دلیل انواع مشکلات تیروئید نوزادان و بزرگسالان
علل بهم خوردن تعادل تیروئید و راههای درمان آن
تیروئید ، غده ای که نقش حیاتی در بدن دارد و نقض در عملکرد آن به نوعی تمام بدن را درگیر میسازد برای همین بایستی هر علامت و نشانه ای که خبر از اختلال در آن میدهد به سرعت شناسایی و رفع کرد . این بخش از نمناک به صورت کلی به انواع اختلالات تیروئید پرداخته است تا شما را با این مشکل رایج بیشتر آشنا کند.
انواع مشکلات تیروئید
مشکلات و اختلالات مربوط به غده تیرویید شامل موارد زیر است:
- غده تیروئید فعال ، یا تیروئید پرکارمی تواند باعث شود فرد احساس اضطراب و ناراحتی کند، بیش از اندازه فعال است و فرد کاهش وزن غیر منتظره ای را تجربه می کند.
- کم کاری یا پرکاری تیروئید ، می تواند باعث شود فرد احساس خستگی ، کاهش وزن و افسردگی کند.
- گواتر معمولا غده برآمده بی ضرری است
علل پرکاری تیروئید
همه انواع پرکاری تیروئید ناشی از تولید بیش از حد هورمون های تیروئید هستند، اما این شرایط می تواند به چند روش ایجاد شود:
بیماری سیستم ایمنی بدن
پرکاری تیروئید بیماری سیستم ایمنی است و باعث می شود غده تیروئید بیشتراز حد فعالیت کند.
ورم خوش خیم سمی
گره ها در غده تیروئید رشد می کنند و شروع به ترشح هورمون های تیروئید، واژگون کردن تعادل شیمیایی می کنند. برخی از گواترها ممکن است شامل چندین گره باشند.
تیروئید نیمه حاد
این جایی است که التهاب تیروئید باعث می شود هورمون های اضافی نشت و منجر به تیروئید پرکار موقت شود. این شرایط معمولا ممکن است چند هفته تا ماه ها طول بکشد.
در غده تیروئید، عملکرد نادرست غده یا تومورهای سرطانی وجود دارد
در موارد نادر،تیروئید پرکار نیز می تواند ناشی از این دلایل باشد.
علل کم کاری تیروئید
بیماری هاشیموتو
در این اختلال سیستم ایمنی ، سیستم ایمنی بدن به بافت تیروئید حمله می کند و منجر به کاهش هورمون تیروئید می شود.
برداشتن غده تیروئید
ممکن است با جراحی برداشته شود و یا به طور شیمیایی که به عنوان روش درمانی برای تیروئید پرکار استفاده می شود .
درمعرض بیش از حد ید بودن
داروهای قلبی و سینوس، سرما خوردگی، داروهای درمانی قلب آمیودارون یا ماده خاص پرتو نگاری که قبل از اشعه ایکس استفاده می شود ممکن است شما را در معرض ید قرار دهند. شاید در معرض خطر پیشرفت کم کاری تیروئید قرار بگیرید، به خصوص اگر در گذشته مشکل تیروئید در گذشته داشته باشید.
لیتیم
این دارو به کم کاری تیروئید مرتبط است
کم کاری تیروئید در نوزادان
کم کاری تیروئید در نوزادان خطر ویژه ای دارد. کمبود هورمون های تیروئید در این سیستم در سنین پایین می تواند منجر به رشد کرتنیسم ( عقب ماندگی ذهنی ) و کوتولگی شود. اکثر کودکان در حال حاضر سطح تیروئید شان را به زودی پس از تولد دوباره بررسی می کنند. اگر آن ها مبتلا باشند، درمان بلافاصله شروع می شود.
در کودکان، همانند بزرگسالان، کم کاری تیروئید می تواند به خاطر این علل باشد
- اختلال هیپوفیز
- تیروئید ناقص
- فقدان کامل غده
نوزادان مبتلا به کم کاری تیروئید به طور غیر عادی غیر فعال و ساکت هستند و اشتهای ضعیفی دارند و برای مدت های طولانی می خوابند.
سرطان و غده های تیروئید
سرطان غده تیروئید ، بسیار نادر است و در کم تر از 10 ٪ گره های تیروئید رخ می دهد. چند سال قبل از اینکه سرطانی شوند ممکن است یک یا چند برآمدگی تیروئید داشته باشند . افرادی که در اوایل زندگی تحت درمان با تشعشعات در ناحیه گردن ، سر قرار گرفته اند احتمال بیشتری به رشد سرطان تیروئید دارند.
چگونه مشکلات تیروئید تشخیص داده می شود ؟
پزشک می تواند کم کاری و پرکاری تیروئید را با آزمایش میزان هورمون های تیروئید در خون تشخیص دهد. پزشکان هورمون هایی را اندازه گیری می کنند که توسط غده تیروئید ترشح می شوند یک ماده شیمیایی است که توسط غده هیپوفیز ترشح می شود و باعث تولید هورمون تیروئید می شود.
درمان بیماری تیروئید
درمان های تیروئید نیمه حاد
اگرچه تیروئید نیمه حاد می تواند کم کاری تیروئید موقت را همراه داشته باشد ، اما این وضعیت معمولا به درمان پزشکی نیاز ندارد. هر گونه درد همراه با التهاب تیروئید می تواند به طور کلی با پاراستامول یا ایبوپروفن درمان شود. پزشک ممکن است داروهای ضد التهاب دیگری را برای مدت کوتاهی تجویز کند.
درمان های کم کاری تیروئید
کم کاری تیروئید خواستار رژیم مادام العمر از هورمون تیروئید است هیچ گونه تکنیک جراحی و یا داروهای معمولی نمی تواند تولید هورمون را زمانی که سرعتش کم است افزایش دهد.
اگر چه هورمون ها از عصاره حیوانات موجود هستند، پزشکان عموما شکل های ترکیبی هورمون مانند لوو تیروکسین تجویز می کنند. عوارض جانبی نادر هستند، اما برخی افراد اعصبانیت و یا درد سینه را هنگام خوردن این داروها تجربه می کنند. معمولا سازگاری با دارو هر گونه عوارض ناخوشایند را کاهش خواهد داد.
درمان سرطان تیروئید
سرطان تیروئید معمولا با جراحی غده سرطانی یا غده تیروئید، درمان می شود که به آن تیروئید برداری گفته می شود. اگر سرطان فراتر از تیروئید پیشرفت کند ، دیگر بافت های آسیب دیده مانند غدد لنفاوی در گردن نیز ازبین خواهند رفت . نوع درمان بستگی به پیشرفت سرطان دارد . این نوع درمان شامل رادیو درمانی، شیمی درمانی، است