نشانه ایدز در دهان
یکی از نشانه های بیماری ایدز زخم های دهان می باشند که به صورت تب خال ، آفت یا برفک در دهان و اطراف لب ها ایجاد می شوند.

علائم و نشانه های ابتلا به ایدز در دهان کدام است؟

در مراحل اولیه ابتلا به بیماری ایدز ممکن است بدن هیچ نوع علامتی نداشته باشد و فرد تا مدتها از ابتلای خود به این بیماری بی خبر باشد .اما با پیشرفت بیماری که در افراد مختلف متفاوت است کم کم نشانه های آن مانند تب ، عفونت های قارچی ، زخم دهان و بی حالی و ... در فرد بیمار ظاهر می شود. 

البته دوران نهفتگی بیماری ممکن است تا 10 سال به طول انجامد ، در این دوران ویروس با سیستم ایمنی بدن مبارزه می کند و سلولهای ایمنی را از بین می برد . در این بخش از سلامت نمناک به بررسی زخم های دهان ناشی از بیماری ایدز می پردازیم که چه شکلی هستند و چگونه درمان می شوند ؟

زخم دهان اچ آی وی:

زخم های دهان یکی از نشانه های مشترک اچ آی وی هستند. در حقیقت بین 32 تا 46 درصد افراد مبتلا به اچ آی وی دچار مشکلات دهان به علت سیستم ایمنی ضعیف شده اند.

این زخم ها می توانند با بهروزی فرد تداخل پیدا کنند. در مورد HIV، درمان زخم ها و عفونت ها، دشوارتر است و همچنین می تواند با خوردن مواد غذایی و دارو تداخل داشته باشد.

زخم دهان HIV چه شکلی است؟

تب خال، یا زخم سرد:

مبارزه با عفونت ها و ویروس ها برای فرد مبتلا به HIV مشکل است. یکی از شایع ترین ویروس هایی که افراد دارند تب خال دهان است .تب خال معمولا به شکل زخم قرمز در دهان ظاهر می شود.

زمانی که بیرون از لب ها ظاهر می شوند، ممکن است مانند تاول ها به نظر برسند. این خراش قرمز تاول تب گفته می شود و می تواند دردآور باشد. آن ها همچنین به عنوان زخم های سرد شناخته می شوند.

هر کسی می تواند مبتلا به تب خال دهان شود اما در یک فرد مبتلا به HIV یا سیستم ایمنی ضعیف، تب خال شدیدتر است و رفع آن بیشتر طول می کشد.

درمان:

تب خال با دارو قابل درمان است. پزشک احتمالا اسیکلوویر را به عنوان یک داروی ضد ویروسی تجویز می کند. این دارو به کاهش شیوع و گسترش تب خال کمک می کند.

مصرف داروهای تجویزی را ادامه دهید تا زمانی که پزشک درمان دیگری را توصیه کند.

آیا مسری است ؟ بله ، افراد مبتلا به تب خال دهان باید از اشتراک گذاشتن غذاهای خود اجتناب کنند.

تبخال دهانی ایدز

آفت ،تبخال:

تبخال ها جراحات رایجی هستند که باعث درد می شوند، به ویژه به این دلیل که آن ها خود به خود درمان نمی شوند و معمولا قرمز هستند، اما می توانند با یک لایه خاکستری یا زرد پوشیده شوند. تبخال ها نیز به عنوان آفت شناخته می شوند.این بیماری شایع اغلب در اثر استرس های روزانه به وجود می آید.

اما اگر بیش از 5 بار در ماه تکرار شود و با هیچ روشی نتوان آفت دهان را کنترل نمود می تواند یک علامت هشدار دهنده برای بیماری ایدز باشد .دندانپزشک با تجویز برخی آزمایشهای تکمیلی ، علت بروز آفت های متعدد و مکرر را بررسی خواهد کرد.

نقص ایمنی یکی از مهمترین دلایل بروز آفت دهانی مربوط به بیماری ایدز است . البته باید توجه داشت که آفت های معمولی در ظاهر بسیار شبیه این نوع آفت ها هستند و تنها تفاوت آنها ، تکرار و مدت طولانی درمان و یا عدم درمان آنها است.

تبخال ها داخل گونه ها، درون لب ها ، اطراف زبان و روی لثه ها رشد کنند. این مکان ها ممکن است درد بیشتری ایجاد کند چون وقتی فرد صحبت می کند و یا غذا می خورد، این اعضا تکان می خورند.

