بیماری سینستزیا
سینستزیا یا بیماری حس آمیزی به معنای درک چند چیز متفاوت است. این افراد می توانند چند حس متفاوت را همزمان درک کنند.

با بیماری حس آمیزی یا سینستزیا آشنا شوید

سینستزیا یا بیماری حس آمیزی یک اختلال است که تحریک یک حس در آن به صورت اتوماتیک باعث تجربه حسی دیگر می شود. این افراد که واقعیت ها را به صورتی کاملا متفاوت تجربه می کنند، تنها 4 درصد از جمعیت را تشکیل می دهند. برای آشنایی با سینستزیا یا سندرم حس آمیزی این بخش از بهداشت و سلامت نمناک را مطالعه نمایید.

سینستزیا یا بیماری حس آمیزی چیست؟

سینستزیا یک وضعیت نورولوژیکی است که در آن یک محرک ذهنی یا احساسی اتفاق می افتد و باعث ایجاد تجربه های اتوماتیک و ناخودآگاه در وضعیت ذهنی یا احساسی ثانویه می شود و ترکیب چند حس اتفاق می افتد.

نام این بیماری از یک کلمه یونانی گرفته شده است و به معنای درک چند چیز متفاوت است که به طور همزمان رخ می دهد و هنگامی است که یک حس در شخص با حس های دیگرش همکاری کرده و فعال می شود.

جالب است بدانید که سندرم سینستزیا نسبت به سال های گذشته شیوع بیشتری در بین مردم پیدا کرده است و در جامعه مدرن امروزی افراد زیادی هستند که حس آمیزی را تجربه می کنند.

همانطور که می دانید هدف از مدیتیشن، افزایش حساسیت حسی است. به همین دلیل با انجام مطالعات گسترده، به اطلاعات زیادی در این زمینه دست پیدا کرده اند. ذهن آگاهی یعنی تجربه زمان حال با بیشترین توجه و تمرکز ممکن، ممکن است در حس آمیزی هم همین اتفاق رخ دهد.

بیماری سینستزیا

انواع بیماری حس آمیزی

انواع مختلفی از این بیماری وجود دارد. بعضی از آن ها رایج تر از دیگری هستند که در این قسمت نگاهی به آن ها خواهیم انداخت:

حس آمیزی مربوط به رنگ

در چنین حالتی افراد اعداد و حروف را در رنگ های مختلف درک می کنند. حروف الفبایی یا هر کدام از بخش های تقویم در ذهن آن ها رنگ و شکل مخصوص به خودشان را دارند.

حس آمیزی مربوط به اعداد

در ذهن این افراد، اعداد معمولاً فضای ذهنی متفاوتی نسبت به بقیه دارند.

حس آمیزی جان بخشی

معمولا این افراد برای حروف و اعداد هم شخصیت شناسی دارند.

حس آمیزی جان بخشی

حس آمیزی شنوایی

در چنین حالتی افراد چیز هایی را که می شنوند، می توانند حس کنند.

حس آمیزی مربوط به درک

این افراد با لمس هر کسی که دچار درد و رنج است، می توانند به راحتی احساساتش را درک کنند.

حس آمیزی چشایی

کلمات و اعداد برای این افراد طعم و مزه دارند.

حس آمیزی کرومستیزیا

در چنین حالتی فرد موسیقی را به چند شکل و چند رنگ درک می کند.

حس آمیزی کرومستیزیا

علائم سندرم حس آمیزی

آیا حس آمیزی یک اختلال محسوب می شود؟ حس آمیزی یک نوع اختلال و بیماری محسوب نمی شود، زیرا اختلالات و بیماری ها با خودشان علامت دارند اما حس آمیزی علامت خاصی ندارد و فقط یک تجربه و درک منحصر به فرد در خود فرد می باشد که گاهی اوقات می توان آن را به عنوان یک هدیه الهی هم تلقی کرد.

همانطور که در ابتدای این بخش از بهداشت و سلامت نمناک گفتیم، حس آمیزی می تواند برای یک فرد تجربه مفید هم محسوب شود زیرا همه انسان ها از این نعمت برخوردار نیستند و این حس آمیزی می تواند باعث ایجاد یک کشف و شهود و درک بالا در این افراد بشود که توانایی های آن ها را شکوفا کند.

