داروی فشار خون
مصرف دارو یکی از اصلی ترین راه ها برای درمان فشار خون است. استفاده از داروی فشار خون در بهترین زمان تاثیر بسزایی در کنترل این بیماری دارد.

نکات مهم و بهترین زمانِ مصرف داروی فشار خون

توصیه عمومی که اکثر افراد آن را شنیده اند، این است که داروی فشار خون را صبح‌ ها مصرف کنید. اگرچه اطلاعات و اگاهی مردم افزایش پیدا کرده است و مطالعات هم گسترده تر شده اند و نتایج جدید نشان می‌ دهد که داروی فشار خون، اگر شب استفاده شود، تاثیر گذاری بیشتری دارد. علت هم مفهومی به نام کرونوتراپی است که به بررسی زمان بندی درمان های دارویی بر اساس ریتم شبانه روزی بدن می‌ پردازد.

چرخه طبیعی بدن که هر 24 ساعت یک بار است، ممکن است به مرور زمان تغییر کند و به خاطر همین از این دیدگاه استفاده کرده اند تا بفهمند که بهترین زمان در طول روز برای مصرف دارو و درمان مشکلاتی مثل اپنه خواب، بیماری مزمن کلیه، فشار خون و دیابت چیست.

این مقاله شرح می‌ دهد که چه نوع داروی فشار خون برای فرد مناسب است؛ همچنین به این مسئله می پردازد که فشار خون به طور طبیعی چگونه بالا و پایین می‌ رود و بهترین موقع مصرف دارو برای تاثیرگذاری بیشتر آن چه زمانی است؟

فشار خون

داروی فشار خون چگونه عمل می کند؟

چنانچه پیش از این هم در بخش بهداشت و سلامت نمناک خواندید، 11 نوع داروی فشار خون وجود دارد که هر کدام به گونه ای متفاوت اثر می‌ گذارند اما هدف کلیِ دارو های فشارخون این است که جریان فشار به قلب راحت ‌تر انجام شود.

  1. دارو های ادرار آورِ فشار خون، مایعات اضافی و سدیم را از بدن دفع می کنند.
  2. بتا بلاکر ها ضربان قلب را آرام می کنند.
  3. مسدود کننده ACE باعث کاهش میزان هورمونی به نام آنژیوتانسین می‌ شود که عاملی برای باریک شدن رگ ها است.
  4. بلاکر های دریافت کننده آنژیوتانسین 2 باعث مسدود شدن دریافت کننده ها برای آنژیوتانسین می‌ شود و از باز شدن رنگ جلوگیری می کند.
  5. مسدود کنندگان کانال کلسیم باعث گشاد شدن و رویت شدن رگ‌ های خونی می‌ شود و ضربان قلب را هم آرام می کند.
  6. آلفا بلاکر ها باعث ریلکس شدن دیواره رگ‌ های خونی می‌ شود.
  7. آگونیست های دریافت کننده آلفا 2 باعث کاهش فعالیت سیستم عصبی سمپاتیک می‌ شود که خود نیز؛ بخشی از سیستم عصبی است که ضربان قلب و فعالیت های غیر ارادی بدن را کنترل می‌ کند.
  8. دارو های ترکیبیِ بلاکر های بتا و آلفا برای درمان بحران فشار خون استفاده می شوند و به افرادی تجویز می شوند که در معرض خطر بالای نارسایی قلبی هستند.
  9. آگونیست های مرکزی انقباض رگ های خونی را سخت می کنند.
  10. مسدود کننده های آندرنرژیک پریفرال، مواد شیمیایی داخل مغز را مسدود می کند که نقش مهمی در باریک شدن رگ های خونی دارد.
  11. وازودیلاتور ها باعث آرام شدن رگ های خونی می شود که آن ها را گشاد کرده و باعث می شود که خون راحت تر حرکت کرده و جریان داشته باشد.

