درمان لیزر پروستات
پروستات از بیماری های شایع در آقایان می باشد که بعد از ابتلا به آن، به تشخیص پزشک باید عملیات جراحی برای پیشگیری اجرا شود و لازمه آن رعایت برخی نکات است...

جزئیات روش درمان پروستات با لیزر درمانی

جراحی پروستات معمولا برای از بین بردن علائم و مشکلات ادرار به دلیل بزرگ شدن پروستات انجام می شود. وضعیتی که به آن BPH یا بزرگی پروستات می گویند. در طول جلسه جراحی، پروستات با لیزر؛ پزشک یک اسکوپ را داخل نوک آلت می کند که این اسکوپ خود داخل لوله ای است که ادرار را از مثانه حمل می کند. پروستات با مجرای پیشاب احاطه شده است. لیزر از طریق اسکوپ انرژی ای را انتقال می دهد که بافت اضافی که باعث جلوگیری از جریان ادرار  شده است را بر می دارد یا آن را ذوب و جمع می کند. این بخش از بهداشت و سلامت نمناک را به بررسی این روش درمانی و موارد مهمی که پیش از انجامش بدانید اختصاص داده ایم ، برای اطلاعات کامل و بهتر در این باره با ما همراه شوید.

انواع لیزر درمانی پروستات

لیزر ها از نور متمرکز برای تولید گرمای شدید و دقیق استفاده می کنند. انواع مختلفی از جراحی لیزر در پروستات وجود دارد که شامل موارد زیر است: 

جراحی PVP

در این جراحی، لیزر بافت اضافه پروستات را ذوب می کند و کانال ادرار بزرگ می شود.

پروستات

جراحی HoLAP

در این فرآیند که شبیه به جراحی قبلی است، هم از یک نوع لیزر متفاوت استفاده می کنند.

جراحی HoLEP

در این روش با استفاده از لیزر بافت اضافی را برش داده و آن را خارج می کنند که باعث مسدود شدن مجرای پیشاب خواهد شد. از تجهیزات دیگر هم استفاده می کنند که باعث می شود بافت اضافه پروستات به قسمت های کوچکی تقسیم شود و آن را خارج کند و برای مردانی که پروستات آن ها بیش از حد بزرگ شده است، گزینه مناسبی است.

جراحی پروستات

نوع جراحی لیزر درمانی پروستات

لیزری که پزشک برای شما انتخاب می کند ، بستگی به عوامل مختلفی دارد که شامل موارد زیر است: 

  • سایز پروستات 
  • وضعیت سلامتی 
  • نوع تجهیزات و لیزر در دسترس 
  • تخصص و تسلط پزشک 

دلیل و مزایا ؛ چرا این جراحی انجام می شود؟

جراحی لیزر پروستات به کاهش علائم ادراری که به دلیل بزرگ شدن پروستات اتفاق افتاده است کمک می کند و علائم زیر را بهبود می بخشد : 

  • نیاز مکرر و اورژانسی برای ادرار 
  • احساس سختی هنگام ادرار 
  • ادرار آرام 
  • زیاد بودن تعداد دفعات ادرار هنگام شب
  • متوقف یا شروع دوباره ادرار 
  • احساس ناتوانی برای خالی کردن کامل مثانه 
  • عفونت ادراری 

لیزر همچنین برای درمان و جلوگیری از مشکلات در مجرای مسدود شده ادرار ، مانند شرایط زیر اتفاق می افتد: 

  • عفونت تکرار شده ادرار
  • آسیب به مثانه و کلیه
  • ناتوانی در کنترل یا ناتوانی در ادرار
  • ایجاد شدن سنگ مثانه 
  • وجود خون در ادرار 

تکرر ادرار آقایان

مزایای لیزر درمانی نسبت به روش های دیگر درمان پروستات

لیزر همچنین فواید زیادی نسبت به روش های دیگر برای درمان بزرگ شدن پروستات دارد که این مزایا شامل موارد زیر هستند: 

کاهش خطر خونریزی

جراحی با لیزر گزینه مناسب برای مردانی است که برای رقیق شدن خون دارو مصرف می کنند یا اختلال خونریزی دارند که باعث می شود خون آن ها لخته نشود.

