رفع مشکل روشن نشدن چراغ اینترنت مودم
رفع مشکل روشن نشدن چراغ اینترنت مودم
مودم ها یکی از ابزار های کارآمد و کاربردی هستند که در دنیای امروزه همه ما از آن برای کارهای روزمره نیاز داریم و این در حالی است که در طول روز چند ساعتی را با استفاده از مودم ها سرگرم می شویم که از اصلی ترین کاربردها می توان به بررسی و چک کردن شبکه های مجازی اشاره کرد که بقدری به آنها عادت داریم که قبل و بعد از خواب هم به فکر آنها هستیم.
با وجود تمام این تفاسیر، تصور کنید که در اوج نیاز شما به اینترنت، مودم بصورت ناگهانی دچار مشکل شود و هر کاری که انجام می دهیم قادر به وصل کردن آن نخواهیم بود و در نهایت کارهای روزمره ما مختل خواهند شد! اما گاها ممکن است همه چیز از سمت شرکت ارائه دهنده اینترنت درست باشد و ولی مودم شما به اینترنت متصل نشود. اگر چنین مشکلی برای شما نیز رخ داده است، در ادامه این گزارش از نمناک به رفع مشکل روشن نشدن چراغ اینترنت مودم tp-link و سایر مودم ها خواهیم پرداخت. همراه ما باشید.
1- با شرکت ISP تماس بگیرید
اولین کاری که همیشه شما در مقابل قطعی اینترنت باید انجام دهید، تماس گرفتن با شرکت ISP یا همان شرکت ارائه دهنده سرویس می باشد چرا که شاید قطعی مقطعی اینترنت وجود داشته باشد و شما موفق به برقراری ارتباط با اینترنت مودم نشوید. از این رو از اپراتور درخواست چک کردن کانکشن کنید و این فرایند شاید چند ثانیه طول بکشد و پاسخی که اپراتور شرکت ارائه دهنده اینترنت به شما خواهد داد به دو دسته تقسیم می شود که اولین آن این است که اینترنت شما کاملا درست است و باید مودم را چک کنید و یا دومین پاسخ این خواهد بود که شما خرابی از سمت اپراتور است که باید پشت تلفن صبر کنید تا خرابی را از طریق سیستم برطرف نمایند.
اما اگر مشکل شما، مشکل اول است گزینه های بعدی را حتما مطالعه کنید و اما مشکل شما طبق مشکل دوم باشد، تنها باید صبر کنید تا مشکل از جانب شرکت ارائه دهنده اینترنت برطرف شود.
2- چک کردن مودم
در قدم اول خرابی اینترنت از سمت شما باید اول از همه مودم را را خاموش کنید و سپس تمام اتصالات را جداسازی نمائید و مجددا آنها را سرهم کنید. با استفاده از این روش شما می توانید از اتصال بدون قطعی سیم ها که بیشتر به دلیل نگهداری نامنساب از سیم ها رخ می دهند، مطمئن شوید که اگر مشکل برطرف شد که هیچی و اگر مشکل حل نشد از سیم های جدید استفاده کنید تا از مشکل آگاه شوید.
تصویر بالا را با دقت مشاهده کنید. همان گونه که می بینید اسپلیتر، یک ورودی و 2 خروجی دارد که ورودی از سیم کشی خانه تامین می شود و خروجی های آن مربوطه به تلفن و مودم است که باید سیم ها را بر اساس تقسیم بندی اسپلیتر نصب کنید که دقیقا بر روی آن خروجی مودم و تلفن با استفاده از تصویر ساده تفکیک شده است. از این رو طبق تصویر بالا مودم را به شیوه مناسب نصب کنید.
3- بررسی سیم کشی خانه
همان گونه که می دانید وقتی مودم روشن می شود و شما می توانید از آن استفاده کنید، زمانی است که هر 4 چراغ اصلی که از سمت چپ به راست عبارتند از پاور، adsl، اینترنت و وای فای. اما وقتی که چراغ دوم یا همان چراغ adsl روشن نشود و شما در چندین قسمت از خانه مودم را تست کنید باز هم امکان روشن نشدن وجود دارد چرا که مشکلی در سیم کشی خانه رخ داده است که برای رفع این مشکل می توانید با اداره مخابرات تماس حاصل نمایید و سپس گزارش خرابی سرویس کنید تا ماموران این اداره برای رفع خرابی در محل حضور پیدا کنند.
بعد از نظارت ماموران بر سیم های ورودی خانه، یحتمل مشکل سیم کشی برطرف خواهد شد و بعد از اتمام کار مودم را خاموش و سپس روشن کنید که چراغ adsl روشن خواهد شد و به مراتب چراغ اینترنت هم روشن خواهد شد. برای آشنایی با چراغ های مودم بر روی این لینــــک کلیک کنید.
4- تست کردن مودم در قسمت های مختلف خانه
شاید سیم کشی یک قسمت از خانه به دلیل ارتباط نادرست دچار مشکل شده باشد و شما فقط از همان بخش از خانه اقدام به اتصال به اینترنت کرده اید. با این وجود توصیه ای که هم اکنون برای شما داریم این است که بدون جدا سازی اتصالات مودم، آنرا از برق جدا کنید و سپس در بخشی دیگر از خانه تست کنید تا از اتصال صحیح و درست آن مطلع شوید.
5- ریست کردن مودم
اگر گزارش خرابی سرویس دادید و ماموران اداره مخابرات هیچ مشکلی را نتوانستند پیدا کنند و از طرفی اگر با ISP تماس حاصل کردید و آنها هم تایید کردند که شما هیچ مشکلی از جانب ISP ندارید، حتی اگر مودم را در همه جای خانه جابجا کردید و اما باز تاثیری ندیدید، توصیه ای که داریم ریست کردن مودم است چرا که هیچ مشکلی از عوامل اصلی نمایان نشد و شاید مشکل از مودم باشد. برای نحوه ریست کردن مودم بر روی این لینــــک کلیک کنید.