تولد
تغذیه در نوروز
رعایت نکات تغذیه ای برای سلامت بدن امری ضروری است که اهمیت آن در فصل بهار و به ویژه عید نوروز به دلیل تغییر طبع بدن بیشتر می شود.

توصیه های طب سنتی برای تغذیه در عید نوروز

با فرارسیدن سال نو و گرم تر شدن هوا طبیعت بدن نیز دچار تغییر و تحول می شود و مواد زائد انباشته شده در بدن به تدریج ذوب شده و به حرکت در می آیند. در این فصل و در تعطیلات عید نوروز برای حفظ سلامتی باید به تغذیه توجه نمود و مطابق توصیه های طب سنتی در نوروز و فصل بهار عمل کرد. در این بخش از بهداشت و سلامت نمناک به شما می گوییم که در فصل بهار و عید نوروز چه غذاهایی را مصرف نمایید.

تغذیه سالم در نوروز

نکات تغذیه ای سالم فصل بهار و عید نوروز

بهتر است در عید نوروز و فصل بهار نکات تغذیه ای زیر را رعایت کنید زیرا توجه به خوراکی ها و نوشیدنی های مصرفی در هر فصل، یکی از راه های در امان ماندن از بیماری های مخصوص هر فصل است.

در تعطیلات نوروز و فصل بهار آش بخورید:

یکی از بهترین غذاها در فصل بهار آش های تهیه شده با سبزی های بهاری است. خوردن آش سبب می شود که مواد زائد انباشته شده در فصل زمستان بهتر و راحت تر از بدن خارج شوند البته برای کمک به خروج بهتر مواد زائد مقداری آلو، برگ سنا یا فلوس به این آش ها بیافزایید. مصرف سبزی پلو با سبزی هایی مثل غازیاغی و شنگ نیز در فصل بهار مفید است. متخصصان طب سنتی در فصل بهار برای لذت بردن از طراوت بهاری و جلوگیری از سستی و افزایش غلظت خون، استفاده از یک رژیم غذایی سبک را توصیه می کنند.

ملین های طبیعی استفاده کنید:

اگر دچار یبوست هستید، از کمی پودر هلیله سیاه داخل ماست استفاده کنید و بر طبق مزاج خود از ملیناتی مثل خاکشیر و آب گرم ناشتا، انجیر خیسانده در آب، روغن زیتون، روغن بادام شیرین و .... استفاده کنید. استفاده زیاد از سنا خطرناک است و فرد را وابسته دارو می کند و یبوست را افزایش می دهد.

هلیله سیاه

به جای غذاهای غلیظ غذای ساده بخورید:

در فصل بهار به جای غذاهای غلیظی مثل فست فودها، ماکارانی، سس مایونز، سالاد الویه، سیب زمینی و تخم مرغ آب پز، کله پاچه، حلوا و .... غذاهای ساده مانند آش و سوپ بخورید و هرگز غذای جدیدی را درحالی که هنوز غذای قبلی کامل هضم نشده است، نخورید زیرا در هم خوری و پر خوری سبب بیماری می گردد.

ورزش کنید :

برای پاکسازی بهتر بدن از مواد زائد ورزش هایی با شدت متوسط انجام دهید. ورزش هایی که سبب افزایش ضربان قلب و تعداد تنفس و تعریق شود تا مواد زائد، رقیق شده از طریق پوست از بدن خارج شوند. پس تنبلی را کنار بگذارید چرا که تعطیلات عید زمان خوبی برای انجام ورزش است.

ورزش کردن

غذاهای شما نباید گرم و تر باشد:

از غذاهایی با طبع سرد استفاده نمایید تا رقّت اخلاط را تعدیل و حرکت آنها را کند کنند و در مصرف غذاهای گرم و تر، گوشت ها، شیرینی ها و ادویه تند و تیز و نیز ترشی ها که سبب ایجاد بیماری ها می شوند، افراط نکنید. ترکیبات ساده آش های بدون گوشت و حاوی چاشنی های مناسب برای فرونشاندن گرمای بدن هستند.

از شربت های خانگی استفاده کنید:

اگر طبع بدنتان گرم است یا از غذاهای گرم استفاده کرده اید، بهتر است شربت های خانگی فرونشاننده حرارت مثل شربت ریواس، زرشک، غوره، نارنج و لیمو بنوشید.

شربت لیمو

گوشت جوجه خروس میل کنید:

گوشت جوجه خروس محلی لطیف و زودهضم است و فضولات کمی به جای می گذارد پس بهتر است در این فصل و در عید نوروز گوشت جوجه خروس بخورید.

به جای آب، عرق گیاهی بنوشید:

در این فصل بهتر است به جای نوشیدن آب، عرق های گیاهی مثل عرق بید، عرق خطمی، عرق خطمی، مخلوط مساوی عرق های شاه تره و کاسنی استفاده کنید.

سالاد کاهو بخورید:

اگر مشکلات گوارشی ندارید در فصل بهار سالاد کاهو با کمی آبغوره و روغن زیتون میل کنید.

سالاد کاهو

ماءالشعیر طبی بنوشید:

فصل بهار فصل گرده افشانی و رویش گیاهان است بنابراین بسیاری از افراد در این فصل دچار حساسیت می شوند. این افراد بهتر استاز مواد غذایی آلرژی زا دوری کرده و برای درمان آلرژی سه روز فقط از این ماءالشعیر استفاده کنند.

برای تهیه این ماءالشعیر طبی یک لیوان جو درسته و پوست کنده را با پانزده لیوان آب روی شعله ملایم بجوشانید تا جوها کاملاً بشکفند و مرتب کف روی آب را جدا کنید. در آخر آب آن را صاف کنید و یک لیوان آن را با کمی شکر یا عسل و با شکم خالی مصرف کنید. تا دو سه ساعت بعد از آن چیزی مصرف نکنید.

از میان مغزها بادام بخورید:

پسته و گردو طبع به شدت گرمی دارند و برای فصل بهار مناسب نیستند اما بادام طبع معتدلی دارد و برای اکثریت افراد قابل استفاده است. اگر میل به خوردن مغزیجات دارید، می توانید روزی ده عدد بادام در روز بخورید. انجیر هم برای کسانی که مبتلا به یبوست هستند، مناسب است. دقت کنید بادام های تازه بخرید که در پوست خود باشند.

دم کرده دارچین یا زنجبیل بنوشید:

برخی مواقع پس از خوردن غذاهای غلیظ و دیر هضم دچارعطش می شویم که عطشمان با نوشیدن آب نیز رفع نمی شود. برای رفع تشنگی و عطش کاذب یک لیوان شربت عسل گرم به صورت جرعه جرعه بنوشید و یا یک لیوان دم کرده دارچین یا زنجبیل بخورید تا عطشتان رفع شود.

بهترین برنامه تغذیه طب سنتی برای بهار و نوروز

57
این مطلب مفید بود ؟70
توجه : مطالب بخش بهداشت و سلامت سایت نمناک از منابع خارجی ترجمه شده و تنها جنبه اطلاع رسانی و آموزشی دارد . از اینرو توصیه پزشکی تخصصی تلقی نمی شوند و نباید آنها را جایگزین مراجعه به پزشک جهت تشخیص و درمان دانست .
منبع : بخش بهداشت و سلامت نمناک /ن /س
وبگردی