بین الحرمین
بین الحرمین کربلا به فاصله ای که بین حرم حضرت اباعبدالله الحسین (ع) و حرم قمر بنی هاشم است، گفته می شود که هر ساله زائران زیادی به زیارت این مکان مقدس می روند.

با بین الحرمین، بهشت روی زمین بیشتر آشنا شوید

بین الحرمین یکی از مقدس ترین مکان ها برای زیارت شیعیان محسوب می شود که هر سال افراد زیادی در آن به عزاداری می پردازند. شکوه این مکان مقدس که بین حرمین حضرت اباعبدالله الحسین (ع) و قمر بنی هاشم در محرم هر سال، به‌خصوص روز عاشورا و تاسوعا به اوج خود می‌رسد.

در ادامه این بخش از نمناک به معرفی بین الحرمین، قدمت و تاریخچه آن، سایر اماکن مذهبی بین الحرمین کربلا می پردازیم.

بین الحرمین کربلا کجاست؟

بین الحرمین کربلا به محدوده بین حرم حضرت اباعبدالله الحسین (ع) و مرقد قمر بنی هاشم می گویند که موقعیت آن 100 کیلومتری جنوب غربی بغداد است و در مرکز شهر کربلا در عراق قرار دارد.

فاصله بین دو حرم امام حسین و حضرت عباس چقدر است؟

بین حرم امام حسین (ع) و حرم حضرت عباس (ع) فاصله 378 متری وجود دارد که به آن بین الحرمین می گویند. در گذشته در فاصله بین دو حرم مطهر منازل مسکونی و واحدهای تجاری بود و این حرم ها با یک کوچه یا خیابان کم‌عرض به هم وصل می شدند اما امروزه ها این بناها تخریب و خیابان عریضی ایجاد شد که در دو طرف آن نخل کاشته شده است.

بین الحرمین

چرا بین دو حرم امام حسین (ع) و حرم حضرت عباس(ع) فاصله است؟

همانطور که می‌دانید حضرت عباس (ع) هنگام آوردن آب از نهر علقمه برای طفلان تشنه کربلا به شهادت رسیدند، بنا به درخواست ایشان پیکر مطهرشان به خیمه‌ها برگردانده نشد و در نزدیکی محل استقرار سپاهیان یزید به خاک سپرده شد. فاصله بین دو حرم امام حسین (ع) و حرم حضرت عباس(ع) همان میدان جنگ امام حسین (ع) و لشکر یزید در روز عاشورا است.

فاصله بین الحرمین تا رود فرات چقدر است؟

حداقل 48.5 کیلومتر فاصله بین، رود فرات تا بین الحرمین وجود دارد که حدود 55 دقیقه رانندگی خواهید داشت.

دلیل دویدن زائرین در مسیر بین الحرمین کربلا چیست؟

بر اساس روایات قبیله ی بنی اسد در زمان رخداد واقعه عاشورا در شهری به نام الطویـریج یا "هندیـه"، در میانـه دو شهـرحلّه (مرکز استـان بابِل) و شهـر کربلا زندگی می کردند. زمانی که زنان این قبیله خبر جنگ امام حسین (ع) با دشمنان را شنیدند، مـردان خود را برای همراهی و کمک به امـام و یارانش تشویـق کردنـد و مـردان قبیله همگی هروله کنـان به طـرف دشت کربـلا شتـافتند اما با اجسـاد مطهـر شهدا و خیمه های سوخته روبرو شدند و به همین دلیل هر سالـه عـزاداران در ظهر عاشورا با پـای برهنـه وهرولـه کنان و حسین حسین گویان از منطقه ی طـویـریج در 10 کیلومتری دشت کربلا به سمت حرمیـن حسینی وعباسـی حرکـت می کننـد.

دویدن در بین الحرمین

تاریخچه و قدمت بین الحرمین

قدمت بین الحرمین را می‌توان از سال 1407 هجری قمری (1366 شمسی) دانست. در گذشته نام بین الحرمین کربلا مرسوم نبود و تنها راه باریکی دو حرم امام حسین (ع) و حضرت عباس (ع) را به هم وصل می کرد و در این حد فاصل خانه های قدیمی، چندین حجره و مغازه و کوچه های متعدد و باریک قرار داشتند.

در سال 1431 هجری قمری مصادف با 1389 هجری شمسی آماده‌سازی محوطه بین دو حرم برای استفاده زائران، پروژه سنگ‌فرش بین الحرمین کربلا و ایجاد سایبان، توسعه تاسیسات زیربنایی و برقی، دوربین مداربسته و دستگاه‌های صوتی، آب سردکن و کولر گازی، آغاز شد و در سال 1434 هجری قمری (1392 شمسی) به پایان رسید.

