حقایقی درباره دندان ها
دندان سخت ترین ماده موجود در بدن انسان است اما در عین حال باید به خوبی از آن مراقبت کرد، حقایق و رازهای بسیار عجیب و شگفت انگیزی در رابطه با دندان ها وجود دارد.

حقایق جذاب و شوکه کننده درباره دندان ها

دندان های ما بسیار جالب و منحصر به فرد هستند و همیشه چیزی جدید برای کشف کردن دارند. دندان ها سخت ترین ماده موجود در بدن انسان محسوب می شوند. دندان برعکس استخوان، بعد از بین رفتن دیگر رشد نمی کند بنابراین باید در حفظ سلامت و نگهداری از یک ظاهر مناسب در آن ها کوشا باشید. در این قسمت از نمناک حقایق اعجاب انگیز و جذابی را در مورد دندان به شما معرفی می کنیم که شاید تا بحال نمی دانستید.

1. مینای دندان سخت ترین عضو بدن است

اکثر ما فکر می کنیم که استخوان ها سخت ترین ماده در بدن انسان هستند اما واقعیت این است که مینای دندان سخت ترین عضو بدن است. دندان از سه لایه مینا، عاج و عصب تشکیل شده است. لایه بیرونی همان مینا است. مینا اساساً از مواد معدنی تشکیل می شود و در حقیقت 96 درصد از مینای دندان را مواد معدنی تشکیل داده است که آن را سخت تر از استخوان می کند اما در هر صورت با شیشه و یا فلز هم به آن آسیب وارد می شود.

حقایق دندان ها

2. پلاک دندان بیش از 300 گونه باکتری دارد

بیش از 300 گونه مختلف از باکتری روی پلاک های دندانی یافت شده اند، این عدد یک عدد میانگین است. شاید خیلی بیشتر از این حرف ها هم باکتری روی دندان وجود داشته باشد. پس مسواک، نخ دندان و دهان شویه را برای کشتن این باکتری ها فراموش نکنید.

3. دندان زرد همیشه هم نشان دهنده جرم نیست

گاهی اوقات به دلیل از بین رفتن مینای دندان کم کم دندان ما رنگ زردی پیدا می کند و از قسمت پایین هم زرد می شود. هر چقدر که مینای دندان کمتر باقی مانده باشد، رنگ زرد افزایش پیدا می کند. اگرچه که جرم و مصرف بعضی از مواد غذایی مثل قهوه و سیگار دندان ها را زرد می کند اما اگر احساس کردید که دندان های شما از قسمت پایین در حال زرد شدن هستند، باید بهداشت دندان را بیشتر رعایت کنید و در صورت نیاز به دندانپزشک مراجعه کنید.

4. دندان ها مانند اثر انگشت منحصر به فرد هستند

نوع قرار گرفتن دندان ها در دهان برای هر فرد منحصر به فرد است، تقریباً به اندازه اثر انگشت. به همین دلیل دندان ها بخش مهمی از بدن انسان هستند. هیچ کس نمی تواند نوع جویدن فرد دیگر را تقلید کند. شاید فکر کنید که بعد از ارتودنسی دندان ها شبیه به یکدیگر می شوند اما جالب است بدانید که بعد از ارتودنسی هم روش جویدن و بایت دندانی شما با هر انسانی در دنیا متفاوت است.

رازهای دندان

5. درپوش مسواک لازم نیست

برعکس باور عموم استفاده از در و محفظه روی سر مسواک کار درستی نیست. درست است که هوای آزاد ممکن است عاملی برای وجود باکتری در این فضا شود اما باکتری ها در فضای مرطوب بیشتر رشد می کنند و در نتیجه زمانی که در مسواک را می بندید، رطوبت در آن جا حبس می شود. در هر صورت اگر بعد از مسواک از دهان شویه استفاده کنید، دیگر مشکلی نخواهید داشت.

