
با جزئیات طرح جدید دهکبندی خانوارها آشنا شوید
هدفمندسازی یارانهها با ثبت احوال برای تکمیل پایگاه خانوار همکاری میکند. طرح در سمنان، قزوین، زنجان انجام شده و در بوشهر، خراسان جنوبی، مرکزی و یزد اجرا میشود.
طرح پایگاه خانوار کشور و بهروزرسانی اطلاعات خانوارها
سیده طیبه حسینی اعلام کرد:بر اساس آییننامه اجرایی نحوه تعیین و شناسایی خانوارهای ایرانی و اتباع خارجی (اسفند ۱۴۰۰)، سازمان ثبت احوال کشور موظف به ایجاد پایگاه ملی خانوار و بهروزرسانی آن با ثبت الکترونیکی تغییرات ساختار خانوارها شده است.
وی افزود:این طرح تاکنون در استانهای سمنان، قزوین و زنجان اجرا شده و از ششم اردیبهشت ۱۴۰۴، برای دارندگان کد ملی صادره از استانهای بوشهر، خراسان جنوبی، مرکزی و یزد نیز فعال میشود.
حسینی در مورد جزئیات طرح توضیح داد:با اجرای این طرح، سازمان ثبت احوال بهصورت خودکار تغییرات خانوارها (تولد، فوت، ازدواج و طلاق) را به سازمان هدفمندسازی یارانهها اعلام میکند.
جزئیات اجرای طرح برای دهکبندی خانوارها
سخنگوی سازمان هدفمندسازی یارانهها بیان کرد:پس از وقایع چهارگانه (تولد، فوت، ازدواج، طلاق)، افراد بهعنوان خانوار جدید شناسایی میشوند. در صورت ازدواج، برای زوجین پرونده جدید تشکیل و پیامکی برای سرپرست خانوار ارسال میشود تا نسبت به ثبت یا افتتاح حساب بانکی اقدام کند. سپس پرونده برای دهکبندی ارسال شده و در صورت قرارگیری در دهکهای یک تا ۹، یارانه تعلق میگیرد.
در مورد طلاق نیز زوجه از پرونده سرپرست خانوار خارج شده و پیامک افتتاح حساب برای وی ارسال میشود. همچنین در صورت فوت، سرپرست جدید از سوی ثبت احوال اعلام و پرونده جدید تشکیل میشود.
در خصوص تولد، فرزند بهصورت خودکار زیرمجموعه پدر قرار میگیرد.
شناسایی خانوار در موارد نیازمند حکم دادگاه
حسینی در مورد مواردی مانند حضانت، قیمومیت، بدسرپرستی و محجوریت که نیاز به حکم قضایی دارند، گفت:افراد باید به سامانه ncr.ir مراجعه و تغییرات را ثبت کنند. سپس ثبت احوال اطلاعات را از قوه قضائیه استعلام و در صورت تأیید، خانوار جدید تشکیل میشود.
تشخیص استقلال مالی افراد
وی درباره افرادی که تمکن مالی دارند (مانند فرزندان بالای ۱۸ سال با درآمد مستقل)، گفت:این افراد میتوانند در سامانه ncr.ir درخواست بررسی وضعیت اقتصادی خود را ثبت کنند. ثبت احوال پس از استعلام از پایگاه رفاه ایرانیان، در صورت تأیید، فرد را از خانوار اصلی جدا و وارد فرآیند دهکبندی میکند.
استانهای تحت پوشش طرح
این طرح پیشتر در استانهای سمنان، قزوین و زنجان اجرا شده و از ۶ اردیبهشت ۱۴۰۴، استانهای بوشهر، خراسان جنوبی، مرکزی و یزد نیز به آن میپیوندند.
حسینی تأکید کرد:تمام استانها باید تا پایان سال ۱۴۰۴ به این طرح بپیوندند. از این پس، مراکز پلیس +۱۰ دیگر مسئولیت تغییرات خانوار برای کدهای ملی این ۷ استان را ندارند و متقاضیان باید به سامانه ncr.ir مراجعه کنند.
وی افزود:اگر فردی در این استانها ساکن باشد ولی کد ملی او مربوط به این استانها نباشد، همچنان باید به پلیس +۱۰ مراجعه کند.
راهاندازی سامانه و راهکارهای حل مشکل
حسینی گفت:دارندگان کد ملیهای مشمول فقط باید از طریق ncr.ir اقدام کنند، اما برای تغییرات خودکار (تولد، فوت، ازدواج، طلاق) نیاز به اقدام جداگانه نیست. در صورت بروز مشکل، افراد میتوانند به دفاتر ثبت احوال یا فرمانداریهای این استانها مراجعه کنند.
کدهای ملی مشمول طرح
از ۶ اردیبهشت، امکان اعمال تغییرات خانوار توسط پلیس +۱۰ برای کدهای ملی دارای سه رقم اول مشخص (مربوط به استانهای فوق) وجود ندارد و متقاضیان باید به سامانه ncr.ir مراجعه کنند.