درباره ی چسب و چگونگی ساخت آن بیشتر بدانید
چسب یکی از قدیمی ترین و و فراگیر ترین ماده های چسبنده است . از چسب های سفید گرفته که در کاردستی های خانگی استفاده می شوند تا چسب های صنعتی که در مبلمان یا کارخانجات خودروسازی مورد استفاده قرار می گیرند . می توان گفت که این روز ها چسب بخش مهمی از زندگی روزمره شده است .
درک و فهم پشت تولید چسب و تفاوت بین انواع چسب به شما کمک می کند که در مورد بهترین مواد سازنده چسب تصمیم بگیرید . اگر خودتان به دنبال تولید چسب هستید، این که بدانید چسب چگونه درست می شود، به شما کمک می کند تا از ترکیب و تجهیزات صحیح با توجه به نیاز خود استفاده کنید .
چسب چیست؟
چسب عموماً به هر ماده ی چسبنده ای اطلاق می شود که به شکل مایع اعمال می گردد و به سختی خشک می شود و باعث می شود که اجسام در کنار یکدیگر نگه داشته شوند . چنانچه در این بخش از نمناک میخوانید چسب ها از مواد ارگانیک مثل کلاژن حیوانی ساخته می شوند . بعضی از چسب ها نیز دارای مواد صنعتی همراه با پلی وینیل استات هستند که این مواد در سیمان یا صمغ هم به کار می روند . انواع دیگر مواد چسبنده شامل اپوکسی ، کالک و سیلنت هستند که شباهت های زیادی به چسب دارند .
اگر چه آن ها را با فرایند های خاصی ایجاد می کنند و کیفیت آن ها با یکدیگر متفاوت است اما در هر حال چسب چیزی فراتر از یک ماده چسبنده می باشد و ساختار ایجاد آن خیلی هم پیچیده نیست .
چسب از چه چیزی ساخته می شود؟
از زمان های قدیم از چسب استفاده می کردند . در قرن های گذشته هم رسپی های مربوط به ساخت چسب وجود داشتند که تا دنیای مدرن هم ادامه پیدا کرده اند . این چسب های اولیه از کلاژن استخراج شده از حیوانات ساخته می شوند . ماهیچه ، استخوان، تار و پود و دیگر بافت های آزاد شده از کلاژن جوشانده می شوند و در نتیجه این کلاژن هنگام خیس بودن چسبناک می گردد و وقتی که خشک می شود ، به یک ماده نامحلول در آب تبدیل شده و سفت می شود .
از زمان های قدیم اسب ها رایج ترین منبع ساخت چسب بودند . چون که اسب ها حیوانات بزرگی هستند، بدن آن ها بافت های سرشار از کلاژن دارند و در نتیجه بیش از بقیه برای ساخت چسب رواج داشتند .
این روز ها اسب ها نه دیگر برای نیاز های حمل و نقل و کشاورزی استفاده می شوند ، نه به اندازه قبل برای تولید چسب رایج هستند . این روزها بیشتر از حیواناتی مثل خوک و گاو برای تولید چسب استفاده می کنند .
دیگر مواد ارگانیک در چسب ، موادی مثل کازئین ، آلبومین خون، پیشاب ماهی ها و نشاسته سبزیجات است.
چسب های صنعتی هم عموماً از ترکیب پلی وینیل استات ، آب ، اتانول ، استون و دیگر مواد ساخته می شوند . آب هم برای تغییر چسبندگی و بافت چسب مورد استفاده قرار می گیرد . دیگر مواد هم می تواند سرعت خشک شدن چسب را کنترل کند .
چسب ارگانیک مدرن چگونه ساخته می شود؟
چسب های ارگانیک با شستن استخوان ها ، پوست خام و دیگر بافت های حیوانی برای از بین بردن آلودگی ها در وهله اول در دست تولید قرار می گیرند . بافت های حیوانی را بعد از شستشو در آب قرار می دهند تا کمی نرم شوند و فرآیند آزاد کردن کلاژن در آن ها انجام شود . بعد از خیساندن آن ها در آب ، از لیمو و اسید برای شکنندگی راحت تر بافت و آزاد کردن کلاژن بیشتر، استفاده می کنند . سپس اسید را خارج می کنند و ترکیب آب و کلاژن را کمی می پزند تا یک ماده شبه ژلاتین و غلیظ ایجاد گردد که بعداً می توانند آن را تصفیه کنند و نوع چسب مورد نظر خود را بسازند .
چسب پلیمر صنعتی چگونه ساخته می شود؟
ترکیبات شیمیایی در چسب صنعتی تحت واکنش های شیمیایی قرار می گیرند . مواد بیس و پایه چسب صنعتی ، وینیل استات است که از یک واکنش شیمیایی ، استیک اسید ایجاد می گردد و در نتیجه وزن مولکولی افزایش پیدا می کند و یک پلیمر ساخته می شود و فرآیند مشابه شیمیایی هم در ایجاد رنگ وینیل موثر هستند. سپس پلیمر پلی وینیل استات را هم می توانند با یک عصاره ترکیب کنند تا یک چسب با بافت مناسب ایجاد گردد . چسب های PVA حتماً باید برای جلوگیری از خشک شدن سریع، مواد نگهدارنده داشته باشند تا استقامت خود را حفظ کنند .
تجهیزات لازم
تجهیزات ترکیبی مناسب برای ایجاد یک چسب قوی و ارزشمند بسیار حائز اهمیت است . چسب ها امولسیون هایی هستند که از ترکیب کلاژن یا پلیمر با یک حلال مثل آب ایجاد می گردند. مقدار مناسب این مواد برای این که چسب کیفیت خوبی داشته باشد ، بسیار حائز اهمیت است .
یکی از انواع دستگاه های ترکیب چسب ، ماشین های ترکیب کننده با برش کم عمق هستند که همانگونه که در نمناک اشاره شده است می توانند توربین هایی با سرعت پایین را به کار بگیرند و آرام آرام پلیمر را به حلال گره بزنند . این فرایند نیاز به زمان دارد و در بعضی از موارد ترکیب مواد ممکن است بین 12 تا 24 ساعت طول بکشد .
یکی دیگر از این دستگاه ها نیز دستگاه امولسیون کننده با بریدگی بالاست که معمولاً تیغه های بزرگ تری دارد و به عنوان میکسر در آشپزخانه های بزرگ هم استفاده می شود و مواد را به خوبی ترکیب می کند . سپس می تواند با تیغه های خود اجزای پلیمرها را از یکدیگر جدا کند و در بعضی از موارد دستگاه هایی با سرعت بالا تر نیاز است .