دارو خوردن

چه زمانی فشار خون در بالاترین حد خودش است؟

فشار خون طبق الگو های نسبتاً قابل پیش بینی بالا و پایین می شود؛ وقتی که صبح از خواب بیدار می شوید، در حال نوسان است؛ سپس در طول روز افزایش پیدا می‌ کند. هنگام شب و موقع خواب دوباره افت می کند. اگرچه این موضوع همیشه برای افرادی که فشار خون بالا دارند، صدق نمی کند. در حقیقت چهار الگوی مجزا از تغییرات فشار خون هنگام خواب و شب وجود دارد که شامل موارد زیر است:

  • افت طبیعی فشار خون بین 10 الی 20 درصد.
  • افت زیاد فشار خون که بیش از 20 درصد می باشد.
  • افت نکردن فشار خون که کم تر از 10 درصد می باشد.
  • افت برعکس که در آن شب ها موقع خواب، فشار خون بالاتر از ساعت بیداری است.

هر نوع فشار خون غیر طبیعی که نام بردیم، مشکلاتی را برای فرد ایجاد می‌ کند که روی رگ های خونی قلب، کلیه، قند خون و غیره اثرگذار است. تنها راهی که به شما کمک می کند تا تغییرات فشار خون را تحت نظر بگیرید، این است که به طور منظم در زمان های مختلف روز و شب آن را اندازه گیری کنید. در واقع شما می توانید از تکنیک های مختلفی استفاده کنید و با دستگاه دیجیتال فشار خود را اندازه بگیرید.

مزایای مصرف داروی فشار خون هنگام شب

مطالعات در مورد این موضوع انجام شده است که دارو ها هنگام شب یا برای افرادی که شب کار هستند، قبل از خواب زمان مناسبی است. بزرگترین و مهم ترین علت آن هم مسئله کرونوتراپی است که در یک مطالعه شش ساله بیش از 19 هزار نفر که فشارخون بالا داشتند؛ مورد بررسی قرار گرفتند.

تحقیقات به گونه‌ای بود که شرکت کننده ها را به دو گروه تقسیم کردند. یک گروه داروی فشار خون را هنگام صبح استفاده کردند‌ و گروهی دیگر دارو را هنگام شب مصرف کردند.

داروی فشار خون

حداقل یک بار در سال همه این افراد فشار خون خود را اندازه می گرفتند و آن را ثبت کردند. وقتی گروه صبح را با گروه شب مقایسه کردند، دیدند گروهی که داروی فشار خون را شب مصرف می کند، خطر کم تری برای فشار خون بالا یا مرگ و میر دارد. در واقع فوایدش شامل موارد زیر بود:

  • خطر سکته تا 49 درصد کاهش پیدا کرده بود.
  • خطر حمله قلبی تا 44 درصد کاهش پیدا کرده بود.
  • خطر نارسایی قلبی تا 42 درصد کاهش پیدا کرده بود.

مطالعه ای در سال 2015 نشان داد که مصرف این دارو ها در شب باعث کاهش خطر دیابت نوع 2 در افرادی می‌ شود که فشار خون بالایی دارند.

مطالعات دیگر هم نشان داد که اگر شما دارو را هنگام شب مصرف کنید؛ فواید بیشتری به بدن تان می رسد و کلاً احتمال اینکه افراد دارو را هنگام شب مصرف کنند بیشتر است؛ زیرا صبح به خاطر مشغله های زیاد مصرف دارو را فراموش می کنند.

 البته هیچ مطالعه ای نگفته که شما هرگز نباید داروی فشار خون را هنگام صبح استفاده کنید. خیلی ها ترجیح می دهند که این دارو را صبح استفاده کنند، زیرا ادرار آور است و اگر آن را شب بخورند، بی خواب می شوند.

بهترین زمانِ مصرف داروی فشار خون+ باید نبایدها

53
این مطلب مفید بود ؟30
توجه : مطالب بخش بهداشت و سلامت سایت نمناک از منابع خارجی ترجمه شده و تنها جنبه اطلاع رسانی و آموزشی دارد . از اینرو توصیه پزشکی تخصصی تلقی نمی شوند و نباید آنها را جایگزین مراجعه به پزشک جهت تشخیص و درمان دانست .
منبع : بخش بهداشت وسلامت نمناک/ن/ش
برچسب : فشار خون
وبگردی