تاثیر پیوند کلیه زن و دیالیز مرد در بارداری
پاسخ به سوالات رایج در مورد بارداری و پیوند کلیه
بارداری یکی از آرزوهای هر زوج خوشبختی است، اما گاهی اوقات برخی مشکلات و بیماری های سبب ناامیدی آنها شده و تصور می کنند این حق برای همیشه از آنها سلب شده است. اما در این بخش از بارداری و نوزاد نمناک می خواهیم به شما بگوییم این چنین نیست و حتی با وجود پیوند کلیه می توانید به آرزوی خود برسید.
آیا خانم هایی که پیوند کلیه انجام داده اند می توانند باردار شوند؟
اگر پیوند کلیه انجام داده اید و دوره های قاعدگی منظم و سلامت عمومی خوبی دارید، باداری و داشتن یک کودک ممکن است. اما حداقل یک سال پس از پیوند کلیه با وجود عملکرد خوب کلیه، نباید باردار شوید، زیرا داروهایی که بعد از پیوند کلیه مصرف می کنید می تواند باعث ایجاد مشکلاتی در نوزاد در حال رشد شود.
در برخی موارد ممکن است بارداری توصیه نشود چون خطر زیادی برای شما و یا کودک دارد، همچنین دلیل دیگر این است که خطر از دست دادن پیوند وجود دارد.
در صورتی که پیوند کلیه انجام داده اید و قصد بارداری دارید، با پزشک در این رابطه صحبت کنید؛ زیرا ممکن است برای بارداری ایمن نیاز به تغییر داروها داشته باشید. بسیار مهم است که بارداری را تا زمان تایید پزشک به تعویق اندازید تا بارداری سالم و بدون خطری را تجربه کنید.
چگونه مصرف داروهای پیوند عضو بیمار بر جنین تاثیر می گذارد؟
به طور کلی بسیاری از داروهای ضد رد پیوند برای یک خانم باردار و نوزاد ایمن هستند. با این حال، انواع مختلفی از داروها می توانند بر بارداری و نوزاد تاثیر بگذارند. از این نوع داروها باید در دوران بارداری اجتناب شود و حداقل شش هفته (یا بیشتر)قبل از بارداری مصرف آن باید متوقف گردد.
پزشک احتمالا بعد از قطع مصرف دارو با نظارت و بررسی وضعیت سلامت تان به شما اجازه بارداری را می دهد زیرا این زمان توصیه شده از جانب پزشک، برای بارداری ایمن است.
آیا امکان پدر شدن مردی که دیالیز می شود یا پیوند کلیه انجام داده است وجود دارد؟
بله، امکان پدر شدن برای چنین فردی وجود دارد. اگر یک سال یا بیش از آن پس از اقدام به بارداری، هنوز موفق نشده اید، با پزشک خود صحبت کنید. ممکن است کنترل روتین باروری مفید باشد.
برخی از داروهایی که بعد از پیوند عضو مورد استفاده قرار می گیرند، می تواند توانایی مرد را برای بچه دار شدن کاهش دهد. به همین دلیل توصیه می شود قبل از اقدام به بچه دار شدن خود با پزشک صحبت کنید.
چه روش کنترل بارداری برای بیماران پیوند تجویز می شود؟
بسیاری از بیماران پیوند عضو که از نظر جنسی فعال هستند و هنوز یائسه نشده اند باید از روش های کنترل بارداری برای جلوگیری از بارداری استفاده کنند. پزشک روش کنترل بارداری را که باید مورد استفاده قرار گیرد، را توصیه می کند.
بسیاری از زنان که فشار خون بالایی دارند نباید از قرص جلوگیری از بارداری استفاده کنند، زیرا این نوع دارو با بالا بردن فشار خون احتمال ایجاد لخته های خونی را افزایش می دهد.
دیافراگم، اسفنج و کاندوم معمولا وسایل قابل قبول برای کنترل بارداری است، به خصوص زمانی که با کرم های اسپرم کش، فوم یا ژل استفاده می شود. استفاده از آی یو دی های جدید نیز ممکن است.
آیا جنینی که مادرش پیوند عضو شده را خطری تهدید می کند؟
در مقایسه با سایر خانمهای باردار، یک گیرنده پیوند عضو زن، حدود سه برابر احتمال بیشتری برای زایمان زودرس (زایمان قبل از 37 هفته)یا وزن پایین نوزاد هنگام تولد (وزن کم تر از 1 کیلو ) را دارد. بروز نقص های مادرزادی در کودکان شبیه به سایر بارداری ها است، به جز هنگامی که یک مادر برخی دارو ها مثل ( CellCept®, Myfortic ) را مصرف کند.
با مصرف این داروها، احتمال بیشتری برای سقط جنین و نقص های مادرزادی وجود دارد. بنابراین گیرنده عضو پس از صحبت با پزشک باید خطرات و مزایای استفاده از این دارو را در دوران بارداری ارزیابی کند.
خانم هایی که در حال بررسی بارداری قرار دارند در حالی که تحت درمان های جدیدتر مانند سیرولیموس، اِوِرولیمِس و بلاتاسپت قرار می گیرند باید آگاه باشند که اطلاعات محدودی در مورد تاثیر این درمان ها در دوران بارداری وجود دارد.
آیا چند بارداری یا بارداری چند قلو برای افراد پیوند عضو ممکن است؟
برخی از خانم ها بیش از یک بارداری پس از پیوند را به مرکز ثبت گزارش کرده اند. همانند بارداری اول، دریافت کنندگان پیوند باید ثبات در عملکرد پیوند داشته باشند. چند گیرنده کلیه حتی یک بارداری دو قلویی و سه قلویی موفق داشته اند.
آیا مادری که پیوند عضو انجام داده است می تواند به نوزاد شیر بدهد؟
در سالهای اخیر تعداد افرادی که خودشان به نوزاد شیر می دهند افزایش یافته است. افرادی که پیوند عضو انجام داده اند باید در مورد شیردهی با پزشک مشورت کنند. مطالعات اخیر نشان داده اند که فواید شیردهی بیشتر از خطرات بالقوه آن است، تنها مقدار کمی از این داروها از طریق شیر مادر به نوزاد منتقل می شود و هیچ مشکلی در رابطه با شیردهی گزارش نشده است.
آیا فردی وجود دارد که در دوران بارداری در معرض خطر بیشتری قرار داشته باشد؟
دریافت کنندگان با بدتر شدن عملکرد پیوند قبل از بارداری، مانند دریافت کنندگان پیوند کلیه با کراتینین بیشتر از 2.5 میلی گرم و یا گیرنده های کبد با عود هپاتیت سی، ممکن است در معرض خطر بیشتری قرار بگیرند. گیرنده های قلب و ریه ممکن است ملاحظات منحصر به فردی در دوران بارداری داشته باشند. مشاوره پیش از بارداری در این موارد به شدت توصیه می شود.
آیا رشد طبیعی در نوزادانی که مادرشان پیوند انجام داده وجود دارد؟
طبق گزارشات انجام شده کودکان سالم هستند و رشد خوبی دارند، مشکلات نادری هم وجود دارد که به احتمال زیاد ناشی از اختلالات ژنتیکی و یا ارثی است.