چطور سریع و ساده فرزندمان را به درس خواندن علاقمند کنیم؟
یکی از بزرگترین دغدغه های والدین در دوران تحصیل فرزندان خود نحوه درس خواندن و یادگیری آنها است. برخی کودکان به دلایل مختلف از درس خواندن و انجام تکالیف گریزان هستند، انجام برخی کارها توسط والدین آنها را از درس خواندن گریزان تر و انجام برخی کارها آنها را به درس خواندن علاقمندتر می کند. اگر می خواهید فرزندتان را خیلی زود به درس خواندن علاقمند کنید، این بخش از نمناک را مطالعه نمایید. انجام روش های پیشنهادی ما در این بخش، زمان زیادی از شما نخواهد گرفت و باور کنید با تمرین و تکرار این روش ها در زمانی کمتر از 1 ساعت میتوانید به هدف درس خوان شدن فرزندتان برسید، کافیست باور و تلاش کنید.
خشونت به کار نبرید
برخی کودکان علاقه زیادی به درس خواندن و نوشتن تکالیف ندارند، متاسفانه والدین برای وادار کردن کودک به درس خواندن و نوشتن تکالیف شروع به تهدید و تنبیه کودک می کنند. اعمال خشونت اثر مخرب بر روی انگیزه او دارد و انگیزه کودک را تضعیف می کند. فراموش نکنید که اگر به فرزندتان فشار بیاورید، تنها انگیزه ای که در او ایجاد می کنید، انگیزه ی مقاومت کردن در برابر شماست.
کودک را سرزنش نکنید
برخی والدین زمانی که کودک به تحصیل توجه ندارد، او را سرزنش می کنند، مثلا می گویند " تو هیچی نمیشی " سرزنش کودک روحیه و اشتیاق او را از بین برده و موجب تحریک انگیزه او نمی شود.
محیط خانه را آرام کنید
برخی تنش ها بر روی کودک اثر گذارند و سبب کاهش توجه او می شوند، پس اگر تحصیل کودکتان برای شما مهم است، محیط خانه را آرام کنید و در حضور کودک مشاجره نکنید.
کودک را تشویق کنید
تشویق کودکان به درس خواندن اهمیت دارد. تشویق سبب تقویت انگیزه و علاقمند شدن کودک به تحصیل می شود. می توانید با استفاده از روش های مختلف او را تشویق و ترغیب نماییدمثلا بعد از انجام هر تکلیفی او را تحسین کنید، آفرین بگویید، نوازش کنید و... .
فرزندتان را محدود به نمره 20 نکنید
اگر فقط زمانی فرزندتان را تشویق می کنید که او نمره کامل را می گیرد، در اشتباهید و اینگونه باعث کاهش رضایت در او خواهید شد پس تشویق نمودن را فقط برای گرفتن نمره بیست در امتحان، ذخیره نکنید و تلاشهای فرزندتان را به طور مستمر تحسین کنید.
زمانی را برای مطالعه در نظر بگیرید
مطالعه کلید موفقیت در یادگیری است پس حدود 20 دقیقه برای باهم مطالعه کردن در نظر بگیرید، برای بچه ها با صدای بلند کتاب بخوانید، بگذارید فرزندتان ببیند که شما می خوانید، اطلاعاتی را که از مطالعه به دست می آورید، تقسیم کنید، مطالعه را برای بچه ها جذاب کنید، اجازه دهید کودکان خودشان کتابشان را انتخاب کنند و دنیای کودکان را از چیزهایی که مربوط به مطالعه و یادگیری اند، پر کنید تا مهارت های خواندنشان را بهبود داده و آن ها را به دنیای کتاب ها علاقه مند نمایید.
کودک را هدفمند کنید
به فرزندتان کمک کنید که هدف های زندگی خود را انتخاب کند و برای رسیدن به اهداف خود تلاش نماید. آثار درس خواندن و فوائد او را به زبان کودکی برایش توضیح دهید تا به درس خواندن علاقه مند گردد و اشتیاق و انگیزه لازم را پیدا کند.
