
بیوگرافی سعید روستایی و ماجرای فیلم زن و بچه روستایی در کن
بیوگرافی کامل سعید روستایی به همراه کارنامه کاری و عکس هایی از ایشان را در این مطلب برایتان آماده کرده ایم.
بیوگرافی سعید روستایی
نام:سعید
نام خانوادگی:روستایی
تاریخ تولد: 23 مرداد 1368
محل تولد:تهران
پیشه:کارگردان، فیلمنامهنویس
تحصیلات:کارشناسی سینما
سعید روستایی کیست؟
سعید روستایی کارگردان مطرح سینمای ایران در تاریخ 23 مرداد 1368 در شهر تهران متولد شده است. این چهره پس از اخذ مدرک دیپلم در هنرستان، تحصیلاتش را در رشتهی سینما در دانشگاه سوره ادامه داد و نخستین قدمهای کارگردانی را با ساخت چندین فیلم کوتاه دانشجویی برداشت.
سعید روستایی با ساخت فیلم سینمایی ابد و یک روز به شهرت رسید و در ادامه به کارگردانی بینالمللی تبدیل شد که فیلمهایش در جشنوارههای مختلفی از جمله جشنواره کن به نمایش درآمدند.
خانواده سعید روستایی
سعید روستایی در خانوادهای چهارنفره رشد یافته است. او یک خواهر بزرگتر به نام لیلا دارد که نقش مهمی در زندگی این هنرمند داشته و در مقاطع مختلف زندگی همراه او بوده است.
اصالت خانوادگی این کارگردان به شهر ساوه در استان مرکزی بازمیگردد و از پدر و مادر سعید روستایی اطلاعات چندانی در رسانهها در دسترس نیست.
روستایی در یکی از مصاحبهها اشاره داشته که در منطقهای از تهران زندگی کرده که تمام اتفاقات فیلمهایش را یا در خانهی همسایهها یا در کوچه و خیابان دیده است.
همسر سعید روستایی
جاب است بدانید که یکی از پرتکرارترین جستجوهای کاربران درباره این کاگردان جوان ایرانی، حول محور همسر او بوده و اغلب مشتاق هستند تا با جزئیات بیوگرافی همسر سعید روستایی آشنا شوند ولی این جستجوها به نتیجه ای نمیرسد چراکه سعید روستایی همواره سعی داشته تا اطلاعات شخصی خودش را در رسانهها و فضای مجازی منتشر نکند. با این وجود به نظر میرسد که این چهره مجرد بوده و تاکنون ازدواج نکرده باشد.
آغاز فعالیت سینمایی سعید روستایی
سعید روستایی فعالیت حرفهای خود را از سال ۱۳۹۰ با ساخت فیلمهای کوتاه آغاز کرد. اولین فیلم کوتاه او به نام شنبه در همان سال تندیس بهترین فیلمنامه را از جشنواره فیلم کوتاه دریافت کرد.
روستایی پس از آن فیلمهای کوتاه مراسم را در سال 1392 و خیابان خیلی خلوت را در سال ۱۳۹3 ساخت که هر دو فیلم مورد توجه منتقدان قرار گرفتند.
ابد و یک روز اولین فیلم بلند سعید روستایی
سعید روستایی در سال 1394 و در 26 سالگی نخستین فیلم بلند خودش را مقابل دوربین برد. سعید روستایی فیلم سینمایی ابد و یک روز را با بازیگرانی چون نوید محمدزاده، پیمان معادی، پریناز ایزدیار، ریما رامینفر، شبنم مقدمی، مهدی قربانی و ... کارگردانی کرد و انقلابی را در سینمای ایران به وجود آورد.
این فیلم که داستان خانوادهای درگیر با اعتیاد و فقر در جنوب تهران را روایت میکرد، در سی و چهارمین دورهی جشنواره فیلم فجر رکورد بیسابقهای برجای گذاشت و با کسب ۹ سیمرغ بلورین شامل جوایز بهترین کارگردانی، بهترین فیلمنامه و بهترین فیلم از نگاه تماشاگران، روستایی را به عنوان جوانترین فیلمساز تاریخ سینمای ایران معرفی کرد که برندهی سیمرغ بلورین میشود.
