نکات واکسن کرونا
این روزها که بسیاری از افراد برای جلوگیری از ویروس کرونا، واکسن تزریق می کنند باید اقدامات لازم و نکات تغذیه قبل و بعد از تزریق واکسن کرونا را حتما بدانند.

توصیه های بهداشتی و تغذیه ای در زمان تزریق واکسن کرونا

همچون آنفولانزای اسپانیایی که در طی سال های 1918 تا 1920 شیوع یافت, پاندمی موج های پی در پی کووید 19 بیش از موج اول آن نگران کننده بوده است. در حالی که افراد سعی در رعایت پروتکل های بهداشتی به منظور مقابله با این ویروس دارند، اقدام به انجام واکسیناسیون در سرتاسر جهان، برای مردم امید را به ارمغان آورد و از آنجا که خبر از تزریق میلیون ها دوز واکسن به گوش می رسد لذا سوالاتی مبنی بر اقدامات قبل یا بعد واکسن مطرح است. در این قسمت از بهداشت و سلامت نمناک به باید ها و نباید های قبل و بعد از تزریق واکسن کرونا اشاره شده است.

باید های تزریق واکسن کرونا

برای داشتن شرایط هرچه بهتر، قبل و بعد تزریق واکسن کرونا باید برخی بایدها را رعایت کنید، بایدهایی که شامل:

آب کافی بنوشید

توجه داشته باشید که بدن باید قبل و بعد از انجام واکسیناسیون کاملا هیدراته باشد. از بیشترین عوارض جانبی واکسیناسیون می توان به گرفتگی عضله، احساس خستگی، سر درد و تب اشاره کرد. در واقع زمانی که بدن را به حالت هیدراته حفظ می کنید؛ میزان شدت و در عین حال مدت زمان بروز این گونه عوارض جانبی کاهش می یابد.

نوشیدن آب کافی

رژیم غذایی سالمی داشته باشید

به منظور جلوگیری از بروز عوارض جانبی شدید، حتما یک رژیم غذایی سالم و مناسب داشته باشید. مواردی چون سبزیجات، زردچوبه و سیر که میزان ایمنی بدنتان را افزایش می دهند، باید حتما در رژیم غذایی تان گنجانده شوند. همچنین میوه های فصلی سرشار از ویتامین c نیزبه منظور مقابله با بروز این گونه عوارض جانبی باید مصرف شوند.

شام سبک میل کنید

شب قبل از تزریق واکسن حتما شام سبک میل کنید و میوه و سبزیجات را در برنامه غذایی تان بگنجانید. بهتر است شام خود را زودتر میل کنید و بین شام و خواب شما فاصله دو ساعته باشد تا دچار اختلال خواب نشوید.

غذاهای پر ویتامین مصرف کنید

قبل و بعد از واکسن زدن حتما از غذاهای ضد التهاب استفاده کنید و مواد غذایی دارای ویتامین های D ،A،C را در برنامه غذایی خود بگنجانید.

غذاهای پر ویتامین

حتما 7-8 ساعت خواب و استراحت داشته باشید

زمانی که واکسن تزریق می کنید، سیستم ایمنی بدن شما واکنش نشان می دهد. لذا توصیه می شود افرادی که واکسن می زنند، این مدت زمان را به خواب واستراحت بپردازند تا سیستم ایمنی بدن آن ها قادر باشد در طی این مدت زمان مکانیسم های دفاعی خود را مجددا فعال کند. عدم خواب و استراحت کافی میزان استرس شما را بالا برده و این موضوع عملکرد سیستم ایمنی شما را مختل می کند.

ورزش و فعالیت بدنی سبک داشته باشید

به نیاز بدن تان توجه داشته باشید. فعالیت های بدنی به عملکرد سیستم گردش خون کمک می کند که این موضوع در کاهش بروز عوارض جانبی نقش دارد. البته انجام فعالیت هایی سبک تر نسبت به ورزش های روزمره از جمله پیاده روی به مدت کوتاه توصیه می شود.

پیاده روی

درصورت مصرف دارهای خاص مشاوره پزشکی داشته باشید

چنانچه از دارو های استروئیدی و یا فشار خون استفاده می کنید، قبل از واکسیناسیون مشاوره پزشکی داشته باشید.افرادی که دارو های استروئیدی و یا فشارخون مصرف می کنند، باید یک تا دو روز قبل و یک تا دو روز بعد واکسن زدن و البته با مشاوره پزشک، دارو را قطع کنند تا دچار بروز عوارض جانبی تزریق واکسن نشوند. همچنین چنانچه افراد قبلا حساسیت های شدیدی نسبت به تزریق واکسن داشته اند، حتما باید این موضوع را به پزشک اطلاع دهند.