اگر شما مدیتیشن انجام دهید و در طول روز 10 دقیقه به انجام این کار بپردازید، با تکنیک هایی آشنا می شوید که می توانید به حس های درونی خود دست پیدا کنید که می تواند تمرینی برای حس آمیزی باشد.

از کجا بفهمیم به حس آمیزی دچار هستیم؟

  1. افراد مبتلا به حس آمیزی به هر حرف الفبا یا اعداد به دید یک انسان متفاوت نگاه می کنند.
  2. برای افراد مبتلا به حس آمیزی صدا ها رنگ دارند.
  3. افراد مبتلا به حس آمیزی در درک اشکال فضایی و مختصات در سه بعد عملکرد خیلی خوبی دارند.
  4. افراد مبتلا به حس آمیزی یا سینستزیا به هنگام حفظ کردن یک متن یا عدد علاوه بر شکل کلمات، شخصیت آن ها و رنگ آن ها یا حتی مزه و بوی آن ها را به یاد می سپارند.
  5. افراد مبتلا به حس آمیزی یا سینستیت می توانند طعم صدا ها را بچشند.
  6. افراد مبتلا به حس آمیزی می توانند رنگ ها را بو کنند یا عطر ها را ببینند.
  7. افراد مبتلا به حس آمیزی ممکن است صداها را ببینند، کلمات را بچشند یا زمانی که بویی خاص می شنوند روی پوست شان احساسش نمایند.

تشخیص بیماری حس آمیزی

تشخیص حس آمیزی کمی با چالش همراه است. اگر چه ابزار های مختلفی مانند تست ها و آزمایش های متفاوت در اختیار هستند اما این تست ها باید تداوم کافی را داشته باشند تا بتوان حس آمیزی را تشخیص داد.

معمولا این روش ها خوب کار می کنند اما محدودیت های مخصوص به خودشان را هم دارند و ممکن است که گاها حس آمیزی یک فرد حتی فراتر از این تجهیزات و لوازم برای تشخیص باشد.

محققان با بررسی مغز سینستیت ها با استفاده از توموگرافی، نشر پوسیترون و عملکرد تصویر برداری رزوناس مغناطیسی متوجه شدند، افرادی که گزارش داده بودند در موسیقی رنگ ها را تشخیص می دهند، در پاسخ به صدا در بخش بصری مغز، افزایش فعالیت داشتند.

آیا خانم ها بیشتر درگیر بیماری حس آمیزی می شوند؟

حس آمیزی معمولاً در بین خانم ها رواج بیشتری دارد. البته نسبتِ ابتلای زنان و مردان به شدت به هم نزدیک است. اما از آن جایی که خانم ها نسبت به این مقوله علاقه بیشتری دارند، حتی اگر به آن دچار هم نباشند، به دنبالش می روند و تمرین های مدیتیشن را به انجام می رسانند تا حس خود را قوی تر کنند.

علائم بیماری سینستزیا

افراد مشهوری که به حس آمیزی دچار بوده اند

  • استیوی واندر
  • ونسان ون گوک
  • مریلین مونرو
  • ولادیمیر ناباکوف
  • ریچادر فاینمن
  • لئونارد برنشتاین
  • فارل ویلیامز
  • ملیسا مک کراکن
  • توری آموس
  • بیلی جوئل
  • بیلی ایلیش

همه چیز درباره بیماری سینستزیا + علائم و درمان حس آمیزی

4.732
این مطلب مفید بود ؟302
توجه : مطالب بخش بهداشت و سلامت سایت نمناک از منابع خارجی ترجمه شده و تنها جنبه اطلاع رسانی و آموزشی دارد . از اینرو توصیه پزشکی تخصصی تلقی نمی شوند و نباید آنها را جایگزین مراجعه به پزشک جهت تشخیص و درمان دانست .
منبع : synesthesia / بخش بهداشت و سلامت نمناک/ن/ز.ت
وبگردی