ابد و یک روز که جز ایران در کشورهای سوئیس، اسپانیا، استرالیا، بنگلادش و آمریکا نیز در جشنوارههای مختلف به نمایش درآمد، در طول اکرانش با استقبال بسیاری از مخاطبان روبرو شد.
موفقیت سعید روستایی با متری شش و نیم
دومین فیلم بلند سعید روستایی به نام متری شیش و نیم در سال ۱۳۹۷ منتشر شد. این فیلم پلیسی اجتماعی با فروش حدود ۲۷ میلیارد تومان، به دومین فیلم پرفروش تاریخ سینمای ایران در دهههای 80 و 90 تبدیل شد.
متری شیش و نیم در سی و هفتمین دورهی جشنواره فیلم فجر، برندهی سیمرغ بلورین بهترین فیلم از نگاه تماشاگران شد و همچنین نامزد جایزهی سزار بهترین فیلم خارجی زبان در فرانسه گردید.
متری شش و نیم سعید روستایی با بازیگرانی نظیر پیمان معادی، نوید محمدزاده، فرهاد اصلانی، پریناز ایزدیار، مهدی حسینینیا و ... داستان چند تن از مأمورین پلیس مبارزه با مواد مخدر به سردستگی صمد را روایت میکند که به دنبال فروشندهی بزرگ شیشه در تهران، به اسم ناصر خاکزاد هستند.
دومین فیلم سعید روستایی در عرصهی بینالمللی بسیار موفق ظاهر شد و در جشنوارههای متعددی در کشورهای سوئد، ایتالیا، ژاپن، سوئیس، کره جنوبی، جمهوری چک و آمریکا به نمایش درآمد و بازخوردهای مثبت فراوانی را دریافت کرد.
برادران لیلا فیلم پرحاشیه سعید روستایی
سومین فیلم بلند سعید روستایی در قامت کارگردان، برادران لیلا بود که در جشنواره فیلم کن ٢٠٢٢ نمایش داده شد و برای نخستین بار به عنوان فیلمی ایرانی در بخش رقابت اصلی کن، برندهی جایزه فیپرشی شد.
این فیلم داستان زندگی شخصیت لیلا و برادرانش را روایت میکند که برای حل مشکلات اقتصادی خود و خانوادهشان با امتحان روشهای مختلف تلاش میکنند. برادران لیلا با بازی ترانه علیدوستی، نوید محمدزاده، فرهاد اصلانی، پیمان معادی، سعید پورصمیمی و ... در سینمای ایران مجوز اکران را دریافت نکرد و به صورت غیررسمی در اینترنت پخش شد.
این فیلم سینمایی جنجالی، حواشی بسیاری را برای سعید روستایی و جواد نوروزبیگی، تهیهکنندهی برادران لیلا ایجاد کرد. برادران لیلا برخلاف ساختهی پیشین روستایی، متری شیش و نیم که فقط در فرانسه ۶۰ میلیارد تومان فروخت، اکران جهانی موفقی نداشت و با پخش در چهار کشور فرانسه، بلژیک، پرتغال و امارات تنها ۳۵ میلیارد تومان فروخت. با این وجود این فیلم سینمایی نیز مورد توجه منتقدان قرار گرفت تا روستایی تجربهی موفق دیگری را به کارنامهی کاری خود اضافه کند.
سعید روستایی با فیلم زن و بچه در جشنواره کن
فیلم سینمایی زن و بچه جدیدترین اثر سعید روستایی است که در بخش مسابقهی اصلی جشنواره فیلم کن ۲۰۲۵ برای کسب نخل طلا رقابت خواهد کرد. این فیلم دربارهی یک پرستار بیوهی ۴۵ ساله به نام مهناز با بازی پریناز ایزدیار است که به تنهایی فرزندانش را بزرگ میکند و با پسر سرکش خود درگیر است.