بعد از تزریق واکسن پرتکل های بهداشتی را رعایت کنید

از بهترین شیوه های رفتاری بعد از واکسن کووید 19، ماسک زدن فرد و ادامه رعایت پرتکل های بهداشتی مربوطه است که از آن جمله اند:شست و شوی مرتب و کاملا استریل کردن دست ها، خودداری از حضور در مراکز و محیط های پرجمعیت و شلوغ و نیز عدم تماس دست ها با سطوح.

پرتکل های بهداشتی

برای کاهش درد بازو از کمپرس یخ استفاده کنید

یک دستمال تمیز خنک و مرطوب (به همراه کمی یخ) بر روی بازو قرار دهید تا از میزان شدت درد بعد از تزریق واکسن بکاهد؛ البته فرد کمی بعد از تزریق واکسن بهتر است تا حدودی فعالیت های سبک در خصوص به کارگیری بازو را انجام دهد تا از میزان این احساس درد کاسته شود.

نباید های تزریق واکسن کرونا

برای جلوگیری از بروز هر گونه عوارض، قبل و بعد تزریق واکسن برخی نبایدها را بایستی رعایت کنید که شامل:

الکل و دخانیات مصرف نکنید

مصرف این گونه مواد در عین حال که میزان شدت بروز عوارض جانبی واکسن را بالا می برند، از سوی دیگر عملکرد سیستم ایمنی بدن را مختل می سازند و در واقع واکسیناسیون چندان موثر واقع نخواهد بود.

مصرف دخانیات

زمان واکسیناسیون نباید ناشتا باشید

زمان واکسیناسیون نباید ناشتا باشید و بهتر است به عنوان صبحانه و یا میان وعده غذاهایی مانند لقمه نان و پنیر، شیر، میوه، تخم مرغ را مصرف کنید.

قبل از واکسیناسیون، هر غذا و نوشیدنی را مصرف نکنید

قبل از واکسیناسیون از مصرف نوشیدنی های شیرین و نوشابه بپرهیزید و از خوردن غذاهای شور وچرب و فست فودها اجتناب نمایید.

نوشابه و فست فود

بعد از واکسن بدن خود را ایمن تصور نکنید

بعد از انجام واکسیناسیون بدن خود را در برابر ابتلا به ویروس کووید 19کاملا ایمن تصور نکنید .هیچ واکسنی با عملکرد کاملا 100 درصد موفق به تایید نرسیده است و فقط با تزریق واکسن تا حدودی از میزان احتمال ابتلای فرد به این ویروس کاسته شده است.

تزریق واکسن در واقع در صورت ابتلای فرد، مانع از بروز مواردی چون بستری، مرگ و میر و خطرات جدی تر این بیماری می شود.لذا باید حتما بعد از واکسن کرونا همچنان به ماسک زدن و رعایت پروتوکل های بهداشتی از جمله شستن و استریل دستها و حفظ فاصله اجتماعی توجه داشته باشید.

یک ساعت قبل از خواب وسایل الکترونیکی را کنار بگذارید

حتما شب قبل از واکسیناسیون باید به خواب خود توجه کنید و یک ساعت قبل از خواب تلویزیون تماشا نکنید و گوشی همراه خود را کنار بگذارید تا در خواب شما اختلال ایجاد نشود.

کنار گذاشتن موبایل قبل خواب

در صورت عوارض شدید به پزشک مراجعه کنید

چنانچه بعد از تزریق واکسن کرونا علائم کووید 19 داشتید حتما به پزشک اطلاع دهید.همچنین توجه کنید که تازه دو هفته بعد از تزریق دوز دوم واکسن کرونا، سیستم بدن نسبتا ایمن می شود. بروز عوارض جانبی از جمله احساس درد در بازو، خستگی تا چند روز وجود دارند. با پزشک در خصوص عوارض جانبی شدید تر مشورت کنید.

از انجام فعالیت های سنگین خودداری کنید

به مدت زمان دو تا سه روز بعد از تزریق واکسن، از انجام فعالیت های سنگین خودداری کنید.

با پزشک در خصوص تعیین جدول زمان بندی مشورت کنید

در صورت نیاز به تزریق دیگر واکسن های ضروری توجه داشته باشید فاصله زمانی بین تزریق واکسن کووید 19 و دیگر واکسن های ضروری باید حداقل 28 روز باشد. در این خصوص و تعیین جدول زمان بندی وتزریق واکسن ها حتما با پزشک خود مشورت کنید.

باید نبایدهای قبل و بعد تزریق واکسن کرونا+ تغذیه

515
این مطلب مفید بود ؟150
توجه : مطالب بخش بهداشت و سلامت سایت نمناک از منابع خارجی ترجمه شده و تنها جنبه اطلاع رسانی و آموزشی دارد . از اینرو توصیه پزشکی تخصصی تلقی نمی شوند و نباید آنها را جایگزین مراجعه به پزشک جهت تشخیص و درمان دانست .
منبع : unicef / straitstimes / بخش بهداشت و سلامت نمناک/ن/ز.ت
وبگردی