6. التهاب لثه می تواند منجر به دست رفتن دندان ها شود

از هر 4 نفر، تقریباً سه نفر به بیماری های لثه پریودنتال مبتلا هستند. یعنی 75 درصد از افراد دچار حساسیت لثه، خونریزی و تجمع باکتری در این ناحیه می باشند. بیماری لثه عاملی برای از دست دادن دندان در افراد بالای 35 سال است اما خبر خوب این است که می توان این بیماری ها را کنترل و از آنها پیشگیری کرد.

7. ساخت اولین مسواک و خمیر دندان

اولین مسواک به صورت رسمی سال 1938 ساخته شد. حتماً با خودتان فکر می کنید که تا قبل از آن مردم چه کار می کردند. اولین خمیر دندان سال 1908 معرفی شد. یعنی 30 سال قبل از وجود اولین مسواک. جالب است بدانید که 17 سال طول کشید تا نوع خمیر دندان اولیه تغییر پیدا کند.

ساخت اولین مسواک

8. ساخت خمیر دندان با موی حیوانات

در سال 1948 در کشور چین اولین خمیر دندان با استفاده از موی اسب، گراز و خرس ساخته شد.

9. حلزون 25000 دندان دارد !

آیا می دانستید که دهان یک حلزون از یک سنجاق بزرگ تر نیست اما بیش از 25000 دندان داخل خود دارد؟ پس گول سایز حلزون ها را نخورید. آن ها هزاران دندان تیز داخل دهان شان دارند.

10. پرکردن و ارتودنسی مردم مصر باستان !

در گذشته در مصر مردم از رزین یا همان صمغ کاج و مرمر سبز برای پر کردن حفره های دندانی استفاده می کردند. سیم های طلا نیز برای نزدیک تر کردن دندان هایی که فضای خالی بینشان وجود داشت، مورد استفاده قرار می گرفتند. بعضی از شواهد نشان می دهد که مردم مصر اولین مردمی بودند که روی دندان شروع به کار کردند.

11. دندان های پر از طلای مردم رومانی !

مردم رمانی از تکنولوژی جالبی برای دندان استفاده می کردند. آن ها حفره های دندانی را با تکه هایی از طلا پر می کردند و از خمیر دندان ترکیب شده از عسل و پوسته تخم مرغ له شده استفاده می کردند.

12. درمان دندان درد با بوسیدن الاغ !

در آلمان مردم عقیده داشتند که تنها راه درمان دندان درد، بوس کردن یک الاغ است. پس با این تفاسیر متوجه می شوید که مراجعه به دندانپزشک بسیار راحت تر از روش های قدیمی بوده است.

13. ماهیچه های لبخند بیشتر از ماهیچه های اخم است

خانم ها به طور میانگین در طول روز 62 بار لبخند می زنند اما مردان به طور میانگین فقط 8 بار در روز لبخند می زنند. همه ما از ماهیچه های مختلفی برای لبخند زدن روزانه استفاده می کنیم. همانطور که می بینید ماهیچه های استفاده شده برای لبخند، کمتر از ماهیچه های استفاده شده برای اخم می باشند. این مکانیسم دارای توضیحات علمی خاصی هم است.

ماهیچه لبخند

14. 2 استخر پر از بزاق دهان !

بدن ما انسان ها در طول کل زندگی بیش از 2 استخر پر از آب بزاق تولید می کند.

15. خلال دندان دشمن دندان و لثه است !

متخصصان دندانپزشک معتقدند که بیشترین چیزی که به لثه ها و دندان ها و فضای بینشان آسیب وارد می کند، استفاده از خلال دندان است. پس همین الان از استفاده از خلال دندان دست بکشید و نخ دندان را جایگزین کنید.

16. ورزشکاران مراقب دندان هایشان باشند

پنج میلیون دندان در سال به دلیل آسیب دیدگی های ورزشی از دست می رود. پس ورزشکاران حتماً باید از گارد دهان استفاده کنند.