نیاز نداشتن به بستری در بیمارستان

جراحی لیزر را می توان به صورت سرپایی یا فقط با یک شب بستری در بیمارستان به انجام رساند. 

بستری در بیمارستان

ریکاوری سریع

ریکاوری از جراحی لیزر عموما زمان کمتری نسبت به ریکاوری نسبت به جراحی باز دارد. 

نیاز نداشتن به لوله جراحی

معمولا بعد از جراحی پروستات، از یک لوله برای بیرون کشیدن ادرار اضافه از مثانه استفاده می کنند اما در این جراحی معمولاً این لوله کمتر از 24 ساعت به فرد وصل می شود. 

نتایج سریع تر

بهبود علائم ادرار بعد از جراحی با لیزر کاملا واضح و مشهود است. البته ممکن است که چند هفته تا چند ماه طول بکشد تا شما نتایج را به صورت مشهود مشاهده کنید.

بهبود پروستات

خطرات و عوارض لیزر درمانی پروستات

خطرات جراحی با لیزر شامل موارد زیر است: 

سختی موقت در ادرار

ممکن است که بعضی از افراد چند روز بعد از این جراحی، موقع ادرار با سختی مواجه شوند ؛ تا زمانی که خودتان توانایی ادرار کردن داشته باشید، باید یک لوله به آلت وصل باشد تا ادرار را از مثانه خارج کند. 

عفونت ادراری

این عفونت یکی دیگر از سختی های انجام عمل های جراحی روی پروستات است که معمولاً برای افرادی اتفاق می افتد که مدت زمان طولانی تری به خودشان لوله وصل کرده اند که برای درمان آن احتمالا باید آنتی بیوتیک مصرف کرد.

ادرار

باریک شدن مجرای پیشاب

زخم های به وجود آمده در جراحی پروستات ممکن است جریان ادرار را مسدود کند و نیاز به درمان های اضافه تر داشته باشد.

نیاز برای تکرار درمان

بعضی از مردان بعد از این جراحی باید درمان را دوباره تکرار کنند، زیرا ممکن است بافت خارج شده دوباره برگردد یا به خوبی خارج نشود. مردانی که جراحی HoLEP را انجام داده اند، معمولاً نیاز به تکرار درمان پیدا نمی کنند زیرا کل قسمت پروستات که مسیر ادرار را مسدود کرده، خارج می شود. 

نعوظ

چگونه برای لیزر درمانی پروستات آماده شویم؟

مثل هر جراحی دیگر، لیزر درمانی پروستات نیز نکاتی را به عنوان مرحله ی آمادگی نیاز دارد که شامل :

غذا و دارو

چند روز قبل از جراحی پزشک به شما پیشنهاد می کند مصرف داروهای رقیق کننده مثل وارفارین، پلاویکس یا زیلت که باعث افزایش خونریزی می شود را قطع کنید.

قطع مسکن های غیر تجویزی مانند آسپیرین، ایبوپروفن و ناپروکسن سدیم.

همچنین ممکن است برای جلوگیری از عفونت ادراری برایتان آنتی بیوتیک تجویز کند.

مصرف دارو

سایر دستورات پزشکی

حتما فردی باید تا خانه شما را همراهی کند زیرا بعد از جراحی نمی توانید خودتان تا منزل رانندگی کنید؛ مخصوصا اگر لوله به شما وصل باشد. 

بعد از لیزر درمانی پروستات ؛ چه چیزی در انتظار شماست؟

قبل از جراحی احتمالاً یک بیهوشی عمومی انجام می دهند. یعنی شما در طول این جراحی کاملا هوشیار هستید یا ممکن است بی حسی را برای شما در نظر بگیرند و هوشیار بمانید اما درد را احساس نمی کنید. البته چیزی که در طول جراحی اتفاق می افتد، در افراد مختلف و با توجه به نوع لیزر و تکنیک مورد استفاده، متفاوت خواهد بود.

