چرا سمنو برای حضرت زهرا است؟ + آداب و نماز سمنو
نکات جالب درباره سمنو؛ چرا سمنو برای حضرت زهرا است؟
سمنو از بهترین دسرهای سنتی ایرانی و یکی از نمادهای سفره هفتسین است که قدمتی طولانی دارد. بسیاری از ایرانیان قبل از عید نوروز سمنو تهیه کرده و بر سر سفره هفت سین خود می گذارند و آن را سمبل قدرت، خیر و برکت میدانند.
سمنو همچنین از جمله نذریهای ایام فاطمیه است و در مراسم های مذهبی دیگر نیز پخته می شود. در این بخش از نمناک به سؤال بسیاری از مخاطبان درباره اینکه چرا سمنو برای حضرت زهرا است؟ پاسخ گفته ایم.
بسیاری از شیعیان در مراسم مذهبی سمنو می پزند و این خوراکی خوشمزه را منسوب به حضرت فاطمه (س) میدانند. دلیل این اعتقاد به باور آنها مربوط است، شیعیان می گویند هنگام پخت سمنو، حضرت فاطمه زهرا (س) آن شب به خانه می آید و در کار بهم زدن سمنو شرکت می کند.
آداب پخت سمنو و خواندن نماز پای دیگ سمنو
برای تهیه سمنو ابتدا گندم را خیس می کنند و آنگاه روی پارچه می اندازند تا به آهستگی جوانه بزند، اما به گونه ای که هنوز کبود نشده باشد و جوانه ها هنوز سفید باشند.
برای تهیه سمنو نذری نیت کرده و قرآن و دعا و نماز می خوانند و هنگام پخت این دسر بسیار صلوات می فرستند و بر این باورند که نباید افرادی که از نظر شرعی غسل به گردن دارند، در تهیه سمنو شرکت کنند. گندم نم دار را در اتاقی می گذارند تا جوانه بزند، سپس گندم جوانه زده را در هاون های سنگی می کوبند و آن را در دیگ روی آتش ریخته و روی آن آب می ریزند.
پس از پختن سمنو روی دیگ، یک سینی بزرگ قرار می دهند و اگر نذر به نیت امامان معصوم باشد روی سینی آیینه و قرآن قرار می دهند و دو رکعت نماز با نیت نذر می خوانند. پس از خواندن نماز سینی را بر می دارند و معتقدند روی سمنو جای پنجه حضرت فاطمه (س) افتاده است.
در پخت سمنو نذری همسایه ها و خویشاوندان نیز شرکت کرده و اگر دعای آنها مستجاب شد، آنها نیز نذر سمنو می کنند.
فلسفه منسوب شدن سمنو به نام مبارک حضرت زهرا (س)
همانطور که گفتیم بسیاری از شیعیان سمنو را منسوب به حضرت فاطمه (س) میدانند. گرچه فلسفه منسوب شدن سمنو به نام مبارک حضرت زهرا (س) مشخص نیست اما دیدن کرامت ها از حضرت زهرا پس از پخت سمنو سبب شد کم کم سمنو حالت تقدس یافته و نوعی ارتباط با حضرت فاطمه پیداکند.
گروهی نیز اصل طبخ سمنو را مربوط به دوره ایران باستان و جشنهای نوروزی دانسته و نذر کردن آن را نیز مربوط به گسترش مذهب شیعه در دوره صفویه میدانند.
درباره منسوب شدن سمنو به نام مبارک حضرت زهرا روایتی نیز نسل به نسل و سینه به سینه چرخیده است و گفته می شود روزی امام حسن و امام حسین از مادرشان حضرت فاطمه (ص) می خواهند که برایشان حلوا یا به روایتی شیرینی بپزند، حضرت فاطمه (س) هم با گندم حلوا را که شبیه سمنو بوده برای حسنین می پزند.
گرچه این روایت ها منبعی ندارند اما بهترین وسیله رسیدن به خدا اهل بیت هستند و حضرت زهرا نیز به دلیل آبرو و ارج و قرب خاصشان نزد خداوند، از حوائج دهندگان است پس اگر در توانتان است و حاجتی دارید به این بانوی بزرگ اسلام توسل بجویید و سمنو پخته و بین همسایگان و نیازمندان پخش کنید.