
درمان بیماری صرع
درمان بیماری صرع صرع یک اختلال سیستم عصبی مرکزی است که در آن فعالیت سلول های عصبی در مغز مختل شده و منجر به تشنج می گردد که طی آن رفتار، علائم و احساسات غیرطبیعی از جمله از دست رفتن هوشیاری رخ می دهد . صرع چیست؟ صرع یا اپی لپیس یک بیماری مزمن و تکرار […]
درمان بیماری صرع
صرع یک اختلال سیستم عصبی مرکزی است که در آن فعالیت سلول های عصبی در مغز مختل شده و منجر به تشنج می گردد که طی آن رفتار، علائم و احساسات غیرطبیعی از جمله از دست رفتن هوشیاری رخ می دهد .
صرع چیست؟
صرع یا اپی لپیس یک بیماری مزمن و تکرار شونده در طول زمان است که در تمام افراد و در سنین مختلف اتفاق می افتد.در سلول های مغز امواج الکتریکی طبیعی وجود دارد، هر گاه این امواج به صورت طوفان الکتریکی، قسمتی یا همه مغز را به صورت ناگهانی دربر بگیرد، می تواند منجر به علائم حرکتی ، حسی، روحی و روانی و …شود .
آیا این بیماری قابل درمان است؟
حدود 70 تا 95 درصد بیماران با درمان دارویی بهبود نسبی یا کامل پیدا می کنند اما درصد اندکی با نظر متخصص مغز و اعصاب ممکن است نیاز به درمان جراحی داشته باشند .
بیماری صرع در بین زنان شایع تر است یا در مردان؟
این بیماری مختص سن خاصی نیست و در همه سنین مشاهده شده است اما شیوع آن در کودکان و افراد بالای 70 سال بیشتر است همچنین شیوع این بیماری در زنان و مردان یکسان است.
هر تشنجی صرع نیست
تشنج و بیماری صرع با یکدیگر متفاوتند زیرا زمانی که سلول های مغزی به دلیل فعالیت بیش از حد از کنترل خارج می شوند تشنج ایجاد می شود.تشنج واکنشی است که در شرایط مختلفی از جمله ضربه وارده به سر، مننژیت، سکته مغزی، مصرف بیش از حد دارو، اعتیاد به مواد مخدر و... امکان بروز دارد . اگر تشنج ها به صورت مکرر اتفاق بیفتند می توان گفت فرد به بیماری صرع مبتلا شده است. به عنوان مثال تشنج تب در کودکان بسیار شایع است. امکان دارد که هر کودکی همزمان با تب دچار تشنج بشود و این تشنج چند بار اتفاق بیفتد. اما این نوع تشنج ها را نمی توان صرع قلمداد کرد،
بلکه به آن تشنج های ناشی از تب گفته می شود. خوشبختانه این مشکل در سنین بالاتر یعنی در پنج یا شش سالگی برطرف می شود و نمی توان گفت که این کودک دچار بیماری صرع شده است. همچنین ممکن است فردی به دلیل ابتلا به دیابت و افت قند خون دچار تشنج شود و نمی توان او را مبتلا به بیماری صرع دانست .
بیماری صرع را چگونه درمان کنیم؟
دارو درمانی
اکثر افراد مبتلا به صرع می توانند با مصرف یک داروی ضد تشنج به نام داروی ضد صرع از این مشکل خلاص شوند. سایر افراد می توانند تعداد و شدت موارد تشنج خود را با استفاده ترکیبی از داروها درمان کنند. آگاهی از نوع داروی مناسب و دوز صحیح مصرف آن گاهی اوقات می تواند پیچیده باشد. در حقیقت این شرایط به وضعیت بیمار، تعداد دفعات تشنج، سن فرد و سایر عوامل مانند آن بستگی دارد. عوارض جانبی معمول مصرف این داروها به شرح زیر هستند :
خستگی ، سرگیجه ، افزایش وزن ، کاهش تراکم استخوان ، جوش های پوستی ، از دست دادن هماهنگی بین اندام ها ، مشکلات گفتاری
، اختلالات حافظه
جراحی
پزشک هنگامی که حملات تشنج را با دارو نتواند کنترل کند توصیه به جراحی می کند. پزشکان، از جراحی برخی نواحی مغز جلوگیری می کنند. این نواحی مغز عبارتند از:گفتار، زبان، شنوایی و یا دیگر توانایی های مهم . هنگامی که جراحی تمام شد، فرد باید دارو را به مدت دو سال مصرف کند .
