نکات مهم در مورد نحوه نگهداری گیاهان در فصل سرما
چگونه از باغچه مان در فصل سرما مراقبت کنیم
بسیاری از خانواده ها، متناسب با دانش باغبانی و توان کشاورزی و باغداری خود به کمک گل و گیاهان مختلف به فضای خانه زیبایی و طراوت خاصی می بخشند تا هم از دیدن آن لذت ببرند و هم از حضور در چنین محیطی، احساس نشاط و شادابی کنند.
با شروع فصل سرما، بر خلاف باور عموم، رویش گیاهان متوقف نخواهد شد. تا نشست اولین دانه های برف بر سطح خاک، زمان زیادی برای کاشت، برداشت و پوشاندن تنه گیاهانی که در فصل سرد به بار می نشینند، خواهید داشت. در حقیقت، بسیاری از محصولاتی که در فصل سرما کشت می شوند، با از بین رفتن حرارت خاک پاییزی که گرمای تابستان را در بستر خود داشته، به اوج شکوفایی خود می رسند؛ برخی گونه های دیگر، زمانی که مقدار اندکی از رطوبت بارش های فصل سرما را تجربه می کنند، حتی طعم بهتری هم به خود می گیرند.
تا زمانی که شرایط اساسی و ابتدایی رشد برای آنها فراهم شده باشد، گیاهان و سبزی ها بدون توجه به این که چه فصلی را پیش روی خود دارند، به رشد خود ادامه می دهند. چنان چه در شرایط آب و هوایی گرم تری زندگی می کنید، می توانید محصولات و گیاهان پاییزه خود را در تمام طول فصل زمستان پرورش دهید. اگر به هر حال، در یک ناحیه سرد تر ساکن هستید، فصل رویش برای شما کوتاه تر خواهد بود (هرچند، می توانید گیاهانی که در فصل سرما می رویند را در بستر خاکی با عمق و ارتفاع زیاد برویانید تا از خطر برف و انجماد شدید در امان بمانند).
در بیشتر مناطق، کشاورزان گیاهان پاییزه خود را در ماه های مهر و آبان می کارند و در ماه های آذر و دی برداشت محصول را انجام می دهند. شما باید به دقت فصل رویش محصول تان را محاسبه کنید تا قبل از فرا رسیدن فصل یخبندان، گیاهان تان زمان کافی برای رشد و باردهی را در اختیار داشته باشند.
مراقبت از گیاهان در فصل سرما
به طور کل، بهتر است گیاهان و سبزیجات پاییزه را زمانی که دمای طول روز بین 15 تا 25 درجه سانتی گراد، و دمای طول شب نیز بین 4 تا 5 درجه است بکارید (دما هر چه پایین تر باشد برای کاشت مناسب تر است)، هم چنین باید نور آفتاب کافی، حداقل 6 ساعت در روز به گیاه برسد. آبیاری گیاهان نیز باید حداقل 2.5 سانتی متر در هفته باشد.
از طریق هوا شناسی تاریخ یخبندان ها و برف هایی را که قرار است در محل زندگی شما اتفاق بیافتند، بیابید. در بیشتر مناطق برف نشانه پایان فصل پاییز نیست. طی روزهای پایانی مهر و اوایل آبان، هوا شناسی منطقه خود را دنبال کنید تا بفهمید که اولین یخبندان کی اتفاق می افتد.
وقتی که در مورد تاریخ یخبندان و بارش برف منطقه خود اطلاعاتی را به دست آوردید، می توانید برنامه ریزی و کاشت گیاهان پاییزه خود را آغاز کنید. به خاطر داشته باشید که وقتی سبزیجات را در پاییز پرورش می دهید، گیاهان تان باید قبل از اولین یخبندان رسیده باشند و بیشتر محصول خود را قبل از اولین برف سنگین داده باشند. برخی از محصولات فصل سرما در کمتر از 30 تا 40 روز می رسند، در حالی که در مورد برخی از آنها ممکن است چندین ماه طول بکشد که محصول بدهند.
اگر در طول تابستان سخت روی باغچه یا باغ خود کار کرده باشید، کار زیادی برای آماده کردن آن برای کاشت محصولات فصل سرما ندارید. اگر مجبور هستید کمی بیشتر روی آن کار کنید، نگران نباشید؛ زیاد طول نمی کشد که آن را به بهترین نحو ممکن برای فصل دوم کاشت آماده کنید. تنها کافی است این مراحل ساده را دنبال کنید:
1.باغچه خود را مرتب کنید:گیاهان فرسوده ای مثل لوبیا، خیار یا کاهو را که قبلا کاشته اید، بکنید؛ چون این گیاهان در این فصل به بار نخواهند نشست و می توانند محلی برای آفات باشند. سوراخ گیاهان ریشه ای را پر کرده و قبل از این که دانه هایی که از فصل قبل باقی مانده اند به بار بنشینند، از شرشان راحت شوید. هرگونه گیاه آفت زده ای را دور بیاندازید و بقیه را به صورت کود در خاک دفن کنید. میوه های افتاده را دور بیاندازید، چون مواد پوسیده می توانند آفات را جذب کنند. مکان هر چیزی را که می کارید، یادداشت کنید تا مطمین شوید که دفعه بعد جای سبزیجات را عوض می نمایید.
