خواص ارزن
ارزن جزء حبوباتی است که شاید توسط افراد زیاد مورد استفاده قرار نگرفته باشد اما از ارزش غذایی بالایی برخوردار است و خواص درمانی و سلامتی متعددی دارد.

ارزن چیست؟

ارزن ها، محصولات غلات یا حبوباتی هستند که به طور گسترده در مناطق گرمسیری نیمه خشک در آسیا و آفریقا رشد می کنند. در حقیقت کشور هند از بزرگترین تولید کنندگان ارزن به شمار می رود. انواع مختلف ارزن وجود دارد که شامل ارزن مروارید (به نام باجرا به زبان هندی) بزرگترین ارزن در هند و بخش هایی از آفریقا است.

ارزن

ممکن است ارزن جزو دانه های متداول مورد استفاده شما نباشد، اما در واقع این گروه از دانه ها (هم برای خوراک دام و هم مصرف انسان) عمدتا رشد می کند.

ارزن جزو دانه هایی است که برای خوراک دام و مصرف انسان در سراسر جهان به خصوص کشورهای در حال توسعه کشت می شود. این محصول به علت رشد سریع و توانایی رشد در محیط های خشک و سخت ایده آل برای زرع است.

ارزن در ابتدا در آفریقا وجود داشته است و سپس حدود ده هزار سال قبل به آسیا و خاورمیانه وارد شده و در آنجا گسترش یافته است. انواع مختلفی از ارزن در سراسر دنیا وجود دارد اما ارزن مرواریدی متداول ترین ارزن می باشد.

این گیاه در هند تولید می شود و بیش از 8 میلیون تن از آن در هند کشت می شود. پس از هند، تولید ارزن در کشورهای بزرگتر آفریقایی و چین بیش از سایر کشورهاست.

ارزن حاوی مواد مغذی، ویتامین های گروه B، مواد معدنی و ترکیبات آلی فراوانی است و طبع آن سرد و خشک است. می توان از ارزن مثل یک غلات معمولی استفاده نمود و یا به دلیل نشاسته فراوان می توان از آن در تهیه فرنی ها، میان وعده ها و انواع نان ها استفاده کرد.

ارزن به علت اینکه فاقد گلوتن است برای افراد مبتلا به سلیاک که نسبت به گلوتن حساس هستند، مفید است و می توان از آن به جای گندم استفاده نمود.

ارزش غذایی ارزن

ارزن جهت تامین مواد مغذی اساسی در بسیاری از کشورهای در حال توسعه در سراسر جهان به حساب می آید. هر 100 گرم ارزن حاوی 378 کالری انرژی است، 4.2 گرم چربی کل از آن چربی اشباع 0.7 گرم، محتوای کل کربوهیدرات 73 گرم، فیبر 8.5 گرم، محتوای پروتئین 11 گرم، فولات 85 میکروگرم، نیاسین 4.720 میلی گرم، اسید پانتوتنیک 0.848 میلی گرم، ریبوفلاوین 0.290 میلی گرم، تیامین 0.421 میلی گرم، ویتامین B6 0.384 میلی گرم، ویتامین E 0.05 میلی گرم، توکوفرول آلفا 0.05 میلی گرم، ویتامین K 0.9 میکروگرم، کلسیم 1 درصد، محتوای آهن 17٪، مس 38٪، منیزیم 28٪، منگنز 82٪، فسفر 28٪، پتاسیم 4٪، سلنیوم 4٪، روی 11٪ می باشد.

خاصیت ارزن

خواص و فواید ارزن برای سلامت و درمان بیماری ها

از مهمترین خواص ارزن می توان به موارد ذیل اشاره کرد؛

اختلال در شریان کرونر را درمان می کند

مصرف ارزن به مقدار زیاد به کاهش سطح تری گلیسیرید در بدن کمک می کند. این ماده برای جلوگیری از جمع شدن پلاکت خون، خون را رقیق می کند و در نتیجه خطر حمله قلبی و اختلال در عروق کرونری را کاهش می دهد.

