داروی پرازوسین
از داروی پرازوسین به عنوان کاهنده فشار خون در بین اجتماع یاد می شود که نام های تجاری مختلفی مثل پرازو ، مینی پرس و پرازین دارد.

 داروی پرازوسین چیست و چگونه عمل می ‎کند ؟

 پرازوسین دارویی است که برای درمان افرادی که دارای فشار خون بالا هستند مورد استفاده قرار می ‎گیرد. کاهش میزان فشار خون ، خطر بروز حوادث قلبی و عروقی کشنده را کاهش داده و از بروز سکته های قلبی و انفارتاکوس های میوکارد جلوگیری می ‎کند. این دارو را می ‎توان به تنهایی و یا همراه با سایر دارو های ضد فشار خون مانند دیورتیک ها یا دارو های مسدود کننده بتا آدرنرژیک استفاده کرد . داروی پرازوسین، تحت نام های تجاری مختلف مانند پرازو ، مینی پرس و پرازین موجود می ‎باشد. 

مکانیسم اثر پرازوسین 

پرازوسین یک داروی مسدودکننده گیرنده آلفا-آدرنرژیک پس سیناپسی است که منجر به انبساط عروق و کاهش مقاومت محیطی می شود، ولی به طور کلی اثر کمی بر روی برون ده قلبی دارد. این دارو با کاهش مقاومت سیستمیک، کاهش پیش بار و پس بار و درنتیجه بهبود برون ده قلب در نارسایی احتقانی قلب عمی می کند.

مصرف این دارو به منظور برطرف کردن مشکلات خواب 

مقدار اولیه مصرف این دارو باید حدود 1 میلی گرم به صورت خوراکی در زمان خواب باشد و به تدریج و در صورت لزوم مقدار مصرفی را به 2 میلی گرم در روز افزایش دهید و توجه داشته باشید که مصرف این دارو به منظور برطرف کردن اختلالات خواب، نباید فراتر از 15 میلی گرم در روز رود. 

مصرف این دارو به منظور برطرف کردن هیپرنتروفی خوش خیم پروستات 

مقدار اولیه مصرف این دارو باید حدود 5/0 میلی گرم خوراکی هر 12 ساعت یک بار باشد و به تدریج دوز مصرفی را تا 1 میلی گرم در روز و تقسیم آن در سه وعده یعنی هر 8 ساعت یک بار افزایش دهید . 

فارماکوکینتیک پرازوسین 

این دارو به خوبی جذب مجاری گوارش می شود. متابولیسم آن به احتمال زیاد کبدی است. نیمه عمر دارو 2 تا 3 ساعت است که در نارسایی احتقانی قلب، ممکن است بیش از دو برابر شود. اثر کاهنده فشار خون پس از یک نوبت مصرف دارو، طی دو ساعت و در نارسایی احتقانی قلب، خیلی سریع ظاهر می شود. زمان لازم برای رسیدن به اوج غلظت این دارو 3-1 ساعت است. زمان لازم برای رسیدن به اوج اثر کاهنده فشار خون پس از مصرف مقدار واحد دو تا چهارساعت است.

در نارسایی احتقانی قلب، این زمان یک ساعت است. این دارو به صورت عمده از طریق صفرا و مدفوع دفع می شود. 

مدیریت مصرف دارو 

بزرگسالان: 

برای جلوگیری از بروز سنکوپ، دوز اولیه و افزایش تدریجی آن باید در هنگام خواب میل شود. همچنین می‎ توانید آن را همراه با غذا میل کنید. 

کودکان: 

بهتر است کودکان این دارو را همراه با غذا مصرف کنند.

 مصرف پرازوسین

مقدار مصرف پرازوسین 

- مقدار مصرف در بزرگسالان و کودکان 

این دارو در دوز های مختلف ، کپسول 1 میلی گرم، 2 میلی گرم و یا پنج میلی گرم موجود می ‎باشد. 

- مصرف این دارو به منظور کاهش فشار خون 

بزرگسالان: 

مقدار اولیه این دارو باید به میزان 1 میلی گرم و هر 8 تا 12 ساعت یکبار مصرف شود. 

هر 6 تا 15 میلی گرم مصرف روزانه باید در 2 یا 3 وعده مصرف تقسیم شود. 

همچنین دوز مصرفی به صورت تقسیم شده در طول روز را می‎توان تا 20 الی 40 میلی گرم افزایش داد. 

کودکان: 

دوز اولیه مصرف داروی پرازوسین در کودکان چیزی حدود 5/0 تا 1/0 میلی گرم در روز است که باید در 3 وعده و هر هشت ساعت یک بار مصرف شود . 

مصرف این دارو در کودکان نباید از 20 میلی گرم در روز فراتر رود . 

مسمومیت و درمان 

علایم بالینی مسمومیت با :

کمی فشار خون، خواب آلودگی

برای درمان ای وع مسمومیت می توان با ایجاد استفراغ یا شستشوی معده ، محتویات معده را تخلیه و برای کاهش جذب دارو، ذغال فعال تجویز کرد. سایر اقدامات درمانی معمولاً جنبه علامتی و حمایتی دارند. 