زخمهای تبخال نشانه ای از اچ آی وی نیستند، اما داشتن ویروس اچ آی وی می تواند ریسک تکرار زخم های شدید را افزایش دهد.

عوامل دیگری که می توانند منجر به بروز زخم ها شوند عبارتند از:استرس، غذاهای اسیدی و کمبود مواد معدنی که عبارتند از:

  • آهن
  • روی
  • نیاسین (ویتامین ب - 3)
  • اسید فولیک
  • گلوتاتیون
  • کارنیتین
  • کوبالامین(ویتامین ب - 12)

خوردن غذاهای داغ یا تند نیز می تواند منجر به افزایش درد تب خال شود.

درمان:

در موارد خفیف، پماد های بدون نسخه و دهان شویه می توانند ورم و زخم را کاهش دهند. زخم تبخال نیز می تواند با آب شور درمان شود.

اگر کسی یک مورد حاد از تبخال را داشته باشد، ممکن است کورتیکواستروئید به شکل قرص تجویز شود. برای درمان زخمهای طولانی که با وعده های غذایی تداخل پیدا می کنند، داروهای بی حسی موضعی را امتحان کنید. این داروها می توانند به بی حس کردن این ناحیه کمک کنند.

آیا این نوع ویروس مسری است ؟ خیر

ویروس پاپیلوم انسان (HPV) :

اچ پی وی می تواند باعث زگیل در هر نقطه در اطراف دهان و یا لب ها شود.زگیل ها می توانند مانند گل کلم کوچک و یا توده های بزرگ با چین و یا برآمدگی به نظر برسند و در درون و اطراف دهان رشد کنند.

بیشتر اوقات این زگیل ها سفید هستند، اما می توانند صورتی و یا خاکستری به نظر برسند . آن ها معمولا دردآور نیستند، اما می توانند آزار دهنده باشند. بسته به موقعیت آن ها، زگیل های HPV را در صورت خونریزی می توان با جراحی برداشت.

اچ پی وی به شدت با سرطان سینه یا سرطان گلو مرتبط است.

درمان: پزشک باید برای برداشتن زگیل ها جراحی انجام دهد. کرم تجویزی ممکن است برای رفع زگیل روی لب ها استفاده شود، اما هیچ داروی خوردنی ندارد.

آیا ویروس پاپیلوم انسان مسری است ؟ احتمالا، اگر زگیل باز شود و مایعات درون آن بیرون بریزد.

درمان زخم های ایدز

کاندیدیاز یا برفک:

برفک یک عفونت قارچی است که به صورت لکه های سفید، زرد و یا قرمز در هر نقطه ای از داخل دهان ظاهر می شود. لکه ها حساس هستند و ممکن است هنگام پاک شدن به طور تصادفی، خونریزی یا سوزش داشته باشند.این بیماری شایع در افرادی که از دندان مصنوعی استفاده می کنند نیز دیده می شود.

در برخی موارد، برفک باعث ایجاد ترک های دردناکی در اطراف دهان خواهد شد که به عنوان التهاب لب ها شناخته می شود. برفک اگر درمان نشود ممکن است به گلو نیز سرایت کند.

اگر این بیماری به مدت طولانی در دهان فرد بیمار باقی ماند و درمانهای ضد قارچی نیز میسر نبود بهتر است با مراجعه به پزشک ، آزمایشات تکمیلی انجام شود و یا به مراکز تخصصی مراجعه شود.

افراد در صورت مشاهده ضایعات قرمز و یا سفید رنگ ، سوزش و یا بد مزه بودن دهان و طولانی شدن بیماری حتما باید برای بررسی تخصصی به دندان پزشک مراجعه نمایند.

درمان: دوره عادی درمان برفک های ملایم، استفاده از دهان شویه های ضد قارچی است. اما اچ ای وی می تواند مقاومت این عفونت را افزایش دهد. پزشک می تواند قرص های ضد قارچی تجویز کند

آیا برفک مسری است ؟ خیر

بیماری لثه و خشکی دهان :

اگرچه بیماری لثه و خشکی دهان زخم نیستند، اما مشکلات رایجی هستند.بیماری های لثه موجب ورم لثه می شود که اغلب دردآور می باشد. در موارد شدید، حتی منجر به از دست رفتن لثه یا دندان در طول 18 ماه می شود. علاوه برآن بیماری لثه می تواند نشانه ای از التهاب باشد که خطر ابتلا به بیماری قلبی و سکته را افزایش می دهد.