در کاهش وزن کمک می کند

ارزن ها حاوی تریپتوفان، اسید آمینه ای هستند که اشتها را کاهش می دهد و به مدیریت وزن کمک می کند و با سرعت کمتری هضم می شود و معده را برای مدت طولانی تری پر می کند. ارزن ها سرشار از فیبر و از پرخوری و گرسنگی زودرس جلوگیری می کنند. افرادی که می خواهند وزن خود را کاهش دهند باید حداقل یکی از وعده های غذایی اصلی خود را ارزن قرار دهند.

خطر سرطان روده بزرگ را کاهش می دهد

چنانچه در بخش سلامت نمناک عنوان کرده ایم ارزن، حاوی فیبر و مواد مغذی است که به نظر می رسد ترکیب آنها خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ را کاهش می دهند. لینگن، یک ماده مغذی در ارزن، که در روده پستانداران تبدیل می شود و از سرطان پستان محافظت می کند. در حقیقت، مصرف ارزن می تواند خطر ابتلا به سرطان پستان را 50٪ کاهش دهد.

ویتامین ارزن

به کاهش فشار خون کمک می کند

منیزیم در ارزن، ماهیچه هایی را که داخل دیواره شریانی قرار دارند، شل می کند که به کاهش فشار خون کمک می نماید. همچنین باعث کاهش شدت آسم و تکرار میگرن می شود.

در پیشگیری از بیماری سلیاک کمک می کند

سلیاک نوعی بیماری است که به روده کوچک آسیب می رساند و در جذب مواد مغذی از مواد خوراکی اختلال ایجاد می کند. افرادی که از این بیماری رنج می برند، نمی توانند گلوتن را تحمل کنند. این باعث می شود ارزن یک غذای عالی برای آنها باشد زیرا ارزن کاملاً عاری از گلوتن است.

دیابت را کنترل می کند

شاخص گلوکز پایین در ارزن روند هضم را کند می کند و سطح قند خون را به نسبت ثابت نگه می دارد. ارزن ها حساسیت به انسولین را برای افراد مبتلا به دیابت افزایش می دهد و همچنین به کنترل قند افراد دیابتی به ویژه دیابت نوع 2 کمک می کند.

منبع خوب آنتی اکسیدان ها

مقدار بالای آنتی اکسیدان های موجود در ارزن با رادیکال های آزاد موجود در بدن مقابله می کند که روند پیری را کند می کند.

ارزن برای دیابت

به کاهش سرعت تخریب عضلات کمک می کند

ارزن ها دانه هایی هستند که تراکم پروتئینی غلیظی دارند و حاوی لیزین هستند، یک اسید آمینه که باعث کاهش سرعت تخریب ماهیچه ها می شود و به ساخت عضلات لاغر کمک می کند.

کمک به خواب

تریپتوفان در ارزن باعث افزایش سطح سروتونین در بدن می شود که به کاهش استرس کمک می کند. هر فنجان فرنی ارزن هر شب می تواند به داشتن خواب آرام و راحت کمک کند.

در تسکین گرفتگی قاعدگی کمک می کند

ارزن به دلیل دارا بودن مقادیر بالای منیزیم، غذایی عالی برای خانم هایی است که در طی چرخه قاعدگی از درد و گرفتگی غیرقابل تحمل رنج می برند.

به تولید شیر مادر کمک می کند

به خانم های باردار و شیرده توصیه می شود که برای افزایش تولید شیر مادر، ارزن را به مقدار زیاد مصرف کنند. این امر مادر را قادر می سازد کودک را برای مدت طولانی تر شیر دهد.