تحریک عصب واگ
در این روش پزشکان یک ابزار به نام تحریک کننده عصب واگ زیر پوست سینه وارد می کنند که شباهت زیاد به دستگاه تحریک کننده ضربان قلب دارد. در ادامه سیم های این دستگاه به عصب واگ در ناحیه گردن متصل می شود. تا کنون مشخص نشده چگونه این دستگاه می تواند مانع از تشنج و صرع شود، اما احتمال موفقیت آن در بیماران در حدود 20 تا 40 درصد می باشد .
رژیم کتوژنیک
یک رژیم غذایی خاص سرشار از چربی و دارای سطح پایین کربوهیدرات است که باعث درمان تشنج می شود ،در این رژیم غذایی که در اصطلاح به آن رژیم کتوژنیک گفته می شود، بدن سلول های چربی را به جای کربوهیدرات برای تامین انرژی مورد نیاز خود مصرف می کند.
درمان صرع کودکان
بیماری صرع کوچک یا تشنج ابسانس با ایجاد اختلال در مغز به دلیل فعالیت غیر طبیعی مغز رخ می دهد. اغلب بیماری های مربوط به صرع در پسرها شایع تر است، اما نوع خاص صرع کوچک در دختر ها بیشتر دیده می شود. این بیماری در افراد زیر 20 سال رخ می دهد و معمولا بیشتر در کودکان 6 تا 12 سال شایع است .
پزشک در ابتدا یک معاینه بالینی انجام می دهد و مغز و سیستم عصبی را مورد بررسی کامل قرار می دهند. نوار مغز می گیرند تا فعالیت مغز را مورد بررسی قرار دهند. با این کار محل دقیق شروع و رخ دادن صرع در مغز پیدا می شود. ممکن است علاوه بر نوار مغز، آزمایش خون و سی تی اسکن و ام آر ای نیز لازم باشد. برای درمان صرع کوچک در ابتدا درمان دارویی، تغییر در سبک زندگی در بزرگسالان و حتی کودکان مانند گنجاندن ورزش در کارهای روزانه و رژیم غذایی توصیه می شود. در آخرین مرحله جراحی پیشنهاد می شود .
درمان خوراکی بیماری صرع
بیماری صرع با خوراکی هایی مانند گلابی ، انجیر ، نان گندم ، دانه انار مخلوط با عسل ، کاهو ، موز ، غذاهای پر فیبر ، قارچ ، ریحان درمان می شود.
درمان بیماری صرع با آبمیوه جات :
آب انجیر ، پرتقال ، موز و آب هویج .
برخی از توصیه های غذایی برای مبتلایان به صرع به شرح زیر است :
مصرف نان تهیه شده از گندم سفید و مناسب .
مصرف گوشت جوجه، گنجشک، بزغاله، آهو، کبوتر .
مصرف تخم مرغ، عسل، انجیر و گردو و پسته .
پرهیز از نوشیدن آب یخ پس از استحمام .
پرهیز از خوردن گوشت گاو و گوسفند و بز و ماهی .
پرهیز از مصرف شیرینی و چربی .
پرهیز از مصرف سبزی ها به ویژه کرفس .
پرهیز از شلغم، ترب، کلم و هویج .
همچنین پرهیز از لبنیات ، غذاهای دیر هضم و مرطوب مثل ماست ، هندوانه ، خرما ، تریشجات ، گوشت ، ماهی ، شلغم ، انگور ، کافئین ، نوشابه ، شکر ، سیرابی ، کاهو .
درمان بیماری صرع با داروهای گیاهی
هر روز چای زنجبیل بنوشید
دم نوش زنجبیل یکی از مفیدترین چای های گیاهی است که برای تسکین دردهای ناشی از بیماری صرع به بیماران توصیه می شود. برای تهیه این دم نوش لازم است یک قاشق چای خوری زنجبیل را با مقدار کمی دارچین و یک چهارم قاشق مرباخوری زعفران مخلوط کرده و با 2 لیوان آب دم کنید. نوشیدن این دم نوش به مقدار 2 فنجان در روز برای تسریع روند درمان و تسکین مشکلات بیماری صرع مناسب است .
