گفتار درمانی کودکان

راهکارهای تقویت تمرکز کودکان

کد مطلب : 103779
زمان مطالعه : 5 دقیقه

یکی از دلایل اصلی عدم داشتن عملکرد مناسب کودک در مهد یا مدرسه، می‌تواند کمبود تمرکز او باشد. کمبود تمرکز یادگیری کودک را مختل می‌کند.

یکی از دلایل اصلی عدم داشتن عملکرد مناسب کودک در مهد یا مدرسه، می‌تواند کمبود تمرکز او باشد. کمبود تمرکز یادگیری کودک را مختل می‌کند. سپس، نمرات او نسبت به همکلاسی‌هایش پایین‌تر خواهد شد و این موضوع می‌تواند اعتماد به نفس فرزندتان را تا حد زیادی کاهش دهد. به همین دلیل، تمام والدین باید با روش‌های افزایش تمرکز کودک آگاه باشند. علاوه ‌بر روش‌هایی که والدین می‌توانند در خانه برای تقویت تمرکز کودک خود انجام دهند، مراکزی که در حیطه گفتار درمانی کودکان ، کاردرمانی و... فعالیت می‌کنند نیز در حیطه بهبود توجه و تمرکز اطفال فعالیت دارند. با ما همراه باشید تا راهکارهای بهبود کمبود تمرکز کودک را برای شما شرح دهیم.

برای فرزندتان تایمر تنظیم کنید

برای بسیاری از کودکان، تنظیم تایمر برای مدت زمان مشخص که طی آن تمرکز داشته باشند، بسیار راحت‌تر است. یک تایمر برای مدت زمانی که کودکتان می‌بایست پیش از خوردن یک میان‌وعده یا استراحت، به درس خواندن بپردازد، تنظیم کنید.

در ابتدا زمان را در حدود 10 دقیقه بگذارید و سپس مدت آن را افزایش دهید؛ زیرا به مرورزمان عملکرد کودک نیز بهبود خواهد یافت. می‌توانید برنامه‌های تایمر رایگانی را دانلود کنید که به بچه‌ها کمک می‌کنند، مانند «تکنیک Pomodoro» که یکی از موثرترین تکنیک‌ها در حفظ تمرکز است و در جلسات گفتار درمانی کودکان نیز به آن اشاره می‌شود.

بدین صورت که برای کودک، یک تایمر 25 دقیقه‌ای تنظیم می‌کنید و به او 5 دقیقه استراحت می‌دهید. این روند تا هنگامی که وظایف فرزندتان تمام شوند، ادامه پیدا می‌کند. البته، بهتر است در ابتدا زمان زیادی را برای کودک در نظر نگیرید تا دلسرد نشود.

در شروع کارها به فرزندتان کمک کنید

چرا کودکان با شروع اجرای وظایف خود مشکل دارند؟ در پاسخ باید گفت گاهی اوقات بچه‌ها صرفاً فراموش می‌کنند که باید یک کار را انجام دهند و گاهی اوقات آن‌ها کار را به تعویق می‌اندازند؛ زیرا می‌دانند فرآیند انجام کار، آن‌ها را تحت فشار قرار می‌دهد.

هرچه کودکان شروع یک کار را بیشتر به تعویق بیندازند، تمرکز روی آن دشوارتر می‌شود. برای سهولت در شروع، در تلاش باشید تا وظایف کودک را به مراحل کوچک‌تر تقسیم کنید تا انجام آن‌ها برای وی در ابتدای کار خیلی سخت به نظر نرسد.

دستورالعمل مرحله به مرحله به کودک بدهید

برای کودکانی که کمبود تمرکز دارند، پیروی از چندین دستور به‌ طور همزمان تقریباً غیرممکن است. یکی از مواردی که در جلسات کاردرمانی و گفتار درمانی کودکان به شما توصیه می‌شود تا در منزل با کودک خود تمرین کنید، این است که هر وظیفه‌ای که کودک باید انجام دهد را به‌ صورت قدم به قدم به او یادآوری کنید.