ارزن برای لاغری

خاصیت ارتجاعی پوست را بهبود می بخشد

یکی از اصلی ترین خواص ارزن که بخش سلامت نمناک هم به آن اشاره کرده است خواص ارزن برای پوست است؛ ارزن سرشار از اسیدهای آمینه به نام های لیزین L- و L-پرولین است که به ایجاد کلاژن در بدن کمک می کنند. ماده ای که به ساختاربندی بهتر بافت پوست می کند. بنابراین، خوردن ارزن برای بهبود خاصیت ارتجاعی پوست، باعث افزایش سطح کلاژن می شود و پوست باعث چین و چروک نمی شود.

قلب سالم

ارزن سرشار از منیزیم است که به کاهش فشار خون کمک می کند و همچنین احتمال سکته مغزی، حملات قلبی و تصلب شرایین را کاهش می دهد. این منبع خوبی از پتاسیم است که به عنوان فشار دهنده عروق به حفظ فشار خون کمک می کند. همچنین به بهینه‌سازی سیستم گردش خون کمک می کند تا به سلامت قلب و عروق کمک کند. علاوه بر این، ارزن دارای لیگنان است که توسط میکرو فلورا در دستگاه گوارش به لیگنین تبدیل می شود و به جلوگیری از بیماری های مزمن مانند بیماری های قلبی و سرطان کمک می کند.

تعادل سطح کلسترول

تعادل در کلسترول مستقیماً با سلامت قلب همراه است. مقدار بالای فیبر موجود در ارزن به کاهش کلسترول کمک می کند و باعث افزایش سطح کلسترول خوب می شود.

به هضم غذا کمک می کند

غذاهای سرشار از فیبر به تقویت سلامت دستگاه گوارش و ریشه کن کردن بیماری ها به اضافه کاهش گاز معده اضافی، یبوست، گرفتگی و نفخ کمک می کند. تنظیم فرایند هضم به تقویت مواد مغذی کمک می کند و احتمال بروز مشکلات گوارشی مانند:سرطان روده بزرگ و زخم معده را نیز کاهش می دهد. با از بین بردن و هضم مواد دفعی به سلامت کبد، کلیه و ایمنی بدن کمک می کند زیرا با فعالیت های متابولیکی رابطه دارد.

خواص ارزن

سم زدایی

ارزن حاوی آنتی اکسیدان هایی است که به خنثی کردن رادیکال های آزاد که منجر به سرطان می شوند کمک می کند و همچنین سموم از کبد و کلیه را پاک می کند. کورکومین، کوئرستین، اسید الاژیک و کاتچین های موجود در ارزن به سیستم دفعی کمک می کنند تا با تقویت دفع سموم و مواد خارجی از بین برود و فعالیت آنزیمی را در اندام ها خنثی کند.

سلامت تنفسی

تحقیقات نشان می دهند که ارزن به بهبود آسم و همچنین پیشگیری از آن کمک می کند. شواهد نشان می دهند که مصرف زیاد ارزن به کاهش حملات آسم و خس‌خس کمک می کند. گندم آلرژی زا است که با خس‌خس و آسم ارتباط دارد اما ارزن تأثیر منفی و مشابه گندم ندارد.

خواص ضد پیری

ارزن سرشار از آنتی اکسیدان است که به ریشه کن کردن رادیکال های آزاد از بدن کمک می کند. رادیکال های آزاد در بدن تولید می شود که به سلول ها، آسیب می رساند. این منجر به چین و چروک، از بین رفتن شفافیت چهره و غیره می شود. میزان مصرف زیاد روزانه ارزن روند پیری را کند می کند.

استخوان ها را تقویت کنید

ارزن منبع عالی کلسیم است که به حفظ و رشد استخوان ها کمک می کند. مصرف این گیاه کمک به کودکان خردسال است که در دوره رشد هستند و به مقدار کافی کلسیم نیاز دارند.