در طول جراحی

یک اسکوپ اپتیک فیبر باریک داخل نوک آلت در مجرای پیشاب می شود. سپس لیزر به اسکوپ وصل می گردد تا بتواند بافت اضافه پروستات را ببُرد یا آن را تخریب و ذوب کند. بسته به پروسه ای که انتخاب می کنید، پزشک همچنین از تجهیزات دیگری برای برداشتن بافت اضافه پروستات از مثانه استفاده می کند.

عمل جراحی پروستات

وضعیت و مشکلات رایج بعد از لیزر درمانی پروستات

احتمالاً بعد از جراحی یک لوله در محل متصل باشد زیرا ورم جریان ادرار را مسدود می کند. اگر نتوانید بعد از برداشتن این لوله ادرار کنید، پزشک دوباره برای شما لوله می گذارد تا زمانی که به طور کامل بهبود پیدا کنید، ورمتان از بین برود و خودتان بتوانید ادرار کنید. همچنین ممکن است شرایط عنوان شده در ادامه ی بخش بهداشت و سلامت نمناک را تجربه کنید: 

وجود خون در ادرار 

کاملاً طبیعی است که چند روز یا چند هفته بعد از انجام این جراحی در ادرارتان خون مشاهده کنید. اگر خون داخل ادرار غلیظ بود یا خونریزی بدتر شد یا باعث مسدود شدن جریان ادرار شد، حتماً به پزشک مراجعه کنید. 

علائم سختی در ادرار 

ممکن است که نیاز مکرر و اورژانسی برای ادرار کردن پیدا کنید. به عنوان مثال شب تا صبح چندین بار برای ادرار از خواب بیدار شوید. اکثر مردان در چنین حالتی سوزش مخصوصاً در نوک آلت و نزدیکی خروج ادرار را احساس می کنند.

بعضی از انواع جراحی های لیزر ممکن است علائمی ایجاد کند که تا چند هفته یا چند ماه طول بکشد و بستگی دارد که سایز پروستات و مدت زمان شفابخشی آن چقدر باشد. 

سختی در نگه داشتن ادرار

ناتوانی در نگه داشتن ادرار ممکن است به دلیل اینکه مثانه سعی دارد ادرار را به مجرای پیشاب هل دهد، اتفاق بیفتد. در بعضی از مردان این مسئله خود به خود بهبود پیدا می کند. بسته به نوع جراحی که انتخاب کرده اید، ممکن است بعد از آن نیاز باشد که در بیمارستان بمانید یا اینکه سریعاً مرخص شوید.

کنترل ادرار

مراقبت های پس از لیزر درمانی پروستات

پزشک همچنین ممکن است تجویزات زیر را برای شما داشته باشد: 

ساده بگیرید

از فعالیت های سخت و شدید مانند برداشتن وزنه های سنگین خودداری کنید تا زمانی که پزشک به شما اجازه این کار را بدهد. باید دو هفته بعد از جراحی HoLEP صبر کنید و هیچ چیز بلند نکنید که البته این مدت زمان بعد از جراحی PVP کوتاه تر خواهد بود. 

داروها را طبق نسخه پزشک مصرف کنید

اگر پزشک آنتی بیوتیک تجویز کرد، حتماً آن را به طور کامل مصرف کنید. 

نتایج

جراحی لیزر پروستات باعث بهبود جریان ادرار می شود و نتایج معمولاً بلند مدت هستند. گاهی اوقات جراحی لیزر، کل بافت پروستات که باعث مسدود شدن جریان ادرار شده است را بر نمی دارد اما این درمان می تواند در بهبودی فرد تاثیر بسیار زیادی داشته باشد.

همه چیز از درمان لیزر پروستات ، از روش تا عوارض و مراقبت

55
این مطلب مفید بود ؟50
توجه : مطالب بخش بهداشت و سلامت سایت نمناک از منابع خارجی ترجمه شده و تنها جنبه اطلاع رسانی و آموزشی دارد . از اینرو توصیه پزشکی تخصصی تلقی نمی شوند و نباید آنها را جایگزین مراجعه به پزشک جهت تشخیص و درمان دانست .
منبع : بخش بهداشت و سلامت نمناک /ن /ف.ن
برچسب : پروستات
وبگردی