
کرونای جدید در راه ایران: این سویه چقدر خطرناک است؟
محمدرضا صالحی، متخصص عفونی: افزایش کرونا از اواخر فروردین آغاز شده و احتمالا طی ۲-۳ هفته آینده به اوج میرسد، سپس موارد کاهش مییابد.
شیوع سویه جدید کرونا در ایران:آنچه باید بدانید
در هفتههای اخیر، گزارشهایی مبنی بر افزایش موارد ابتلا به ویروس کرونا در کشور منتشر شده است. این در حالی است که سازمان جهانی بهداشت به وضعیت اضطراری کرونا پایان داده بود. علیرضا رئیسی، معاون بهداشت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، با تأکید بر این موضوع، از افزایش موارد کرونا در سامانههای رصد کشور خبر داده و به ادامه روند گردش ویروسهای تنفسی در ایران اشاره کرده است.
کرونا در حال بازگشت؟
محمدرضا صالحی، متخصص بیماریهای عفونی، نیز با ابراز نگرانی از بازگشت این بیماری، اعلام کرده که تعداد بستریهای روزانه ناشی از کووید در حال افزایش است؛ این در حالی است که در فروردین ماه میزان بستریها بسیار کم بود.
چرا کرونا در فصول گرم هم شیوع پیدا میکند؟
آمیتیس رمضانی، متخصص بیماریهای عفونی، توضیح میدهد که برخلاف آنفلوآنزا و سرماخوردگی که شیوعشان با گرم شدن هوا کاهش مییابد، ویروس کرونا الگوی فصلی ندارد و گرما یا سرما بر آن تأثیری نمیگذارد. او اشاره میکند که طی پنج سال گذشته، ویروس کرونا به طور مداوم در حال تغییرات ژنتیکی و جهش بوده است. این جهشها باعث میشوند که بدن ویروس را به عنوان یک عامل جدید شناسایی کرده و منجر به ابتلای مجدد شود.
رمضانی افزود که هر بار که تغییرات ژنتیکی جدیدی رخ میدهد و سویه جدیدی از امیکرون ظهور میکند، به دلیل عدم وجود ایمنی کافی در جامعه نسبت به این سویه جدید، موج جدیدی از بیماری ایجاد میشود. به گفته وی، پس از هر پیک، حدود شش ماه به دلیل ایمنی ایجاد شده در جامعه، ابتلا به کرونا کاهش مییابد؛ اما پس از این مدت، جهشهای جدید و ظهور زیرسویههای جدید، منجر به ابتلای مجدد و ایجاد موجهای تازه میشوند تا زمانی که ایمنی جمعی نسبت به سویه جدید حاصل شود.
آیا کرونای فعلی خطرناک است؟
رمضانی با اشاره به اینکه از اواخر فروردین ماه شاهد افزایش موارد ابتلا به کرونا هستیم، پیشبینی کرد که پیک این بیماری احتمالا طی دو تا سه هفته آینده رخ خواهد داد. او تأکید کرد که ویروس در گردش در حال حاضر، کاملاً با ویروس اولیه کووید که باعث پاندمی شد متفاوت است.
با وجود قدرت سرایت و ابتلای بسیار بالای این ویروس، رمضانی خاطرنشان کرد که شدت علائم آن بالا نیست. با این حال، گروههای پرخطر مانند مادران باردار، سالمندان، کودکان و افراد دارای بیماریهای زمینهای ممکن است علائم شدیدتری را تجربه کنند. در سایر افراد، علائم معمولاً شدیدتر از سرماخوردگی و خفیفتر از آنفلوآنزا بوده و شامل تب، بدندرد، بیحالی، خستگی، ضعف و سردرد میشود که پس از حدود یک هفته بهبود مییابد. در موارد شدیدتر، ممکن است درگیری ریه و نیاز به بستری شدن رخ دهد.
این متخصص بیماریهای عفونی همچنین توضیح داد که ویروس کنونی توانایی ایجاد پاندمی جدید را ندارد؛ چرا که ایمنی نسبی در همه جوامع وجود دارد. اگرچه هر جهش میتواند ایمنی را کاهش داده و موجی را ایجاد کند، اما جهشهای اخیر به سمت افزایش سرایت بودهاند و جهش جدی که کشندگی ویروس را افزایش دهد، رخ نداده است.