از تکنولوژی استفاده کنید
برای جذاب نگه داشتن درس های کودک از تکنولوژی استفاده کنید زیرا کودکان علاقه ی زیادی به تکنولوژی دارند پس استفاده از تکنولوژی سبب افزایش یادگیری کودک می شود.
لطفا از تکرار حرف هایتان بپرهیزید
برخی والیدین این جمله که برو تکالیفت را انجام بده را خیلی تکرار می کنند و کودک خود را شرطی می کنند یعنی کودک وقتی تکالیفش را انجام می ددهد که مثلا مادر یا پدر فریاد کشید.
رابطه کلامی و عاطفی خود را افزایش دهید
برای اینکه فرزندتان بیشتر به حرف شما گوش دهد، رابطه کلامی و عاطفی خود را با او افزایش دهید و با یک رابطه عاطفی خوب فرزندتان را مسئولیت پذیرتر و مطیع تر کنید.
برنامه ریزی را به کودک یاد دهید
یک دفتر برنامه ریزی برای کودک تان بخریدو به او بگویید که همه کارها و تکالیف هفتگی خود را در آن بنویسد. به او بگویید که بعد از انجام کارهای لیست روزانه آنها را خط بزند و پس از انجام کارهایش به او استیکر و ماژیک بدهید تا نوشتن در دفتر برنامه ریزی را برایش شخصی سازی و سرگرم کننده کنید.
همراهی برای درس خواندن او پیدا کنید
داشتن همراهی برای درس خواندن، راه خوبی برای افزایش رقابت در کودک و به خاطر سپردن اطلاعات است. راهی پیدا کنید که فرزندتان و دوستش با هم درس بخوانند و آنها را تشویق کنید تا در درس هایی که قوی تر هستند، به یکدیگر کمک کنند مثلا یکی از آن ها مسئول درس ریاضی و دیگری مسئول املا باشد. به صورت هفتگی، نوبت درس خواندن بچه ها در منزل تان را بر عهده بگیرید اما گاهی با بردن میوه و خوراکی به صورت نامحسوس اطمینان حاصل کنید که زمان درس خواندن تبدیل به ساعت تفریح نمی شود.
به کودک استراحت دهید
مشق نوشتن و درس خواندن طولانی و بدون استراحت کودک را خسته می کند پس در حین درس خواندن و انجام تکالیف برای فرزندتان استراحت در نظر بگیرید و به ازای هر یک ساعت مشق نوشتن، 10 تا 15 دقیقه استراحت بدهید و اجازه دهید کودکتان در وقت استراحت تلویزیون ببیند، کمی بازی فیزیکی کند، چیزی بخورد و یا با دوستانش حرف بزند.
هرگز تکالیف کودک را انجام ندهید
برخی والدین همه کارهای کودک را خودشان انجام می دهند، این کار اشتباه است و اگر کودک برخی کارها را انجام نمی دهد، شما باید اجازه دهید که او با عواقب و نتایج انجام ندادن کارهایش روبرو شود. نظارت مستقیم خود را به تدریج به شیوه ی غیرمستقیم تبدیل کنید و به جای نشستن بالای سر فرزند خود کمک کنید او تکالیف خود را به قسمت های کوچکتری تقسیم کند و پس از انجام هر قسمت از تکالیف به صورت مستقل، استراحتی داشته باشد به طوری که همراه با تشویق و رویداد خوشایند برایش باشد.
محکم و قاطع باشید
کودک باید بداند انجام تکالیف وظیفه اوست، پس والدین باید قاطع و محکم باشند ولی محکم بودن را با تنبیه و سرزنش و خشونت اشتباه نگیرند بلکه با آگاهی و صبر پیشه کردن، تمجیدهای کلامی به او برای انجام این کار انگیزه کافی بدهند.