عفونت خون نوزاد
سپسیس یا عفونت خون یکی از بیماری های جدی و خطرناک در نوزادان و کودکان است که عدم پیشگیری و درمان آن، عاملی برای مرگ می باشد.

انواع سپسیس نوزادی یا عفونت خون نوزادان و خطرات آن

سپسیس در نوزادان و کودکان یک بیماری جدی است که می تواند زندگی آن ها را به خطر بیاندازد و حتما باید درمان شود. کودکان مخصوصا در سنین پایین تر نمی توانند متوجه بیماری شوند اما دیگران باید یاد بگیرند علائم را در آن ها بررسی کنند.

سپسیس در نوزادان و کودکان یک بیماری جدی است و ممکن است حتی عاملی برای مرگ باشد. در واقع یک وضعیت پزشکی اورژانسی محسوب می شود که هر چه سریع تر باید تحت درمان قرار بگیرد. به همین دلیل بسیار مهم است که علائم خطر این بیماری را بشناسیم.

افرادی که سیستم های ایمنی ضعیف دارند، در معرض خطر بیشتری هستند. این وضعیت جدی اغلب افراد در سنین بالاتر را نیز درگیر می کند. افراد مبتلا به بیماری های مزمن و آن هایی که از آسیب دیدگی های جسمی رنج می برند، در معرض خطر بالاتری هستند.

عفونت خون نوزاد

سپسیس چیست؟

سپسیس یک سندروم پاسخ التهابی سیستمیک است که در واکنش بدن به یک عفونت ایجاد می شود. اگر چه هر کس می تواند به آن دچار شود اما سپسیس در نوزادان و کودکان رواج بیشتری دارد.

اول از همه این بیماری معمولاً باعث آزاد شدن مواد شیمیایی در جریان خون برای مبارزه با عفونت می شود. اثر التهاب در بدن را ایجاد می کند و در نتیجه آسیب دیدگی بافت و اعضای بدن اتفاق می افتد که می تواند عاملی برای نارسایی چند ارگان در بدن شود.

چنانچه در نمناک میخوانید این پاسخ سیستم ایمنی به صورت غیر طبیعی عاملی برای ایجاد مشکلات قلبی عروقی، عصبی، هورمونی، انرژتیک، متابولیک و عملکردهایی است که در موارد شدیدتر می تواند عامل مرگ باشد.

سپسیس یک وضعیت جدی است که به مراجعه اورژانسی و سریع برای پیشگیری از مرگ نیاز دارد.

سپسیس نوزادان

انواع سپسیس

متخصصان بر اساس شدت، اعضای بدن آسیب دیده و نوع پاسخ بدنی به دارو های تجویز شده توسط پزشک، سپسیس را طبقه بندی می کنند.

انواع سپسیس که موجود هستند، شامل موارد زیر می باشند:

سپسیس ساده:

زمانی است که بیماری به هیچ ارگانی آسیب وارد نمی کند.

سپسیس شدید:

زمانی که حداقل یکی از ارگان ها دچار نارسایی می شود یا افت شدید جریان خون اتفاق می افتد که با درمان بهبود خواهد یافت.

شوک سپتیک:

اگر هر گونه افت شدیدی در فشار خون ایجاد شود و سریعاً با داروها درمان گردد.

انواع سپسیس نوزادی

سپسیس در کودکان و نوزادان به دو نوع اصلی طبقه بندی می شود:

سپسیس نوزادی:

بیماری که فقط کودکان را دقیقاً بعد از تولد درگیر می کند و ممکن است تا 9 روز بعد از تولد اتفاق بیفتد. اگر در روزهای اول با چنین چیزی مواجه شدید، یعنی سپسیس در مراحل اولیه است.

سپسیس کودکان:

در کودکان بزرگ تر این بیماری بعد از اینکه آن ها سه ماهگی را رد می کنند، اتفاق می افتد.

علائم سپسیس نوزادی

علائم هشدار دهنده سپسیس در نوزادان و کودکان

سپسیس در نوزادان و کودکان یک وضعیت جدی برای سلامتی محسوب می شود که می تواند مورد درمان قرار بگیرد. مهم ترین نکته این است که سریعاً به پزشک مراجعه کنید.

تشخیص اولیه این وضعیت تفاوت زیادی را بین مرگ و زندگی ایجاد می کند و در اغلب موارد سپسیس، از یک عفونت شروع می شود که می تواند حتی به عفونت ادراری، پوست، استخوان یا ریه هم برسد. بنابراین کودکان و نوزادانی که با وزن بسیار پایین متولد شدند، در معرض خطر بیشتری هستند.

سن هم یک نوع عامل خطر محسوب می شود که علائم اصلی آن شامل مواردی است که در ادامه ی این بخش از نمناک می خوانید:

دست و پای یخ نوزاد

باید به دنبال چند مورد از این علائم هشدار دهنده باشید. همه آن ها نشان دهنده یک وضعیت است که پزشک باید هر چه سریع تر آن را پیگیری کند و اگر بیش از یکی از این علائم را مشاهده کردید، حتما باید به اورژانس مراجعه کنید.

زمانی که کودک ضعیف می شود و در ناراحتی به سر می برد، یعنی بیمار شده که تشخیص و راهبرد آن باید در نظر گرفته شود.

پوشک خشک بیش از 12 ساعت در کودکان یکی دیگر از علائم این مشکل است که نشان دهنده کم آبی در بدن آن ها است و می تواند به افت شدید فشار خون یا کاهش جریان خون برای کلیه ها نیز مرتبط باشد که در چنین شرایطی مراجعه اورژانسی بسیار کمک کننده خواهد بود.

پوشک خشک نوزاد

پیشگیری از سپسیس در نوزادان و کودکان

دو راه جلوگیری از سپسیس در نوزادان و کودکان وجود دارد:

  1. ایمن سازی بدن کودکان با واکسن.
  2. مصرف دارو های آنتی میکروبیال و آنتی بیوتیک ها، آنتی ویروس ها و آنتی قارچ ها مخصوصاً برای بیماران مبتلا به سیستم ایمنی ضعیف.

سازمان سلامت جهانی مجموعه ای از پیشنهادات را برای کمک به خانواده ها در جلوگیری از سپسیس مخصوص نوزادان و کودکان پیشنهاد می کند.

*بهتر است اشاره کنیم که این بیماری سه میلیون نوزاد تازه متولد شده و 1.2 میلیون کودک در سنین بالاتر را هر ساله درگیر می کند.

واکسن کودکان

راهکار های اصلی پیشگیری از آن شامل موارد زیر است:

  • رعایت نکات بهداشتی
  • استفاده از آب آشامیدنی
  • مصرف غذا های امن و بدون خطر
  • کامل کردن برنامه واکسیناسیون
  • مراقبت از بهداشت فردی کودک

علل و علائم عفونت خون نوزادان + پیشگیری و درمان سپسیس

53
این مطلب مفید بود ؟30
منبع : بخش سبک زندگی نمناک/ن/ز.ت
وبگردی