عوارض جانبی مصرف داروی پرازوسین چیست؟ 

عوارض جانبی مصرف داروی پرازوسین عبارتند از: 

سرگیجه، خواب آلودگی، سردرد، ضعف، حالت تهوع، ضربان قلب شدید و نامنظم، ورم، سرگیجه هنگام راه رفتن، غش، تب، خارش، درد شکم، اسهال، استفراغ، یبوست، تنگی نفس، افسردگی ، عصبی بودن، تکرر ادرار، تاری دید، قرمز شدن سفیدی چشم، گرفتگی بینی، خشک شدن دهان ، بی حسی و گزگز شدن دست و پا، توهم، ریزش مو، بروز ضایعات سفید در دهان ، بروز مشکلات نعوظ ، وزوز گوش ، تعریق، بروز بیماری های خود ایمنی، درد مفاصل ، عملکرد غیر طبیعی کبد ، ناتوانی جنسی ، مشکلات پانکراس، تجمع مایع در زیر شبکیه چشم، آب مروارید ، گرگفتگی، خواب آلودگی، واکنش های آلرژیک، درد قفسه سینه ، افت فشار خون شدید ، بزرگ شدن سینه ها در آقایان، کاهش بیش از حد ضربان قلب، درد چشم، التهاب رگ های خونی و سندروم عنبیه چشم . 

چنانچه در بخش سلامت نمناک عنوان شده است علاوه بر موارد فوق عوارض جانبی دیگری نیز ممکن است در اثر مصرف داروی پرازوسین در فرد بروز پیدا کند پس برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد عوارض جانبی این دارو، با پزشک خود مشورت کنید.

دل درد

چه داروهایی با داروی پرازوسین تداخل دارد؟ 

داروهایی که با داروی پرازوسین دارای تداخلات شدیدی هستند عبارتند از:

دارو هایی که دارای تداخلات متوسطی با داروی پرازوسین هستند نیز عبارتند از: 

  •  بریمونیدین
  •  اتانول
  •  لوفکسیدین
  •  فنیل افرین
  •  تیزانیدین
  •  ترپروستینیل 

دارو های فوق شامل تمام دارو هایی که با داروی پرازوسین در تداخل میباشند نیست ، بنابراین بهتر است در صورت مصرف دارویی دیگر، این موضوع را با پزشک در میان بگذارید . 

همچنین از مصرف این دارو، قطع مصرف و یا ایجاد تغییر در دوز های مصرفی آن بدون تحویز پزشک، خودداری کنید . 

هشدار ها و اقدامات احتیاطی برای مصرف پرازوسین کدام است ؟ 

این دارو حاوی پرازوسین است ؛ در صورتی که به این دارو و یا مواد موجود در آن حساسیت دارید از مصرف آن خودداری کنید . 

این دارو زیادی فشار خون را درمان نمی کند، بلکه آن را کنترل می کند. مصرف دارو ممکن است برای تمام عمر ضروری باشد.

هنگام برخاستن از حالت خوابیده یا نشسته باید احتیاط شود. 

این دارو را دور از دسترس کودکان نگهداری کنید و در صورت مصرف بیش از حد آن سریعا به پزشک مراجعه کنید . 

خطر سنکوپ هیچ ارتباطی با غلظت پرازوسین ندارد و در صورت بروز این اتفاق سریعا بیمار را به بیمارستان منتقل کنید . 

هنگام رانندگی یا کار با وسایلی که نیاز به هوشیاری دارند، احتیاط نمود. 

این دارو هم چنین ممکن است باعث مختل شدن سیستم عصبی شده و توانایی های جسمی و حرکتی فرد را مختل کند و بنابراین در صورت انجام فعالیت هایی که نیازمند هوشیاری ذهنی است مانند رانندگی، از مصرف این دارو خودداری کنید. 

در صورت بروز نعوظ طولانی مدت ناشی از مصرف این دارو و به طول انجامیدن آن بیش از 4 ساعت، به فوریت های پزشکی مراجعه کنید . 

افزایش ناگهانی دوز مصرفی این دارو ممکن است باعث بروز این اختلالات در شما شود ، بنابراین از ایجاد تغییر در دوز مصرفی خود بدون اطلاع پزشک خودداری کنید . 

ملاحظات مربوط به سالمندان: 

تا حد امکان از استفاده از این دارو برای سالمندان خودداری کنید زیرا بروز عوارض جانبی در این افراد مانند تکرر ادرار و یا خشکی دهان برایشان آزاردهنده خواهد بود و همچنین در صورت وجود فشار خون خیلی بالا در افراد سالمند ، مصرف این دارو به آن ها توصیه نمی ‎شود چرا که بروز افت شدید فشار خون و سنکوپ افزایش خواهد یافت . 

بارداری و شیردهی 

در صورتی که مزایای حاصل از مصرف این دارو در خانم های بارداری بیشتر از خطرات احتمالی آن باشد ، می‎ توانند با رعایت احتیاط آن را مصرف کنند . 

مطالعات نشان می ‎دهند که احتمال منتقل شدن مقادیر اندک این دارو به شیر مادر وجود دارد ، بنابراین در صورت شیردهی با مشورت پزشک و رعایت احتیاط می‎ توانید آن را مصرف کنید .

قرص پرازوسین

دارو های هم گروه پرازوسین

  • دوکسازوسین
  • ترازوسین

همه چیز درباره داروی پرازوسین ؛ کاربرد ،عوارض ،تداخل ، بارداری ..

4.555
این مطلب مفید بود ؟496
توجه : مطالب بخش بهداشت و سلامت سایت نمناک از منابع خارجی ترجمه شده و تنها جنبه اطلاع رسانی و آموزشی دارد . از اینرو توصیه پزشکی تخصصی تلقی نمی شوند و نباید آنها را جایگزین مراجعه به پزشک جهت تشخیص و درمان دانست .
منبع : rxlist / بخش بهداشت و سلامت نمناک/ن/م.ح
وبگردی