تولد
وارفارین
اگر پزشک برای شما داروی وارفارین تجویز کرده است قبل از استفاده باید راهنمای مصرف داروی وارفارین که شامل باید و نباید ها، عواض و هشدار ها میشود را بشناسید.

اطلاعات دارویی وارفارین؛ وارفارین برای درمان چیست؟

داروی وارفارین برای جلوگیری از لخته شدن خون و گرفتگی رگ های خونی تجویز می گردد و برای افرادی است که مشکلات خاصی مانند تپش قلب نامنظم، گرفتگی دریچه قلب یا سابقه حمله قلبی دارند.

برای درمان و جلوگیری از ورم رگ های خونی یا آمبولی ریه هم تجویز می‌ شود و مربوط به دسته ای از داروها است که به آنها داروی رقیق کننده خون می گویند.

عوارض و هشدارهای جدی درباره مصرف داروی وارفارین

وارفارین به انگلیسی warfarin ممکن است عاملی برای خونریزی شدید باشد که زندگی فرد را تهدید کند یا حتی باعث مرگ شود؛ پس به این موارد دقت کرده و نسبت به آنها حساس باشید:

  1. اختلال خونی یا مشکلات مربوط به خونریزی های شدید دارید که مخصوصاً در ناحیه شکم و مری، معده، مثانه و ریه زیاد است یا اگر مشکلاتی مانند فشار خون بالا، حمله قلبی، درد قفسه سینه‌ بیماری قلبی، ورم قلب، عفونت دریچه های قلب، سابقه سکته خفیف یا شدید، ضعیف بودن رگ ها، کم خونی، سرطان، مشکلات کبدی و کلیه دارید؛ حتما به پزشک تان بگویید.
  2. اگر هم سابقه قبلی در ابتلا به آسیب دیدگی های شدید و جراحی داشتید، هم به پزشک اطلاع رسانی کنید.
  3. احتمال خونریزی در افراد بالای 65 سال به خاطر مصرف وارفارین بیشتر است که معمولاً در ماه اول بعد از شروعِ درمان؛ این اتفاق بیشتر رخ می دهد. این خونریزی به خاطر مصرف دوز بالای وارفارین یا مصرف این دارو بعد از مدت زمان طولانی اتفاق می افتد.
  4. خطر خونریزی برای افرادی که در یک فعالیت ورزشی هستند؛ بیشتر خواهد بود.
  5. اگر همراه با این دارو، داروی دیگر، ویتامین، مکمل غذایی و داروی گیاهی استفاده می کنید، حتماً به پزشک تان بگویید، زیرا ممکن است ترکیب آن با هر ماده دیگری عاملی برای افزایش خونریزی باشد.
  6. همچنین اگر دچار علائمی مانند درد، ورم، ناراحتی، خونریزی زیاد به خاطر بریدگی، خونریزی لثه، سرفه، استفراغ خونی یا استفراغ معمولی، کبودی و خونریزی غیر معمول، شدید بودن خونریزی قاعدگی، ادرار قهوه ای تیره، قرمز، صورتی، مدفوع قرمز یا با حالت غیرطبیعی، سردرد، سرگیجه شُدید هم؛ حتما به پزشک تان بگویید.
  7. در واقع بدن افراد مختلف بر اساس ژنتیکی که دارند، پاسخ متفاوتی به داروی وارفارین می دهد؛ گاهی اوقات پزشک آزمایش خون می گیرد تا ببیند که این دارو برای شما مفید هست یا خیر.
  8. وارفارین از لخته شدن خون جلوگیری می کند، بنابراین اگر در طول مصرف آن دچار بریدگی یا آسیب دیدگی شوید، خونریزی بیشتر از حد معمول ادامه پیدا می‌ کند؛ پس انجام فعالیت هایی که احتمال آسیب دیدگی دارد را کنار بگذارید و اگر این اتفاق افتاد؛ حتما به پزشک مراجعه کنید.
  9. هر زمان که پزشک مصرف دارو را برایتان قطع کرد، تا 2 الی 5 روز بعد از مصرف دارو، اثر آن باقی خواهد ماند. حتما با پزشک در مورد خطر مصرف این دارو صحبت کنید و آگاه باشید.

مصرف دارو

دارو وارفارین را باید چگونه استفاده کرد؟

وارفارین معمولاً به صورت قرص مصرف می شود که بعضی از پزشکان توصیه می‌ کنند یک بار در روز با غذا یا بدون غذا آن را استفاده کنید.

هر روز سر ساعت مشخصی این کار را انجام دهید؛ البته حتما باید دستورالعمل های روی آن را اجرا کنید و از پزشک تان بخواهید که برای شما توضیح دهد تا مصرف دارو را دقیق انجام دهید.

هرگز دوزِ دارو را کم و زیاد نکنید

احتمالاً در وهله اول پزشک دوز پایین این دارو را تجویز کند و به تدریج آن را کمتر یا زیادتر کند که همه چیز بستگی به نتیجه آزمایش خون شما دارد؛ حتی اگر احساس بهتری پیدا کرده بودید، باز هم تا زمانی که پزشک دستور نداده، مصرف دارو را ادامه دهید و هرگز خودتان، سرخود مصرف دارو را قطع نکنید.

