رنگ ادرار
دفعات و تغییر رنگ ادرار برای هر کسی اتفاق می افتد، اما نشانه هایی وجود دارد که در صورت مشاهده آن ها در خودتان حتما باید به فکر درمان باشید.

تشخیص رنگ ادرار سالم و ناسالم چه رنگی

دستگاه و سیستم دفع ادرار وظیفه ای مهم در سلامت انسان دارد که کوچک ترین نشانه را باید جدی گرفت. علاوه بر اینکه رنگدانه ها و ترکیبات برخی غذاها و داروها می توانند رنگ ادرار را تغییر دهند، یک رنگ ادرار غیرعادی می تواند نشانه ای از بیماری باشد. در ادامه این بخش از بهداشت و سلامت نمناک خواهیم گفت که ادرار سالم چه رنگی است و کدام رنگ ادرار خطرناک است.

تعداد دفعات مناسب ادرار

شما حداقل باید روزی 5-7 مرتبه ادرار کنید. رنگ ادرار نیز نشانه ای مهم از سلامت دستگاه دفع ادرار است که باید همیشه حواسمان به آن باشد.

تعداد دفعات ادرار

رنگ ادرار سالم

سالم ترین ادرار ادراری است با رنگ زرد روشن که اگر رنگ ادرارتان تیره شود باید بدانید که به اندازه کافی آب ننوشیده اید و به همین دلیل سموم بدن به درستی دفع نمی شوند.

رنگ ادرار ناسالم

رنگ ادرار در حالت طبیعی باید در یک طیف زرد رنگ مشخصی قرار گیرد، اگر رنگ ادرار از این طیف زرد رنگ خارج شده و تیره یا قهوه ای رنگ، قرمز، آبی یا سبز و... شود، ممکن است نشانه بیماری باشد و فرد باید به پزشک مراجعه نماید.

رنگ ادرار

عوامل خطرناکی که رنگ ادرار را تغییر می دهند؟

عوامل متعددی می توانند باعث تغییر رنگ ادرار شوند که برخی از آنها مانند مصرف برخی از داروها و مواد غذایی خاص موقتی و بی خطر هستند اما عوامل خطرناکی نیز می تواند بر رنگ ادرار شما تأثیر بگذارد و رنگ ادرار را تغییر دهد، این عوامل عبارتند از:

  • تومورهای کلیه یا مثانه
  • خونریزی مجاری ادراری
  • مشکلات جدی تر مانند سرطان
  • عفونت ها
  • آسیب ها و بیماری های زمینه ای
  • بزرگ شدن غده پروستات در مردان
  • برخی از اختلالات نادر مانند پورپورا Henoch-Schonlein، سندرم اورمیک همولیتیک و تومور ویلمز

رنگ ادرار خطرناک

 

علل تغییر رنگ خطرناک ادرار

رنگ ادرار به علل زیر تغییر می کند که با توجه به علل هر کدام میتوانید تشخیص دهید که کدام تغییر رنگ خطرناک تر است.

ادرار زرد تیره

از دست دادن آب بدن موجب تیره شدن رنگ ادرار می شود. همچنین ننوشیدن آب کافی سبب غلیظ شدن ترکیبات موجود در ادرار و تیره تر شدن رنگ ادرار می شود.

ادرار قرمز یا صورتی رنگ

ادرار قرمز یا مایل به صورتی به دلیل مصرف مواد غذایی خاص مانند چغندر قرمز، توت سیاه و ریواس، مصرف برخی داروها مانند ریفامپینRifadin) )، فنازوپیریدین(Pyridium) و ملین های حاوی سنا (نوعی گیاه) ایجاد می شود.

ادرار قرمز یا مایل به صورتی به دلایل پزشکی مانند انسداد مجاری ادراری، عفونت، بیماری کلیوی، پروستات بزرگ خوش خیم، سرطان، جراحت، آسیب شدید به عضلات ایجاد می شود. وجود خون در ادرار ممکن است نشان دهنده بیماری جدی باشد پس همواره نگران کننده است پس نیازمند توجه فوری می باشد.

ادرار نارنجی

ادرار نارنجی رنگ در اثر مصرف داروهایی مانند ریفامپین ، فنازوپیریدین، مسهل ها، سولفاسالازین (Azulfidine) و برخی داروهای شیمی درمانی ایجاد می شود.

برخی بیماری ها مانند مشکلات کبد و مجاری صفراوی باعث نارنجی شدن رنگ ادرار می شود، مخصوصا زمانی که مدفوع نیز بی رنگ شده باشد. گاهی علت ادرار نارنجی رنگ، کمبود مایعات و از دست دادن آب بدن است که ادرار را متمرکز و رنگ آن را غلیظ تر می کند.

ادرار نارنجی

ادرار آبی یا سبز

ادرار آبی یا سبز در اثر عواملی مانند رنگ های خوراکی، رنگ های مورد استفاده در تصویربرداری از مثانه و کلیه ها و برخی داروها و مکمل های خاص نظیر ایندومتاسین، آمی تریپتیلین، پروپوفول و برخی مولتی ویتامین ها ایجاد می شود.

ادرار آبی یا سبز به دلایل شرایط پزشکی مانند افزایش کلسیم خوش خیم خانوادگی یا سندرم پوشک آبی، عفونت های دستگاه ادراری ناشی از باکتری سودوموناس نیز رخ می دهد.

ادرار تیره قهوه ای یا کولا رنگی

ادرار قهوه ای در اثر مصرف برخی مواد غذایی خاص نظیر باقلا، صمغ ها و ریواس، مصرف برخی داروهای خاص نظیر پریماکین، کلروکین، نیتروفورانتوئین(Macrobid)، مترونیدازول (Flagyl)، متوکاربامول(Robaxin) و مسهل های حاوی کاسکارا و سنا ایجاد گردد.

شرایط پزشکی مانند برخی از اختلالات کبدی و کلیوی، برخی از عفونت های دستگاه ادراری و آسیب شدید به عضلات در اثر ورزش شدید نیز ممکن است سبب قهوه ای شدن ادرار شود.

ادرار ابری یا تیره

ادرار ابری یا تیره نیز به دلیل عفونت دستگاه ادراری و سنگ کلیه ایجاد می شود.

دلیل ادرار تیره

تاثیر نوشیدن آب روی دفع سموم بدن

دقت کنید که کمبود آب در بدن می تواند عواقب جدی به دنبال داشته باشد که از این قبیل یبوست بدترین آنهاست که درد های شکمی شدید و حالات نا خوشایند بسیاری را برای فرد ایجاد می کند.

خشکی دهان و گلو از علائم دیگر کمبود آب در بدن است که به دلیل سلامت دهان و دندان باید رعایت کنیم تا این مشکل ایجاد نا هماهنگی در مکانیسم طبیعی کارکرد دهان و دندان نکند.

 

این رنگ ادرار خطرناک است!

4187
این مطلب مفید بود ؟14839
توجه : مطالب بخش بهداشت و سلامت سایت نمناک از منابع خارجی ترجمه شده و تنها جنبه اطلاع رسانی و آموزشی دارد . از اینرو توصیه پزشکی تخصصی تلقی نمی شوند و نباید آنها را جایگزین مراجعه به پزشک جهت تشخیص و درمان دانست .
منبع : بخش بهداشت و سلامت نمناک/ح.ب/ن
وبگردی