برای مثال، به او می‌گویید «باید در 10 دقیقه آتی مشق بنویسی». وقتی مشق‌ها تمام شد، به او بگویید «حالا وقت مرتب کردن لباس‌هایت است». می‌توانید تکالیف کودک را به صورت مرحله به مرحله روی یک کاغذ بنوسید و به دیوار یا یخچال بچسبانید. بعد از انجام هر مرحله، حتماً فرزندتان را تشویق کنید تا برای ادامه مسیر انگیزه داشته باشد.

به فرزندتان کمک کنید تا دوباره روی کار تمرکز کند

کودکانی که با حواس‌پرتی دست و پنجه نرم می‌کنند به استراتژی‌هایی نیاز دارند تا پس از منحرف شدن، مجدداً به کار خود بازگردند. برای زمانی که ذهن فرزندتان شروع به پرش می‌کند، یک سیگنال درست کنید. ممکن است دستی روی شانه فرزندتان بگذارید یا کلمه خاصی را بگویید تا متوجه شود باید دوباره تمرکز خود را بیابد.

کاردرمانی کودکان

انواع مختلف فیجت‌ها را امتحان کنید

فیجت‌ها ابزارهای حسی هستند که می‌توانند به برخی از کودکان در داشتن تمرکز کمک کنند. وسایلی مانند نوار لاستیکی و توپ‌های فشاری سبب می‌شوند کودکان در حین انجام تکالیف مدرسه یا کارهای دیگر، حرکت داشته باشند و اطلاعات حسی دریافت کنند.

از تکنیک‌های تمرکز حواس استفاده کنید

تمرینات ذهن‌آگاهی علاوه ‌بر کاربرد در تمرینات گفتار درمانی کودکان، در تمرکز حواس نیز مورد استفاده قرار می‌گیرند و می‌توانند اثر زیادی بر افزایش تمرکز کودک داشته باشند. تکنیک پرکاربرد دیگر، تکنیک 5-4-3-2-1 نام دارد که عبارتند از :

  • ۵ چیزی که هم‌اکنون در اطراف خود می‌توانید ببینید.
  • ۴ چیزی که هم‌اکنون حس می‌کنید.
  • ۳ چیزی که می‌توانید بشنوید.
  • ۲ چیزی که بوی آن‌ها به مشامتان می‌رسد.
  • ۱ چیزی که در حال چشیدن مزه‌ آن هستید.

از نوروفیدبک استفاده کنید

نوروفیدبک در قالب یک بازی، تمرکز کودک را افزایش می‌دهد و در نتیجه گزینه‌ای بسیار جذابی به‌ حساب می‌آید. حتماً برای دریافت نوروفیدبک، به مراکز معتبری که در زمینه کاردرمانی کودکان و نوروفیدبک در حال فعالیت هستند، مراجعه کنید تا فرزندتان در کمترین زمان ممکن، به بهترین نتیجه دست یابد.

نوروفیدبک در مرکز توانبخشی طراوت

یکی از مراکز مشهور نوروفیدبک تهران، مرکز توانبخشی طراوت است که در زمینه‌های دیگری همچون گفتار درمانی کودکان، کاردرمانی و... نیز فعالیت دارد. این مرکز با دارا بودن تجهیزات کامل در حیطه‌های ذکر شده، می‌تواند نقش موثری در افزایش دقت و تمرکز کودک داشته باشد.

نوروفیدبک غرب تهران

سخن پایانی

روش‌های متعددی مانند تکنیک‌های ذهن‌آگاهی، تنظیم تایمر، استفاده از فیجت‌ها و... برای تقویت تمرکز کودکان وجود دارند. با این وجود گاهاً به تکنیک‌هایی همچون نوروفیدبک نیاز است. نوروفیدبک یکی از خلاقانه‌ترین تکنیک‌های بهبود تمرکز و توجه محسوب می‌شود که برای کودکان نیز بسیار لذت‌بخش خواهد بود. مرکز توانبخشی طراوت، به عنوان یکی از مراکز معتبر نوروفیدبک غرب تهران ، یک مرکز گفتار درمانی کودکان و کاردرمانی است که با بهترین تجهیزات اقدامات لازم را انجام می‌دهد. با مراجعه به این مرکز، شما می‌توانید تنها طی چند جلسه تغییرات بسزایی را در عملکرد کودک خود مشاهده کنید.