در حالی که او برای ازدواج با نامزدش، حمید آماده میشود، پسرش علیار از مدرسه اخراج میشود. در ادامهی داستان وقتی یک تصادف تلخ همه چیز را زیرورو میکند، مهناز دست به تلاش برای عدالت و جبران میزند. با توجه به گمانهزنیها از بازیگران زن و بچه، پیمان معادی، حسن پورشیرازی و فرشته صدرعرفایی، پریناز ایزدیار را در این فیلم همراهی میکنند.
اخبار منتشر شده از جدیدترین فیلم سعید روستایی حاکی از آن است که شرکت فرانسوی Goodfellas مسئولیت فروش بینالمللی این فیلم را بر عهده گرفته است.
سعید روستایی در سد معبر
فیلم سینمایی سد معبر به کارگردانی محسن قرایی، دیگر تجربهی سینمایی سعید روستایی در مقام فیلمنامهنویس است که در سال 1396 در سینماهای ایران اکران شد.
این فیلم داستان زندگی قاسم کارمند ادارهی سد معبر شهرداری را روایت میکند که در تلاش است وضعیت زندگی خود را بهبود ببخشد، اما در این راه با نرگس همسرش اختلاف نظر دارد. حامد بهداد، باران کوثری، نادر فلاح، محسن کیایی، علیرضا کمالی و ... گروه بازیگران سد معبر را تشکیل میدهند.
سعید روستایی برای این فیلم در سی و پنجمین دورهی جشنواره فیلم فجر، نامزد دریافت بهترین فیلمنامه شد که در نهایت آن را به کامبوزیا پرتوی برای فیلم فراری واگذار کرد.
سبک فیلمسازی سعید روستایی
سعید روستایی در فیلمهای خود به مسائل اجتماعی طبقات محروم جامعه، به ویژه اعتیاد، فقر و نابرابری میپردازد. او در آثار سینمایی خود، اغلب از تجربیات شخصیاش بهره میبرد و با دقت و وسواس بسیار، آنها را به تصویر میکشد.
سعید روستایی در مصاحبهای در این مورد گفته است که به واقعیتها و آدمهایی که اتفاقاً حضور قویتری در جامعه دارند فکر میکند. او در یکی از مصاحبههایش بیان کرده که تنها یک فیلمساز است و به سیاست علاقهای ندارد.
توهین سعید روستایی به دستیاران کارگردان
سعید روستایی در جریان یک کارگاه آموزشی فیلم که با حضور افراد مطرحی چون شهرام مکری، مهدی جعفری، کاوه سجادی حسینی و مجید برزگر برگزار شده بود، به انتقاد از دستیاران کارگردان در سینما پرداخت. او در جریان این نشست به شهرام مکری گفته بود:«زمانی شما گفته بودید که دستیاری نکردهاید و این برای من الگو شد و به همین دلیل من دستیار نشدم، چون دستیار تفکر ندارد و ته هنر دستیار بستن خیابان است و از یک دستیار، کارگردان خوب درنمیآید».
این صحبتهای روستایی با انتقاد شدید کارگردانان سینما و دستیاران کارگردان مواجه شد و مازیار میری در یادداشتی به نقد سخنان سعید روستایی پرداخت و او را فردی تازهوارد خواند که به دنبال دیده شدن است. همچنین هیئت مدیرهی انجمن برنامهریزان و دستیاران کارگردان سینمای ایران، بیانیهای در نقد سخنان این کارگردان جوان منتشر کرد.
فیلم شناسی سعید روستایی
فیلم کوتاه
- شنبه (1390) نویسنده و کارگردان
- مراسم (1392) نویسنده و کارگردان
- خیابان خیلی خلوت (1393) نویسنده و کارگردان
سینما
- ابد و یک روز (1394) نویسنده و کارگردان
- سد معبر (1395) نویسنده
- متری شش و نیم (1397) نویسنده و کارگردان
- برادران لیلا (1400) نویسنده و کارگردان
- زن و بچه (1404) نویسنده و کارگردان