مراقبت از دندان ها

17. وقتی مو مهم از دندان می شود

جالب است بدانید که مردم دنیا هر سال به طور میانگین 100 میلیارد دلار صرف محصولات مراقبت از مو می کنند اما فقط 2 میلیارد دلار در سال را صرف محصولات مراقبت از دندان می کنند اما سلامت دندان بسیار مهم تر از سلامت کلی بدن است که متاسفانه مردم به هر چیزی غیر از دندان بیشتر توجه دارند.

18. زمان کوتاه مسواک زدن

به طور میانگین یک شخص فقط 48 ثانیه در روز را صرف مسواک زدن می کند. شاید خود شما فردی باشد که هر روز به طور میانگین یک ساعت را صرف مسواک زدن می کنید اما تحقیقات اخیر نشان می دهد که زمان میانگین مسواک زدن برای کل مردم دنیا در طول روز 48 ثانیه است. به همین دلیل دندانپزشکان توصیه می کنند که حداقل 2 دقیقه را در روز صرف مسواک زدن کنید تا به بهداشت مطلوب برسید.

19. توالت بدترین جا برای مسواک ها

ممکن است که اجزای موجود در هوای توالت روی موهای مسواک شما بنشینند. پس حتماً مسواک های خود را در یک محیط در بسته داخل کابینت دستشویی نگهداری کنید که حداقل 1.5 متر با توالت فاصله داشته باشد. هر سه ماه یکبار هم مسواک تان را تعویض کنید.

حقایقی درباره دندان ها

20. پنیر از دندان مراقبت می کند

آیا می دانستید که خوردن پنیر از دندان های شما مراقبت می کند؟ این ماده غذایی یک لایه روی دندان ایجاد می کند و از آسیب رساندن اسید و پلاک های دندانی جلوگیری می کند و همچنین پنیر سطح بالایی از کلسیم و فسفات دارد که به تقویت دندان از قسمت داخلی کمک می کند، سطح قلیایی دهان را نیز تنظیم می کند و در نتیجه بزاق حالت اسیدی کمتری خواهد داشت و از پوسیدگی دندان جلوگیری می کند. اگر احساس کردید که دندان هایتان ضعیف هستند، پنیر بیشتری را در رژیم غذایی خود جای دهید.

21. پوسیدگی دندان و کودکان

پوسیدگی دندان یک بیماری مزمن و رایج در بین کودکان است و 5 برابر بیماری هایی مثل آسم و تب بیشتر اتفاق می افتد. اگر پوسیدگی دندان درمان نشود، می تواند عاملی برای مشکلات جدی باشد و معمولاً باعث سوء تغذیه، مشکلات گفتاری، مشکلات یادگیری و همچنین وضعیت های جدی می شود که حتماً باید به دندانپزشک مراجعه گردد.

22. قند باعث تولید اسید می شود

قند موجود در شکلات یا نوشابه با باکتری داخل دهان واکنش می دهد و اسید را روی دهان شکل می دهد. اگر به شدت به نوشیدن نوشابه علاقه دارید، احتمالاً دندان شما در معرض اسید بیشتری قرار می گیرند و به آن آسیب وارد می کنند. اگر می خواهید دندان های سالمی داشته باشید، دهان خود را بعد از خوردن شکلات و چیزهای شیرین بشویید. چند دقیقه بعد از خوردن نوشابه به شستن با آب خالی اکتفا کنید و مسواک نزنید زیرا مسواک اسید موجود روی دندان را پخش می کند و وضعیت بدتر خواهد شد.

ضررهای شکلات

23. آبرسانی بدن برای دندان ها خوب است

آبرسانی به بدن باعث می شود که تولید بزاق افزایش پیدا کند و دندان ها تحت مراقبت بیشتری قرار بگیرند.

24. در تمام عمر 39 روز مسواک میزنیم

افراد به طور میانگین فقط 39 روز از عمر را صرف مسواک زدن می کنند.

