رشد دندان عقل
تمام دندان ها در کودکی رشد می کنند اما رشد دندان های عقل با تاخیر هستند. دیر درآمدن دندان های عقل دلایل خاصی دارد که بسیاری از افراد نمی دانند.

دلیل رشد با تاخیر و دیر هنگام دندون عقل

حتما شما هم مثل ما سوالاتی درباره دندان عقل داریدف مثل:چرا دندان عقل دیرتر درمیاد؟ آیا این دندان‌ هایی که با تأخیر بیرون می‌ آیند، اصلاً برای انسان فایده ای دارند یا خیر؟ خارج کردن دندان عقل از دهان توسط بسیاری از پزشکان توصیه می‌ شود که معمولاً در اواخر دوره نوجوانی یا اوایل 20 سالگی این کار را انجام می دهند اما به نظر شما چرا دندان عقل در دوران کودکی همراه با دیگر دندان‌ های دائمی در نمی‌ آید؟ با ما در این بخش از بهداشت و سلامت دهان و دندان نمناک همراه باشید تا به پاسخ سوال خود در این مورد برسید.

چرا دندان عقل دیرتر درمیاد؟

پاسخ این سوال مربوط به رشد کودک است زیرا:

فضای کافی در فک کودک وجود ندارد

باید بدانید که در فک کودک فضای کافی وجود ندارد که دندان عقل بتواند از آن بیرون بزند اما کم‌کم که کودک بزرگ می شود؛ فک او هم رشد می کند و فضای بیشتری برای بیرون زدن دندان عقل در دهان او ایجاد می‌ شود. اگر چه بسیاری از فک ها در سنین جوانی هم فضای کافی برای بیرون زدن دندان عقل ندارند به همین دلیل است که توصیه می‌ کنند دندان عقل را بکشید که یک اتفاق خیلی رایج است. البته این باز هم بستگی به رشد فرد دارد.

دندان و فک کودک

رژیم غذایی و تغذیه ها تغییر کرده

مردم در زمان باستان رژیم‌ های غذایی زیادی از جمله آجیل های متنوع، سبزیجات خام، گوشت های نیم پز، و دیگر غذاهای سفت را می‌ خوردند. استفاده از چنین رژیم غذایی در دوران جوانی باعث می شد که فک آن ها بزرگ تر شود. اما با صنعتی شدن زندگی مردم، غذا ها نرم تر شدند و رشد فک کم تر از زمان گذشته شد‌.

تا جوانی نیازی به دندان عقل نیست

یکی دیگر از دلایلی که دندان عقل در دوران جوانی بیرون می‌ زند و در دوران کودکی با دندان های دیگر رشد می‌ کند، این است که تا دوره جوانی به دندان عقل نیاز نیست و‌ مردم باستان از دندان آسیاب برای جویدن غذا های سفت استفاده می‌ کردند. دندان عقل هم در آن زمان بیشتر استفاده می شد که جزء دندان آسیاب سومی محسوب می شد که در جای خودش قرار می گرفت؛ در واقع یک پشتوانه برای دندان آسیاب بود.

اما از آنجایی که اکثر مردم دندان آسیاب را در دوران کودکی از دست نمی‌ دهند، به همین دلیل دندان عقل منتظر می ماند تا کاربرد پیدا کند و بتواند بیرون بزند. به عبارت دیگر اگر شما دندان آسیاب را در دوران کودکی و نوجوانی از دست بدهید، دندان عقل تان زودتر بیرون می زند، زیرا فضای خالی دارد.

رادیوگرافی دندان ها

دندان های آسیاب تاثیر دارند

اولین مجموعه دندان های آسیاب دائمی یا دندان های عقب دهان، برای جویدن غذا ها طراحی شده اند که اولین دندان های آسیاب تقریباً در سن 6 سالگی بیرون‌ می زنند. یعنی زمانی که کودک دندان های شیری را از دست می ‌دهد‌.

نزدیک به سن 12 سالگی آسیاب‌ های دوم بیرون می زنند و پشتوانه ای برای آسیاب های اول هستند.

آسیاب های سوم یا همان دندان عقل تقریباً در نزدیکی سن 17 تا 21 سالگی بیرون می زند.

این روزها دندان پزشکان دندان عقل را بیرون می کشند زیرا باعث ایجاد درد در فضای شلوغ دهان می شود. حتی اگر فرد درد را هم احساس نکند، باز هم بیرون کشیدن دندان عقل توصیه می شود، زیرا عاملی جلوگیری کننده برای ایجاد مشکلات بعدی در آینده مثل عفونت‌ لثه خواهد بود.

سن مناسب کشیدن دندان عقل

دندانپزشکان و جراحان دهان و دندان عموماً دندان عقل را تا سن 27 سالگی نمی کشند، زیرا امکان آسیب به عصب های نزدیک دندان عقل افزایش پیدا می کند. اگر چه بعد از این سن، کشیدن‌ دندان‌ عقل رایج است، زیرا اکثر افراد درد را در این سن و سال احساس می کنند.

کشیدن دندان عقل

اکثر انسان ها 32 عدد دندان دارند که شامل 4 دندان عقل می شود اما بعضی دندان بیشتر یا کمتری دارند و بعضی ها ممکن است دندان عقل را به یکباره با هم بکشند‌. بعضی دیگر آسیاب چهارم هم دارند که پشت هر کدام از دندان های عقل شان قرار گرفته است و هم زمان با دندان عقل، آن را بیرون می آورند.

همه دندان عقل را بیرون نمی کشند

این روز ها مردم برای انجام کار هایی مثل ارتودنسی ممکن است بعضی از دندان‌ های خود را بکشند اما هم چنان دندان عقل را نگه می دارند، زیرا بعد از ارتودنسی فضای کافی برای بیرون زدن آن ها وجود دارد. البته نگه داشتن دندان عقل ممکن است باعث ایجاد مشکلاتی در صافی دندان ها باشد.

دندان های عقل در اواخر دوره نوجوانی یا اوایل 20 سالگی بیرون می‌ زنند اما کم‌ کم که سن بالا می‌ رود و لثه ها تکامل پیدا می کنند، احتمال بیرون زدن دندان عقل بیشتر می شود و ممکن است فقط نصف دندان عقل بیرون بزند که در چنین حالتی برای جلوگیری از خرابی یا عفونت، آن را بیرون می‌ کشند.

چرا دندون عقل دیرتر رشد میکنه؟ 

54
این مطلب مفید بود ؟40
توجه : مطالب بخش بهداشت و سلامت سایت نمناک از منابع خارجی ترجمه شده و تنها جنبه اطلاع رسانی و آموزشی دارد . از اینرو توصیه پزشکی تخصصی تلقی نمی شوند و نباید آنها را جایگزین مراجعه به پزشک جهت تشخیص و درمان دانست .
منبع : livescience / بخش بهداشت وسلامت نمناک/ن/ش
برچسب : دندان عقل
وبگردی