توتون و تنباکو

فرق توتون و تنباکو + جزئیات روز لغو امتیاز و نهضت تنباکو

تاریخ انتشار : ۱۴۰۴/۰۲/۲۳
کد مطلب : 106358
زمان مطالعه : 3 دقیقه

آیا توتون و تنباکو یکی هستند؟ در این مقاله تفاوت آن‌ها و داستان نهضت تنباکو و لغو امتیاز انگلیسی‌ها را به‌طور کامل و دقیق بررسی می‌کنیم.

فرق توتون و تنباکو به بهانه سالروز نهضت تنباکو

آیا تا به حال به تفاوت بین توتون و تنباکو فکر کرده ‌اید؟ این دو واژه که اغلب به‌ جای یکدیگر استفاده می‌شوند، در واقع معانی متفاوتی دارند. از سوی دیگر، ماجرای لغو امتیاز تنباکو یکی از نقاط عطف تاریخ ایران محسوب می‌ شود؛ رویدادی که نه تنها اقتصاد کشور را تحت تأثیر قرار داد، بلکه قدرت نفوذ علما و اراده مردم را نیز به نمایش گذاشت.

تفاوت توتون و تنباکو

توتون، گیاهی یک ‌ساله با ارتفاعی بالغ بر دو متر یا بیشتر است که دارای برگ‌ های پهن و بدون دمبرگ با اشکال متنوع خمیده، صاف، تخم‌مرغی، قلبی یا نیزه‌ای می ‌باشد.

بذر های توتون در شرایط نگهداری مناسب می‌توانند تا یک سال قدرت رویشی خود را حفظ کنند و به برگ ‌های خشک شده همین گیاه توتون، تنباکو اطلاق می‌ گردد که به طور معمول برای استعمال دخانیات در پیپ، قلیان و سیگار مورد استفاده قرار می ‌گیرد.

ماده شیمیایی اصلی موجود در تنباکو که اعتیاد ایجاد می‌ کند، نیکوتین است. این ماده آلی نیتروژن ‌دار در اثر سوزاندن برگ‌ های توتون آزاد می‌شود و مصرف بیش از حد آن اعتیادآور بوده و می‌تواند منجر به ضعف و بی‌حالی گردد.

به طور خلاصه، توتون نام گیاه است و تنباکو به برگ‌های خشک و فرآوری شده همان گیاه گفته می ‌شود که برای استعمال آماده شده است.

تنباکو چه رنگی است؟

تنباکو در ابتدا دارای برگ‌های سبز است، اما پس از فرآیند خشک شدن، رنگ آن به قهوه‌ای روشن تا تیره تغییر می‌ کند.

توتون و تنباکو

فتوای تحریم تنباکو توسط که و در چه تاریخی بود؟

لغو امتیاز تنباکو با فتوای تاریخی آیت ‌الله سید محمدحسن شیرازی معروف به آیت‌الله میرزای شیرازی در روز 24 اردیبهشت سال 1270 شمسی یا ۱۳۰۹ قمری صورت گرفت.

او در این فتوا، استعمال توتون و تنباکو را به هر شکل حرام اعلام کرد که منجر به اعتراضات گسترده و در نهایت لغو قرارداد شد و تاریخ لغو امتیاز تنباکو هم نام گرفت.

موفقیت نهضت تنباکو از نظر سیاسی و اجتماعی چه اهمیتی داشت؟

نهضت تنباکو یکی از نخستین جنبش ‌های مردمی ایران بود که نشان داد مردم و علما می ‌توانند در برابر نفوذ بیگانگان ایستادگی کنند.

این حرکت، علاوه بر لغو امتیاز توتون و تنباکو، باعث تقویت نقش روحانیت در سیاست شد و زمینه‌ ساز جنبش‌های بعدی مانند انقلاب مشروطه گردید. همچنین، اتحاد مردم در برابر استعمار را تقویت کرد و مفهوم مقاومت ملی را در تاریخ ایران تثبیت نمود.

دلیل اصلی شکل ‌گیری نهضت تنباکو چه بود؟

نهضت تنباکو در واکنش به واگذاری انحصار تجارت توتون و تنباکو به یک شرکت انگلیسی که به جرالد تالبوت واگذار شده بود؛ شکل گرفت و در پاسخ به امتیاز تالبوت چگونه لغو شد نیز باید گفت که این قرارداد که توسط ناصرالدین‌ شاه امضا شده بود، موجب اعتراض گسترده مردم و علما شد، زیرا علاوه بر ضربه اقتصادی، نفوذ بیگانگان را در کشور افزایش می ‌داد و میرزای شیرازی هم به لغو آن کمک کرد و اصطلاحا به لغو امتیاز تنباکو میرزای شیرازی نیز معروف شد.

نظرات