چه نکاتی را باید مد نظر قرار دهیم؟

قبل از مصرف داروی وارفارین، حتما اگر به این دارو یا هر داروی دیگری آلرژی دارید یا حتی مواد تشکیل دهنده بعضی از داروها برایتان حساسیت زا هستند، حتماً به پزشک تان بگویید و حتماً در مورد مواد تشکیل دهنده آنها آگاهی پیدا کنید.

هرگز دو دارو که هر دوی آنها حاوی وارفارین هستند را همزمان استفاده نکنید و در مورد داروهای دیگر و همه انواع ویتامین ها و داروهای گیاهیِ مصرفیِ خود به پزشک خود اطلاع رسانی کنید.

همچنین اگر سابقه ابتلا به دیابت، عفونت، مشکلات گوارشی، اسهال و حساسیت به پروتئین دارید، به پزشک بگویید.

اگر هم سیگاری هستید، حتما به پزشک تان بگویید، چرا که ممکن است سیگار اثر این دارو را کمتر کند.

داروی وارفارین در بارداری

اگر باردار هستید یا می خواهید به بارداری اقدام کنید یا شیرده می باشید، حتما به پزشک تان اطلاع رسانی کنید، زیرا ممکن است مصرف این دارو برای شما خطرناک باشد؛ همچنین ممکن است به جنین هم آسیب وارد کند.

آیا همراه با این دارو باید رژیم غذایی خاصی را دنبال کرد؟

رژیم غذایی سالم و معمولِ خود را ادامه دهید؛ البته بعضی از غذاها و نوشیدنی ها مخصوصا آنهایی که حاوی ویتامین k هستند؛ ممکن است روی تاثیر وارفارین برای بدن شما اثراتی داشته باشند که در چنین حالتی حتما باید از پزشک تان سوال کنید که مصرف مواد مغذی خاص و ویتامین های مختلف باید چقدر باشد.

ویتامین کا

اگر مصرف دارو را فراموش کردیم، چه کار کنیم؟

در سریع ترین زمان ممکن آن را استفاده کنید؛ اما اگر به زمان مصرف بعدی نزدیک بودید، بهتر است که دیگر این کار را نکنید و هرگز 2 دوز از دارو را نزدیک به هم استفاده نکنید، زیرا خطرناک است.

عوارض جانبی داروی وارفارین

وارفارین ممکن است عوارض جانبی را برای بعضی از افراد ایجاد کند که شامل موارد زیر می باشد:

اگر هم این علائم را داشتید، حتما با پزشک تماس بگیرید:

  1. کهیر
  2.  قرمزی
  3.  خارش
  4.  مشکلات تنفسی
  5.  ورم صورت، لب، زبان، چشم
  6.  گرفتگی صدا
  7.  درد قفسه سینه یا فشار قفسه سینه
  8.  تب
  9.  عفونت
  10.  حالت تهوع و استفراغ
  11.  اسهال
  12.  خستگی شدید
  13.  کمبود انرژی
  14.  کاهش اشتها در قسمت بالای شکم
  15.  زرد شدن پوست اطراف چشم
  16.  علائمی شبیه به آنفولانزا

جالب است بدانید که وارفارین گاهی اوقات می‌ تواند باعث مرگِ پوست یا بعضی از بافت های بدن شود؛ بنابراین اگر متوجه رنگ بنفش یا تیره شدن پوست، تغییرات پوستی یا ضایعات پوستی شدید یا حتی اگر درد شدیدی را احساس کردید و تغییرات دمایی را در بدن تان تجربه کردید، حتما به پزشک اطلاع رسانی کنید و بی تفاوت نباشید.

علائم اوردوز بر اثر مصرف وارفارین شامل موارد زیر است:

  1. قرمز شدن مدفوع یا وجود خون در مدفوع
  2.  سرفه خونی یا آب دهن خونی
  3.  خونریزی شدید قاعدگی
  4.  رنگ قهوه ای تیره، قرمز یا صورتی ادرار
  5.  استفراغ شبیه دانه های قهوه
  6.  لکه های قرمز، مسطح و کوچک در اطراف پوست
  7.  کبودی و خونریزی غیر معمول
  8.  خونریزی شدید به خاطر بریدگی های کوچک

داروی وارفارین چیست؟ کاربرد، عوارض و بارداری

4.841
این مطلب مفید بود ؟392
توجه : مطالب بخش بهداشت و سلامت سایت نمناک از منابع خارجی ترجمه شده و تنها جنبه اطلاع رسانی و آموزشی دارد . از اینرو توصیه پزشکی تخصصی تلقی نمی شوند و نباید آنها را جایگزین مراجعه به پزشک جهت تشخیص و درمان دانست .
منبع : medlineplus / بخش بهداشت و سلامت نمناک/ن/ک.ک/ش
وبگردی