
2. آزمایش خون
آزمایش خون به شناسایی عفونتهای مقاربتی مانند HIV، سیفلیس و هپاتیت B و C کمک میکند. در این روش معمولا نیازی به آمادگی خاصی نیست، اما در برخی موارد ممکن است توصیه شود که ناشتا باشید.
3. نمونهبرداری
نمونهبرداری به معنای جمعآوری مایعات یا بافت از نواحی خاص بدن برای آزمایش عفونتها و التهابهای مربوط به بیماریهای مقاربتی است. معمولا در این روش نیازی به آمادگی خاصی نیست و در مطب پزشک انجام میشود. این زمایش نیز میتواند برای تشخیص کلامیدیا، سوزاک و HPV مورد استفاده قرار گیرد.
4. کشت سلولی
آزمایش STD به کمک کشت سلولی برای شناسایی باکتریها یا ویروسهای خاص با رشد آنها در محیط آزمایشگاهی و بررسی آنها استفاده میشود. در این روش مایعات یا سلولها از مناطق مورد نظر جمعآوری میشوند و به آزمایشگاه منتقل شده تا در محیطهای کشت مناسب قرار گیرند. این روش با تکثیر باکتریها یا ویروسها امکان تشخیص آنها را افزایش میدهد. این آزمایش برای تشخیص تبخال تناسلی، سوزاک و... استفاده میشود.
تفسیر آزمایش های بیماری های مقاربتی
تفسیر نتایج آزمایش STD بستگی به نوع آزمایش و نتایج آن دارد. در زیر به تفسیر نتایج برخی از رایجترین آزمایشها اشاره میشود:
۱. آزمایش کلامیدیا و سوزاک
- نتیجه مثبت: به صورت کیفی ارائه میشود و نتیجه مثبت به معنای وجود عفونت کلامیدیا یا سوزاک است و نیازمند درمان فوری و اطلاعرسانی به شرکای جنسی است.
- نتیجه منفی: به معنای عدم وجود عفونت است. اگر علائم وجود داشته باشد، ممکن است نیاز به آزمایشهای بیشتری باشد.
۲. آزمایش سفلیس
- نتیجه مثبت: مقادیر بیش از ۱.۸ به معنای وجود عفونت سفلیس است و به درمان با آنتی بیوتیک و پیگیری وضعیت نیازمند است.
- نتیجه منفی: مقادیر کمتر از ۱.۸ به معنای عدم وجود عفونت است. در صورت وجود علائم، ممکن است نیاز به آزمایشهای بیشتری باشد.
۳. آزمایش هرپس تناسلی
- نتیجه مثبت: مقادیر بیش از ۱.۰۹ به عنوان نتیجه مثبت تلقی میشود. و ممکن است به درمان نیاز داشته باشید.
- نتیجه منفی: مقادیر کمتر از ۰.۹۱ به معنای عدم وجود عفونت است. اگر زخم یا علائمی وجود داشته باشند، ممکن است نیاز به آزمایشهای بیشتری باشد.
۴. آزمایش HPV
- نتیجه مثبت: به صورت کیفی ارائه میشود و میتواند نوع ویروس را نیز تشخیص دهد. وجود انواع پرخطر HPV مانند نوع ۱۶ و ۱۸ ممکن است به سرطان منجر شود.
- نتیجه منفی: به معنای عدم وجود HPV است؛ اما در صورت وجود علائم، آزمایش باید تکرار شود.
۵. آزمایش هپاتیت B و C
- نتیجه مثبت: در صورت وجود آنتی ژن با آنتی بادی مثبت تلقی میشود.
- نتیجه منفی: به معنای عدم وجود عفونت است.
۶. آزمایش HIV
- نتیجه مثبت: مقدار بیش از cp/mL ۲۰ در آزمایش خون به معنای مثبت بودن آزمایش است و نیاز به مشاوره و درمان فوری دارد.
- نتیجه منفی: مقادیر کمتر cp/mL ۲۰ عدم وجود عفونت را نشان میدهد، اما در صورت خطر بالا، ممکن است نیاز به آزمایش مجدد باشد.
نکات مهم در تفسیر نتایج:
- میزان دقت آزمایش: برخی آزمایشها ممکن است نتایج کاذب مثبت یا منفی داشته باشند. در صورت شک، پزشک ممکن است آزمایشهای بیشتری را تجویز کند.
- علائم بالینی:نتایج آزمایش همیشه باید با توجه به علائم بالینی فرد تفسیر شوند.
- مراجعه به پزشک: برای تفسیر دقیقتر نتایج و تعیین راهکارهای درمانی، مشاوره با پزشک ضروری است.
انجام آزمایش STD با هومکا در خانه!
عفونتهای منتقله از طریق رابطه جنسی، میتوانند از طریق روابط پرخطر و کنترل نشده سرایت کنند. بعضی از این بیماریها خطرناک بوده و میتوانند مشکلات جدی مانند سرطان ایجاد نمایند؛ به همین علت باید انجام آزمایش STD را جدی بگیرید. این آزمایش انواع گوناگونی دارد و میتواند به صورت آزمایش خون، آزمایش ادرار، نمونه برداری و کشت سلولی انجام شود. خوشبختانه همه انواع این آزمایش به کمک خدمات آزمایش در منزل هومکا قابل انجام هستند. کارشناسان هومکا در ساعت هماهنگ شده به منزل شما مراجعه کرده و نمونه آزمایش را دریافت مینمایند. نتایج این تست نیز به صورت آنلاین در اختیار شما قرار میگیرد. در صورت نیاز، امکان مشاوره با پزشک و استفاده از پوشش بیمه درمانی نیز در این خدمات فراهم است. برای اطلاعات بیشتر و ثبت درخواست آزمایش بیماریهای مقاربتی در خانه به آدرس https://www.homeca.ir/articles/experiments-sexually-transmitted-diseases/ مراجعه کنید.