سرگیجه بیماری است که باید به هنگام بروز آن به پزشک مراجعه کنیم زیرا این بیماری میتواند دلایل مختلفی داشته باشد که باید پزشک آن را تشخیص دهد.
شایع ترین علت سرگیجه
مقالات بی شماری از پزشکان جهان درباره علت سرگیجه منتشر شده که در آن عوامل مختلفی را به عنوان علت سرگیجه مطرح کرده اند. تحقیقات نشان داده است که سرگیجه با افزایش سن در افراد افزایش می یابد و اصلی ترین و شایع ترین علت سرگیجه اختلال دریکی از بخش های گوش داخلی است اما گاهی اختلالات مغزی، کاهش فشارخون، کاهش قندخون، کم خونی و کاهش میزان آهن و اکسیژن خون و ... هم می توانند باعث بروز سرگیجه شوند.
سرگیجه و ارتباط آن با گوش داخلی
تقریبا حدود 70 درصد از سرگیجه ها در اثر اختلال، التهاب و یا عفونت گوش داخلی ایجاد می شوند. به عنوان مثال نورونیت وستیبولار، بیماری منییر و بیماری BPPV می توانند علت سرگیجه باشند زیرا که هر کدام بخشی از قسمت گوش داخلی را درگیر می کنند.
نورونیت وستیبولار
نورونیت وستیبولار یکی از چندین علت سرگیجه است. این اختلال عصب دهلیزی که در اثر التهاب عصب وستیبولار که یک عصب تعادلی در گوش داخلی است بروز می کند.
بیماری منییر
این بیماری در اثر تجمع بیش از حد مایع اندولنف در قسمت گوش داخلی و افزایش فشار این مایع بروز می کند. عواملی همچون استرس، عفونت های ویروسی می توانند باعث بروز این بیماری شوند که می تواند در کنار سایر علائم ، سرگیجه را هم به همراه داشته باشد.
سرگیجه و ارتباط آن با گوش داخلی
BPPV نوعی سرگیجه وضعیتی- تشنجی خوش خیم
این بیماری هم در ارتباط با قسمت گوش داخلی است و می تواند علت سرگیجه باشد. در بخشی از گوش داخلی ذرات کریستالی از جنس کربنات کلسیم وجود دارد. این ذرات در میان مایعی به نام اندولنف قرار گرفته اند و در اثر حرکت سر جابه جا شده و اطلاعاتی از وضعیت بدن به مغز ارسال می کنند اما اختلال در جابه جایی این ذرات کریستالی از جنس کربنات کلسیم باعث سرگیجه در افراد خواهد شد.
بررسی دیگر عوامل بروز سرگیجه
گاهی اختلالات مغزی و دیگر عوامل هم می توانند باعث بروز سرگیجه شوند، که در ادامه بخشی از آن ها ذکر شده اند.
کولستئاتوم
علت سرگیجه می تواندکولستئاتوم گوش یا همان توده درگوش باشد که از نوع خوش خیم می باشد و از انباشته شدن سلول های مرده بر روی هم بوجود می آید. در اثر ازدیاد سلول های مرده، توده ای در گوش تشکیل می شود که در نهایت به استخوانچه های گوش صدمه خواهد زد. این آسیب به استخوانچه گوش؛ عدم تعادل و سرگیجه، افت عملکرد ماهیچه گوش و کاهش شنوایی را به همراه خواهد داشت.
تومورهای مغزی
وجود تومور مغزی در ناحیه مخچه که مرکز تعادل بدن است باعث افزایش فشار به عصب تعادلی شده و فرد دچار سرگیجه و عدم تعادل می شود.
بیماری پارکینسون
گاهی علت سرگیجه بیماری پارکینسون می باشد. این بیماری باعث اختلال سیستم عصبی و ترشح ناکافی پیام رسان شیمیایی نوراپی نفرین از سیستم عصبی شده و انقباض رگ های خونی دچار مشکل شده و فشار خون کاهش می یابد و کاهش جریان خون به سمت مغز باعث بروز سرگیجه خواهد شد.
دیگر عوامل بروز سرگیجه
میگرن
افرادی که دچار سردردهای میگرنی می شوند هم سرگیجه را تجربه می کنند.
کاهش سطح فشار خون، قندخون و آهن خون
کاهش فشار خون، کاهش قند خون و کم خونی شدید هم می توانند یکی از چندین علت سرگیجه باشند. کم خونی و کاهش تعداد گلبول های قرمز در خون، روند اکسیژن رسانی به سلولها و بافتها را دچار مشکل می کند و این کمبود اکسیژن قطعا علت سرگیجه خواهد بود.
مصرف بعضی داروها
گاهی علت سرگیجه بخاطر مصرف داروهای؛ مسکن، ضد افسردگی، سرکوب کننده سیستم ایمنی و ضد تشنج می باشد.
- کاهش سطح میزان آب بدن
افزایش استرس و اضطراب
کمبود ویتامین ها بخصوص کمبود ویتامین B12
سخن پایانی
سرگیجه همیشه نشانه یک بیماری خاص نیست و گاهی علت سرگیجه؛ ضعف بدنی، کاهش میزان آب بدن و کمبود ویتامین ها است و با تغییر رژیم غذایی و انجام ورزش های سبک مثل پیاده روی آهسته و شنا می توان از بروز آن جلوگیری کرد. اما اگر جزء افرادی هستید که مداوم سرگیجه را تجربه می کنید حتما باید به پزشک مراجعه کنید.
تهیه و تنظیم:
دکتر حمیدرضا رخصت یزدی
متخصصص مغز و اعصاب