گیاه آویشن از دیگر گیاهان دارویی است که مصرف آن در میان مردم برای درمان بسیاری از بیماری ها رایج است. چای آویشن از دیگر چای های گیاهی است که برای تسکین دردهای ناشی از صرع و کاهش حملات آن بسیار مناسب است. برای تهیه این دم نوش بهتر است میزان مساوی از گیاه آویشن را با پونه کوهی مخلوط کرده و با 2 لیوان آب دم کنید. نوشیدن این چای 2 تا 3 فنجان در روز توصیه شده است .
تاثیر دارچین در کنترل حملات صرع
دم نوش دارچین و هل نیز از دیگر دم نوش های موثر در کنترل و تسکین حملات ناشی از صرع است. برای تهیه این دم نوش یک قاشق چای خوری دارچین را با 10 عدد هل و 2 لیوان آب دم کرده و پس از دم آمدن بنوشید .
چای گیاهی بهارنارنج نیز از دیگر دم نوش های موثر در تسکین سردردهای ناشی از صرع است که برای تهیه آن می توان مانند دم نوش دارچین عمل کرد و به جای دارچین از یک قاشق چای خوری گیاه بهارنارنج استفاده کرد.
دم نوش گیاه دارویی سنبل الطیب نیز یکی از پرفایده ترین داروهای طبیعی برای درمان بیماری صرع است که به شیوه چای معمولی تهیه می شود.
گیاه زوفا
گیاه زوفا نیز از جمله گیاهانی است که بسیاری از درمانگران و متخصصان طب سنتی نوشیدن دم نوش، جوشانده یا عصاره آن را برای درمان سردردهای ناشی از میگرن، صرع و سردردهای مزمن توصیه می کنند .
درمان بیماری صرع با دعا و قرآن
رفع تشنج وصرع
رفع تشنج و صرع:خواندن سوره های لیل / تحریم / ق / غافر / زخرف
شفای صرع
مرحوم سید نعمت الله جزائری مولف کتاب زهر الربیع فرموده است:اگر روایت ( ولایه علی بن ابی طالب حصنی فمن دخل حصنی امن من عذابی ) را بر مریض بخوانند شفا یابد و اگر بر مصروع بخواند بهبود یابد و اینمساله بارها به تجربه رسیده است و اگر آن را بنویسد و با آب بشویند و بخورند برای دفع درد مفید و مجرب است .
امام صادق(ع) فرمود :هر کس سوره«سجده» را بنویسد وبر کسی که صرع دارد ببندند، شفا پیدا خواهد کردو از تشنج رهایی می یابد .
امام رضا(ع) می فرماید:"برای درمان صرع (حالت تشنج شدید) سوره ی حمد و ناس و فلق را بر ظرف آبی بخوانید و به آن بدمید سپس آب را بر سر و صورت بیمار بریزید انشاءالله خوب می شود .
در طب الائمه آمده است امام صادق(ع) برای درمان امّ صبیان (جن زدگی) و صرع (تشنج شدید) می فرماید:"هفت مرتبه، سوره ی حمد را با مشک و زعفران بنویسید و با آب بشویید و بیمار یک ماه از آن بنوشد انشاءالله خوب خواهد شد "
شخصی خدمت پیامبر اکرم(ص) آمد و عرض کرد:"یا رسول الله! کنیزی دارم که در خواب می ترسد و فریاد می زند و اعضا و جوارح او سست و بی حس می شود درمان چیست؟ پیامبر فرمود "او را حجامت کن و آب زاج سفید را با عسل طبخ کن و سه روز به او بخوران انشاءالله خداوند او را سالم می سازد "
تصویرسازی ذهنی برای درمان بیماری صرع به کمک هیپنوتیزم
برای درمان بیماری صرع به کمک هیپنوتیزم ، مدیریت فشار روحی می تواند وخامت هر دو نوع این بیماری را کاهش دهد و به کارگیری خود هیپنوتیزمی می تواند بسیار مفید باشد. به محض ظاهر شدن اولین علائم حمله، بیمار از نیروی مغز خود برای کاهش آن کمک می گیرد. به آینه ی جادویی نگاه کنید و بعد لبخند بزنید. اگر با رایانه کار می کنید، تصور کنید که این واژگان روی نمایشگر ظاهر می شوند:این احساس، زودگذر است و من کنترل خود را حفظ خواهم کرد.
آیا صرع مانع زندگی و فعالیت اجتماعی افراد خواهد شد؟
خیر، این افراد به راحتی می توانند ازدواج کنند و در رشته های مورد علاقه تحصیل کنند.اما افراد مبتلا به صرع باید به خاطر داشته باشند حتما همسر آینده خود را در جریان بیماری خود قرار دهند تا تحت نظر پزشک صاحب فرزند شوند.اما به طور کلی زایمان، ازدواج و بارداری برای آنها مانعی ندارد .