اماکن مذهبی کربلا

سایر اماکن مذهبی بین الحرمین کربلا

در دو طرف بین الحرمین، چندین مکان مقدس و مذهبی دیگروجود دارد:

تل زینبیه

تل زیبنبیه به مکانی گفته می شود که حضرت زینب و دیگر بانوان کربلا در آنجا ایستاده و منتظر بازگشت مولایشان بودند.این مکان مبارک بین خیمه گاه و قتلگاه در بخش جنوب غربی حرم امام حسین قرار گرفته و با قتلگاه 35 متر فاصله دارد، این مکان 5 متر نسبت به سایر مکان ها مرتفع تر است.

قتلگاه

قتلگاه محل جایگاه به شهادت رسیدن و جدا شدن سر حسین بن علی (ع) است. به این مکان گودال قتلگاه هم گفته می شود زیرا ارتفاع آن مکان نسبت به مکان های اطراف کمی پایین‌تر است. در این محل که در مجاورت آرامگاه حبیب بن مظاهر در بین الحرمین واقع شده حجره‌ای نقره‌ای با پنجره‌ای رو به صحن ساخته‌اند که در آن سردابی با در نقره‌ای قرار دارد که از آن با عنوان مقتل امام حسین (ع) یاد می‌شود. سالنی باریک در انتهای رواق جنوب غربی حرم امام حسین (ع)، وجود دارد که به قتلگاه می‌رسد.

خیمه گاه

خیمه‌گاه محل استقرار سپاهیان معدود امام حسین در عاشورا را می گویند که در بخش جنوب غربی حرم سیدالشهدا واقع شده و 250 متر با حرم فاصله دارد.

مقام دست چپ و دست راست حضرت عباس

در زمان شهادت حضرت عباس دو دست ایشان در مکان های مختلف از بدن مطهر جدا شدند. مقام دست راست در گذشته محل عبور نهر علقمه بوده و در شمال شرقی حرم حضرت عباس (ع) قرار داشته و پنجره‌ای برنزی در دیوار یک خانه قدیمی است و مکان مقام دست چپ، در جنوب شرقی حرم حضرت ابوالفضل (ع) قرار دارد، پنجره ‌ای برنزی با حاشیه ‌های آینه‌کاری شده است.

حرم امام حسین و حضرت عباس

مقام حضرت علی اکبر و علی اصغر

مقام علی اکبر محل شهادت حضرت علی اکبر، فرزند بزرگ امام حسین (ع) است و در شمال شرقی حرم قرار دارد و در فاصله 600 متری تل زینبیه واقع شده است و به نسبت سایر مکان‌ها فاصله بیش‌تری تا خیمه‌گاه دارد.

مقام حضرت علی اصغر محل شهادت فرزند 6 ماهه امام حسین (ع) است که در خیابان سوده در داخل یک کوچه قرار دارد، یک گهواره کوچک به منظور یادبود ایشان قرار گرفته است.

مدفن الشهدا

در نزدیکی بارگاه و در فاصله چند متری جنوب شرقی ضریح امام حسین (ع)مقبره تمام یاران شهید امام حسین (ع) قرار دارد که به آن مدفن الشهدا می گویند، این مقبره اتاقی 12 متری است و دارای صندوقی خاتم و پنجره ای 5 متری از جنس نقره می باشد. روی دیوار نزدیک مقبره کتیبه ای کوچک و آبی رنگ حاوی زیارتنامه و اسامی شهدای کربلا وجود دارد.

مقام الحجه

مقام الحجه در اطراف بین الحرمین قرار دارد که در انتهای محله باب السلالمه است و بر اساس گفته ها و شنیده ها گویا حضرت مهدی (عج) در حال خواندن نماز در این مکان رویت شده است.

مکان های پربازدید اطراف بین الحرمین

  • موکب یحیی بن زید شیعیان افغانستانی
  • آرامگاه امیرکبیر
  • حسینیه صاحب الزمان
  • مجمع سیدالاشعار کربلا
  • بازارهای کربلا
  • مدرسه نهرالعلقمی
  • برج الاماره

بین الحرمین کربلا و حقایقی که خیلی ها نمیدانند

4.749
این مطلب مفید بود ؟463
منبع : بخش دین و مذهب نمناک/ن/ز.ت
وبگردی