25. دندان ها نمی توانند خود را درمان کنند

تنها بخشی از بدن که نمی تواند خود را درمان کند، دندان ها هستند به همین علت ما نیاز به پر کردن دندان و سایر کارهای دندانپزشکی داریم.

رازهایی درباره دندان

26. بزرگترین علت پوسیدگی دندان را بدانید

مصرف نوشابه یا جوش شیرین بزرگ ترین علت پوسیدگی دندان است.

27. میشیگان آمریکا اولین شهردارای آب فلوراید دار

شهر گرند رپید واقع در میشیگان آمریکا در سال 1945 فلوراید را به آب آشامیدنی اضافه کرد و اولین شهر دارای آب فلورایددار شد. اکنون دو سوم جمعیت آمریکا از آب دارای فلوراید استفاده می کنند.

28. بزاق از پوسیدگی دندان جلوگیری می کند

قدرتمندترین دفاع طبیعی در برابر پوسیدگی دندان بزاق است که نقش مهمی در مراقبت از دندان دارد زیرا عناصر مهم موجود در آن اسیدها و آسیب های حاصل از درمان دندان را خنثی می کند.

پوسیدگی دندان

29. مادران دارای فرزند زیاد دندان های خراب بسیار دارند!

یک باور در میان مردم وجود دارد که هر چه تعداد فرزندها بیشتر باشد مادران دندان های بیشتری از دست خواهند داد. پژوهشگران در دانشگاه ییل و نیویورک یک باور مردمی را به اثبات رسانیده اند.

30. پیوند دندان در قرن هیجدم میلادی !

زنان اشرافی انگلستان در قرن هیجدم میلادی به پیوند دندان علاقه زیادی داشته و شروع به پیوند دندان کردند.

31. رشد دندان در داخل رحم آغاز می شود

رشد دندان در داخل رحم و در هفته ششم زندگی شروع می شود. دندان ها در دوران بارداری قادرند بسیاری از مواد جذب شده را در خود نگه دارند. این خاصیت موجب شده تا دانشمندان سال ها بعد از تولد با استفاده از مواد موجود در دندان تغذیه و محیطی که مادر و جنین در آن بوده اند را دریابند.

32. زود مسواک زدن می تواند مینای دندان را کاملا از بین ببرد

بعد از خوردن یک نوشیدنی اسیدی، نیم ساعت صبر کنید و بعد مسواک بزنید. اسید می تواند مینای دندان تان را ضعیف کند و خیلی زود مسواک زدن می تواند آن را کاملا از بین ببرد.

زود مسواک زدن

33. پوسیدگی دندان های شیری بر دندان های دائمی اثر می گذارد

در صورت پیشرفت پوسیدگی و وجود التهاب و عفونت در دندان شیری، این عفونت می تواند به جوانه دندان دائمی زیرین سرایت کند و باعث اختلال در تکامل دندان دائمی زیرین شود. پوسیدگی در دندان های شیری موجب افزایش میکروب های عامل پوسیدگی دندان شده و شانس ابتلا به پوسیدگی را در سایر دندان های موجود در دهان افزایش می دهد.

34. دندان های شیری را نباید کشید

کشیدن دندان های شیری منجر به از دست رفتن فضای دندان های دایمی زیرین می شود و نیاز به درمان های ارتودنسی را واجب می کند. دندان های شیری کودکان باید تحت کنترل باشند و بدون حفظ فضایشان نباید آنها را کشید.

حقایق و رازهای شگفت انگیز درباره دندان ها

55
این مطلب مفید بود ؟50
توجه : مطالب بخش بهداشت و سلامت سایت نمناک از منابع خارجی ترجمه شده و تنها جنبه اطلاع رسانی و آموزشی دارد . از اینرو توصیه پزشکی تخصصی تلقی نمی شوند و نباید آنها را جایگزین مراجعه به پزشک جهت تشخیص و درمان دانست .
منبع : بخش بهداشت و سلامت نمناک/ح.ب/ن
برچسب : سلامت دندان
وبگردی