مدرسه رفتن در کرونا
با شیوع ویروس کرونا تعطیلی مدارس یکی از مهم ترین مشکلاتی بود که سیستم آموزشی جامعه با آن روبرو شد.

آموزش مجازی مدارس زیر سایه کرونا

چندی است که بیماری کرونا مهمان ناخوانده زندگی مردم دنیا شده است. ویروس کشنده ای که با ورودش در همان ابتدا علم پزشکی قرن 21 را زیر سؤال برد، چرا که برترین دانشمندان هنوز نتوانستند درمانی برای این بیماری تجویز کنند. به جرأت می توان گفت که بعد از وبا، کرونا تنها بیماری است که خیلی زود زندگی روزمره مردم دنیا را تحت تأثیر قرار داد.

در کشورهایی مانند ایتالیا و انگلیس قوانین سفت و سختی برای روزهای قرنطینه تعریف شد، برخلاف کشور سوئد که اهمیت زیادی برای ایام کرونا در نظر نگرفت و مردم به زندگی عادی خود ادامه دادند. با شروع قرنطینه اولین گام در نظام آموزشی کشورهای مختلف تبدیل سیستم آموزشی حضوری به مجازی بود. شاید سؤالات زیر در ذهن شما نیز نقش بسته باشند:

  • آیا تمام دانش آموزان در اقصی نقاط جهان به اینترنت، گوشی، رایانه و ... دسترسی دارند؟
  • آموزش مجازی با چه مشکلاتی روبرو است؟
  • بهترین آموزش در ایام کرونا چه آموزشی است؟
برای پاسخگویی به این سؤالات به بررسی عملکرد آموزشی کشورهای مطرح دنیا می پردازیم.
تاثیر کرونا بر آموزش

مدارس و آموزش مجازی در دنیا

کرونا با سرعت بسیاری وارد اروپا شد و مدارس را تحت تأثیر قرار داد. کشورهای اروپایی با توجه به سیاست های اقتصادی هرکدام تصمیمی برای مهار کرونا و پیشبرد اهداف آموزشی گرفتند. برای مثال دولت ایتالیا در تاریخ 19 مارس (هفته سوم اسفند) بیش از 46 هزار تبلت بین دانش آموزان توزیع کرد.

در واقع دولت ایتالیا بودجه اضطراری 70 میلیون یورویی فراهم کرد تا دانش آموزان بی بضاعت از سیستم آموزش مجازی عقب نمانند. کشور انگلیس نیز همانند ایتالیا آموزش مجازی مدارس را انتخاب کرد و برای دبیران و دانش آموزان اینترنت رایگان در نظر گرفت. در کشورهای آسیایی هم با افزایش شیوع کرونا مدارس تعطیل شدند.

مدارس دولتی ژاپن به دلیل نگرانی از نابرابری آموزشی جزوات چاپی در اختیار دانش آموزان قرار دادند و مدارس غیردولتی از آموزش مجازی استفاده کردند. اما در فرانسه به دلیل فراهم نبودن زیرساخت های آموزش بعد از مهار نسبی کرونا، 85 درصد مدارس با رعایت کامل پروتکل های بهداشتی اعم از فاصله گیری 1 تا 4 متری دانش آموزان و .... بازگشایی شدند.

تدریس آنلاین معلمان

مدارس و آموزش مجازی در ایران 

آموزش مجازی در مدارس ایران از چند سال گذشته آغاز شده است، این نوع آموزش بیشتر در قالب فیلم آموزشی و لوح فشرده در اختیار دانش آموزان قرار داده شده است. اما در حال حاضر به دلیل  کرونا و تعطیلی چند ماهه مدارس، سیستم آموزشی ما نیازمند کلاس های مجازی به صورت برخط (آنلاین) است. عملکرد آموزشی مدارس ایران در روزهای کرونا مثل ژاپن متفاوت بود.

تعدادی دبستان دخترانه غیرانتفاعی غرب تهران همان روزهای نخست شروع به برنامه ریزی در زمینه آموزش های مجازی کردند. استفاده از وب کنفرانس هایی مانند sky room ، adobe connect و ...  که امکان تعامل دانش آموزان با دبیر را به صورت کاملاً مستقیم فراهم کرد و نتیجه آن تفاوت چندانی با کلاس های حضوری نداشت.

اما متأسفانه این قبیل برنامه ها فقط توسط برخی از دانش آموزان مدارس متوسطه و دبستان هوشمند تهران استفاده شدند. دانش آموزان مدارس دولتی و دیگر مدارس غیرانتفاعی با کمک اپلیکیشن whatsapp با دبیران خود در تعامل بودند و فیلم های آموزشی را به صورت ضبط شده مشاهده می کردند.

برنامه کاربردی (اپلیکیشن) شاد یکی از ابزارهای مشترک در آموزش مجازی مدارس دولتی و برخی مدارس غیرانتفاعی به شمار می رفت که بعضی از مخاطبان آن راضی و گروهی دیگر کاملاً ناراضی بودند.

این برنامه چند ماهی است که در سیستم آموزشی کشور متولد شده و هنوز نوپا است. بدیهی است که مشکلاتی را در بر داشته باشد که انتظار می رود برای سال تحصیلی جدید به حداقل برسند، اما بزرگترین مشکل برنامه شاد این است که برای گوشی هایی با سیستم عامل IOS قابل استفاده نیست.

ناگفته نماند که درصد قابل توجهی از دانش آموزان و اولیا محترم گوشی های برند آیفون دارند و نمی توانند از این برنامه آموزشی استفاده کنند. البته در چند خبرگزاری از طراحی نسخه IOS برنامه شاد خبرهایی منتشر شده است و امیدوارم این مشکل به زودی برطرف شود.

از مشکلات اصلی دانش آموزان، کندی سرعت و هزینه مصرف اینترنت است، که در اوایل شیوع ویروس کرونا وزیر ارتباطات آقای آذری جهرمی، با اهدای 100 گیگابایت اینترنت رایگان مایه دلگرمی دانش آموزان و خانواده های آن ها شدند، ولی متأسفانه در سال جدید هیچ تمهیداتی برای بهبود این مسئله انجام نشده است.

شکی نیست که عملکرد آموزشی مدارس ایران در زمینه آموزش مجازی جای پیشرفت دارد و امیدواریم با آماده سازی بستر مناسب هر چه زودتر شاهد پیشرفت کشورمان در زمینه آموزش مجازی باشیم.

سخن آخر

هیچ فردی در هیچ نقطه از جهان نمی تواند زمان رسمی برای از بین رفتن ویروس کرونا را اعلام کند. انتظار می رود که این مهمان ناخوانده حداقل تا پایان سال 2020 همراه ما باشد، پس برای جلوگیری از ابتلای بیشتر و ریشه کن کردن زودتر آن نیاز به تدابیری اصولی است.

از این رو لازم است که آموزش های مجازی در سراسر ایران شکل حرفه ای تری به خود بگیرد و آموزش های برخط فقط محدود به مدارس دبستان، متوسطه اول و متوسطه دوم غیرانتفاعی تهران و شهرهای بزرگ نشود.

چرا که اگر به زودی مدارس هم بازگشایی شوند باز هم کلاس های مجازی باید در کنار کلاس های حضوری برگزار گردند. امیدواریم در این سال تحصیلی شاهد بهبود عملکرد آموزشی مدارس ایران باشیم.

تأثیرات کرونا بر عملکرد آموزشی مدارس ایران

57
این مطلب مفید بود ؟70
وبگردی