تغییر در سبک زندگی برای درمان صرع
1.به طور منظم ورزش کنید .
2.خواب خوب و کافی داشته باشید .
داشتن خواب کافی و از بین بردن استرس بسیار مهم است. یک برنامه ی زمانی برای خواب و بیداری تان تنظیم کنید تا مطمئن باشید که مدت زمان مناسبی را برای استراحت تعیین کرده اید.
3.استرس تان را کنترل کنید .
عدم توانایی مدیریت استرس بر مغز شما تاثیر می گذارد و ممکن است منجر به بروز تشنج شود. بنابراین بیش از اندازه فکر نکنید. خودتان را آرام نگه دارید و مشکلات تان را مدیریت کنید.
4. سبک زندگی سالم داشته باشید .
اگر قصد دارید از صرع و به طور خاص بروز تشنج ها جلوگیری کنید، باید تغییراتی در سبک زندگی خود ایجاد کنید. ویتامین D را به طور منظم برای سلامت استخوان های تان مصرف کنید، به این ترتیب زمانی که تشنج رخ می دهد می توانید خطر شکستگی را به حداقل برسانید. از نوشیدن الکل پرهیز کنید و مواد غذایی سالم را بخورید. از بیش از حد قرار گرفتن در معرض نورهایی که سوسو می زنند از جمله صفحه نمایش کامپیوتر، چراغ ها و ریسه های تعطیلات یا تلویزیون اجتناب کنید. از چراغ های چشمک زن که می توانند سبب حرکت ناگهانی چشم شوند، دوری کنید. اعمال تغییراتی کوچک در سبک زندگی تان، به شما در مدیریت صرع کمک خواهد کرد .
5.داروهای تجویز شده را مصرف کنید .
6.مراقب باشید که ضربه به سرتان وارد نشود .
همیشه سعی کنید با پیروی از قوانین با خیال راحت رانندگی کنید و اگر دوچرخه سوار هستید، حتما کلاه ایمنی بپوشید. هرگز از تلفن تان در حین رانندگی استفاده نکنید یا اگر تماسی ضروری دارید که باید حتما آن را پاسخ دهید، می توانید ماشین را کنار بزنید و بعد صحبت کنید. ایمنی فرزندان تان را هم هر زمانی که با آن ها بیرون می روید، در نظر داشته باشید .
7.در دوران بارداری به خوبی از خودتان مراقبت کنید .
کودکان مستعد ابتلا به صرع هستند و با انجام درست مراقبت های قبل از زایمان می توانید از بروز این اختلال پیشگیری کنید. وقتی می دانید که قرار است به زودی مادر شوید، از پزشک تان در مورد رژیم غذایی مناسب خودتان و مکمل هایی که باید مصرف کنید سوال کنید. حفظ یک سبک زندگی سالم، نکته ای کلیدی برای داشتن یک کودک سالم است
8.اجازه ندهید که سکته ی مغزی برای تان رخ بدهد .
افرادی که سکته ی مغزی را تجربه کرده اند، بیش تر از سایرین در معرض خطر حملات صرع هستند. یک سبک زندگی سالم داشته باشید تا دچار فشار خون بالا نشوید، کلسترول تان بالا نرود و به بیماری های قلبی مبتلا نشوید، و به این ترتیب بتوانید از بروز سکته ی مغزی پیشگری کنید
9.واکسیناسیون شوید .
عفونت ها می توانند در کودکان منجر به بروز صرع شوند، شما باید برای پیشگیری آن ها را واکسینه کنید .
عدم درمان به موقع این بیماری چه عواقبی ممکن است داشته باشد؟
عدم درمان به موقع باعث می شود که کانون ایجاد تشنج به صورت فونکسیون و فیزیولوژیک دچار اختلال شود و اگر درمان نشود ممکن است باعث تغییرات ساختمانی در بافت مغز گردد و نواحی دیگر مغز را نیز درگیر کند و کارکرد فکری فرد را کم کند.
درصد بسیار کمی از بیماران ممکن است درمان طولانی مدت داشته باشند.این افراد، افرادی هستند که در لب گیج گاهی اختلال دارند یا دارای آسیب های مغزی بارزی هستند یا مشکل مادرزادی دارند، ولی به طور غالب با درمان 3-2 ساله به طور کامل بهبود می یابند .