ارزن ها به طور طبیعی غلاتی بدون گلوتن هستند. ارزن را با خیال راحت می توان توسط افرادی با حساسیت به گلوتن، عدم تحمل گلوتن یا سایر آلرژی های گندم مصرف کرد. با این وجود ارزن ها ممکن است هنگام پردازش در همان کارخانه توسط غلات حاوی گلوتن آلوده می شوند؛ بنابراین در انتخاب منبع دقت کنید.

تقویت استخوان

ترمیم بافت بدن

فسفر ماده معدنی است که به شکل گیری ساختار سلول های بدن کمک می کند، به ساخت ماده زمینه ای استخوان کمک می کند و مولکول هایی که منبع خوبی از انرژی برای بدن ما هستند را تقویت می کند. ارزن ممکن است یک منبع غنی برای دریافت فسفر باشد که بدن برای انجام این کارها به آنها نیاز دارد. فسفر علاوه بر این عنصری مهم برای ساخت غشاهای سلولی و ساختار سیستم عصبی است.

از ایجاد سنگ های صفراوی ممکن است جلوگیری کند

مطالعات تحقیقاتی نشان داده اند که مصرف ارزن و غذاهای مشابه جایگزین به کاهش احتمال سنگ صفرا کمک می کند. با توجه به کاهش زمان انتقال به اندام های داخلی، به مصرف فیبر نیز کمک می کند. علاوه بر این باعث کاهش ترشح اسید صفراوی می شود که بیشترین عامل ایجاد سنگ کیسه صفرا است.

عوارض جانبی و آلرژی های ارزن

ارزن ها در هنگام مصرف به مقدار متوسط ایمن هستند. در هزاران سال گذشته توسط میلیون ها نفر از مردم به عنوان غذای اصلی مصرف شده است. با این حال، مصرف بیش از حد ارزن ممکن است اثر نامطلوب ایجاد کند. ارزن ها حاوی گواتروژن هستند، ماده ای که در تولید هورمون های تیروئید اختلال ایجاد می کند و مانع از جذب ید و استفاده از غده تیروئید می شود.

کمبود ید، یک مشکل بهداشتی مهم است که منجر به ایجاد غده تیروئید بزرگ شده، معروف به گواتر می شود. گواتر باعث خشکی پوست، اضطراب، افسردگی و کندی تفکر می شود. در منطقه سودان آفریقا که ارزن به عنوان منبع اصلی انرژی مصرف می شود، بروز گواتر بسیار بیشتر از سایر نقاط جهان بود. از این رو، افراد دارای مشکل تیروئید باید مصرف ارزن خود را محدود کنند.

نحوه انتخاب و ذخیره‌سازی

ارزن معمولاً به صورت پوسته‌پوسته موجود است. ارزن در ظروف مختلف به صورت بسته بندی شده و همچنین به صورت فله در دسترس می باشد. درست مانند هر غذایی دیگر که می توانید در بخش فله ای خریداری کنید، مطمئن شوید که سطل های حاوی ارزن پوشانده شده اند و فروشگاه دارای گردش هوای مناسبی است تا از حداکثر طراوت آن اطمینان حاصل شود. چه از طریق خرید ارزن به صورت فله و چه در یک بسته بندی، مطمئن شوید که هیچ اثری از رطوبت موجود نیست.

ارزن را در یک ظرف بدون هوا در مکانی خنک، خشک و تاریک ذخیره کنید، جایی که چندین ماه آن را سالم نگه می دارد.

خواص ارزن برای پوست و 20 فایده دیگر + ارزش غذایی و عوارض

4.788
این مطلب مفید بود ؟835
توجه : مطالب بخش بهداشت و سلامت سایت نمناک از منابع خارجی ترجمه شده و تنها جنبه اطلاع رسانی و آموزشی دارد . از اینرو توصیه پزشکی تخصصی تلقی نمی شوند و نباید آنها را جایگزین مراجعه به پزشک جهت تشخیص و درمان دانست .
منبع : healthbenefitstimes / naturalbenefits / findatopdoc / بخش بهداشت و سلامت نمناک/ح.ب/ن
وبگردی