خشکی دهان زمانی رخ می دهد که فرد بزاق کافی ترشح نمی کند. آب دهان می تواند به محافظت از دندان ها و نیز جلوگیری از عفونت کمک کند. بدون بزاق، دندان ها و لثه در برابر رشد پلاک آسیب پذیر هستند. هم چنین عدم ترشح کافی بزاق، می تواند باعث بدتر شدن بیماری های لثه شود.

درمان:با نوشیدن آب، مسواک و نخ دندان زدن به طور مداوم دهان را تمیز و مرطوب نگه دارید. برای درمان بیماری لثه ، دندان پزشکان با تمیز کردن عمیق، پلاک ها را از بین می برند.

اگر مدام خشکی دهان دارید، از پزشک در مورد جایگزین های بزاق سوال کنید.

خونریزی لثه :

یکی از علایم هشدار دهنده ،بیماری‏های لثه است . البته بیماری های لثه بسیار شایع است و تقریبا 70 تا 80 درصد مردم جامعه به دلیل عدم رعایت بهداشت و استفاده نادرست از مسواک و ... به آن مبتلا می شوند.

اما اگر در سنین خاصی به طور همزمان چند دندان با هم لق شوند و یا لثه ها بی جهت و مداوم خونریزی کنند و قرمز باشند باید به دندان پزشک مراجعه کرد تا علت آن مشخص شود.

خونریزی لثه

مشکلات مربوط به درمان اچ آی وی:

زخم ها همچنین می توانند در درمان اچ آی وی اختلال ایجاد کنند. کاهش عملکرد ایمنی ،شیوع زخم دهان را افزایش می دهد که منجر به سختی قورت دادن می شود که برخی از افراد مجبور می شوند دارو و یا وعده های غذایی خود را حذف کنند.

اگر درمان زخم دهان ، فرد مبتلا به HIV را دچار مشکل کند، با پزشک صحبت کنید. آن ها می توانند گزینه های دیگری برای درمان ارائه دهند.

عفونت:

زخم دهان می تواند باعث عفونت شود. تبخالها ، زخم های سرد می توانند به هنگام خوردن یا مسواک زدن یک فرد ظاهر شوند. زگیل ها و برفک نیز ممکن است به طور تصادفی برداشته شود. بنابراین زخم های باز ،یک فرد را بیشتر در معرض عفونت قرار می دهند.

خشکی دهان همچنین خطر آلودگی را افزایش می دهد چون بزاق کافی برای مبارزه با باکتری ها وجود ندارد

با پزشک در مورد درمان زخم دهان صحبت کنید. درمان فوری، زخمهای دهان و خطر ابتلا به عفونت را کاهش می دهد.

مراقبت های پیشگیرانه:

یکی از بهترین روش ها برای درمان و جلوگیری از زخم دهان HIV، مراجعه به یک دندان پزشک بطور منظم است.دندان پزشک می تواند مشکلات اولیه را تشخیص دهد یا به پیش گیری از بروز عفونت کمک کند.

پیشرفت بیماری ایدز موجب سرکوب سیستم ایمنی می شود و علائم آن به تدریج در تمام اعضای بدن ظاهر می شود که زخم های دهانی یکی از علائم شایع این بیماری است.

ضایعات سفید رنگ در کناره های زیان یکی از نشانه های ایدز است اما به دلایل دیگری نیز ممکن است این ضایعات ایجاد شوند . بنابراین بهتر است برای بررسی های بیشتر و اطمینان از وجود بیماری هر چه سریعتر به پزشک مراجعه شود.

نشانه های بیماری ایدز در دهان چیست؟

3.4547
این مطلب مفید بود ؟374173
توجه : مطالب بخش بهداشت و سلامت سایت نمناک از منابع خارجی ترجمه شده و تنها جنبه اطلاع رسانی و آموزشی دارد . از اینرو توصیه پزشکی تخصصی تلقی نمی شوند و نباید آنها را جایگزین مراجعه به پزشک جهت تشخیص و درمان دانست .
منبع : بخش بهداشت و سلامت نمناک/ن/ز.ت
وبگردی