2.خاک را آماده کنید:با زدودن لایه سطحی مالچ و جایگزینی آن، خاک باغچه خود را تازه کنید. پوشال پوشش بسیار عالی ای برای خاک است زیرا به خوبی پخش می شود و مکان مورد علاقه عنکبوت هاست که کمک می کنند آفات در باغچه شما کنترل شوند. می توانید از لایه ای از برگ های خرد شده به عنوان مالچ استفاده کنید.
3.با چنگک باغبانی خاک فشرده را پخش کنید. شخم کامل لازم نیست، فقط کافی است که خاک را به حدی حرکت دهید که ریشه گیاهان بتواند در آن رشد کرده و آب نفوذ کند. خاک را تست کنید تا بفهمید به مواد مغذی خاصی نیاز دارد یا خیر (می توانید از کیت آزمایش موجود در فروشگاه های عرضه وسایل باغبانی استفاده کنید). اگر نیاز بود به آن مکمل اضافه کنید. یا حداقل در محلی که گیاهان تان رشد خواهند کرد، کود اضافه کنید. اگر می خواهید از قالب های گلخانه مانند کوچک استفاده کنید، آن را زود تر برپاکنید تا وقتی احتیاج داشتید آماده باشد. گیاهان و ریشه های در حال رشد را به خطر نیاندازید.
کاشت گیاهان در فصل سرما
4.جوانه گیاهان تان را آماده بخرید:اگر این کار را کنید، زمان زیادی را برای خود می خرید. از آنجایی که وقتی جوانه ها آماده کاشت می شوند، حدود 6 هفته یا بیشتر دارند، زود تر می توانید محصول خود را برداشت کنید.
سبزیجات مناسب برای کاشت در پاییز و زمستان
در اینجا برخی از بهترین محصولات برای باغبانی در فصل پاییز معرفی می شوند:
-اسفناج: این گیاه به خاطر مزه شیرین و کلم مانند خود محبوب است. بین هر یک از جوانه ها 90 سانتی متر فاصله بگذارید.
-کاهو: مجموعه ویتامین ها، مواد معدنی، فیبر و مواد مغذی گیاهی را می توانید در کاهو بیابید. بین جوانه ها 45 سانتی متر فاصله بگذارید.
-بروکلی: بروکلی که گیاهی محبوب و پربار است و پرورش آن نیز آسان می باشد، کلسیم و فیبر زیادی دارد. بین جوانه ها 45 سانتی متر فاصله بگذارید.
-گیاه خردل: این گیاه مغذی که برگ هایی تند و تیز دارد، سریع رشد می کند. وقتی هم کمی سرمازده می شوند، مزه آنها شیرین تر می شود. بین گیاهان 30 سانتی متر فاصله بگذارید.
-کلم پیچ: کلم پیچ منبعی سرشار از بتاکاروتن، فیبر و ویتامین C و K است. بین آنها 60 سانتی متر فاصله بگذارید.
-منداب: منداب (Eruca sativa) یک گیاه خوراکی یک ساله است سرمادوست و بلندروز است. از منداب در تهیه سالاد بهره می گیرند. منداب دارای ویتامین C زیاد و هم چنین نیترات بالایی است و به این خاطر نباید روزانه مقادیر زیادی از آن را خورد زیرا ممکن است از میزان نیترات مجاز برای بدن بگذرد. این گیاه سریع رشد کرده و غذای فوق العاده ای برای استخوان های شما است. برگ های این گیاه منبع متراکمی از مواد مغذی بوده و در عین حال کالری کمی دارند. منداب در آب و هوای سرد به بهترین نحو رشد می کند.
مراقبت و کاشت از گیاهان در فصل سرما
با نزدیک شدن زمستان، با پوشاندن گیاهان در طول شب یا کاشت آنها در ظروفی که قابل حمل بوده و بتوان آن را در طول شب به داخل خانه برد، می توانید محصول باغ یا باغچه را بیشتر کنید. تجهیزاتی را برای پوشاندن گیاهان تان آماده کنید. می توانید از پتوهای پلی اتیلن یا ایرانیت های فایبرگلس استفاده کنید. هم چنین می توانید از وسایل ساده خانگی مثل حوله ها یا ملحفه های قدیمی یا حتی بطری های بزرگ شیر که ته آنها را درآورده اید، استفاده نمایید.