بیماری کرونا از علائم و انواع تا کنترل و پیشگیری ویروس کرونا
علل ، علائم و راههای درمان بیماری کرونا، بیماری ویروسی کرونا چیست؟
کرونا ،نوعی از ویروس ها هستند که به طور معمول بر دستگاه تنفس پستانداران، از جمله انسان، تأثیر می گذارند. آنها با سرماخوردگی، پنومونی و سندرم حاد تنفسی شدید (SARS) همراه هستند و همچنین می توانند روی روده تاثیر بگذارند.
ویروس کرونا ،در سال 1937 از ویروس برونشیت عفونی در پرندگان کشف شد. این ویروس ها ،مسئول 15 تا 30 درصد از سرده های رایج هستند و در طول 70 سال گذشته، دانشمندان دریافته اند که ویروس کرونا می تواند موش ها، سگ ها، گربه ها، بوقلمون ها، اسب ها، خوک ها و گاو را آلوده کند. مقاله MNT بر روی انواع مختلف ویروس کرونا انسانی، علائم آنها، نحوه انتقال آنها و دو بیماری خطرناک مشتق از آن :SARS و MERS تحقیق کرده است.
ویروس کرونا به عنوان عامل این بیماری به سیستم تنفسی حمله می کند و به تدریج این سیستم را از کار می اندازد و از علائم این بیماری می توان به سرفه، تب شدید که به التهاب ریه و نارسایی کلیه منجر می شود، اشاره کرد.
تاریخچه بیماری کرونا
براساس گزارشات اولین مورد بیماری در سپتامبر 2012 در مردی 60 ساله در عربستان سعودی کشف شد که به مرگ بیمار انجامید . این مرد چند روز قبل از آن به دبی سفر کرده بود و دومین مورد در مردی 49 ساله در قطر که او نیز در گذشت و کشف بیماری اولین بار در آزمایشگاه Health Protection Agency's در Colindale لندن به تایید رسید .
پیشنهاد شده است که این بیاری به نام سندرم نارسایی تنفسی خاورمیانه یا Middle East respiratory syndrome coronavirus که با اختصار MERS-CoV نامگذاری شود .
ویروس کرونا چیست؟
ویروس کرونا می توانند علایم آنفلوانزا و علائم تنفسی را ایجاد کنند. ویروس کرونا انسانی (HCoV) ابتدا در دهه 1960 در بینی بیماران مبتلا به سرماخوردگی شناسایی شدند. دو ویروس کرونا انسانی مسئول بخش بزرگی از سرما خوردگی های معمول OC43 و 229E هستند.
ویروس کرونا بر اساس طرح های تاج مانند بر روی سطوح خود،به این نام شناخته شده است. "Corona" در لاتین به معنی "هاله" یا "تاج" است. در میان انسان ها، عفونت اغلب در ماه های زمستانی و همچنین نزدیک بهار اتفاق می افتد ،کسی که به ویروس کرونا مبتلا شده است ممکن است بارها در معرض سرما خوردگی قرار گیرد زیرا آنتی بادی های کرونا متغیر هستند.
علائم و نشانه های بیماری کرونا :
علائم سرما خوردگی و یا آنفلوانزا معمولا از دو تا چهار روز پس از عفونت ویروس کرونا اتفاق می افتد و معمولا خفیف است.
علائم کرونا عبارتند از:
- سیستمی:تب و احساس خستگی مفرط
- تنفسی:آبریزش بینی، عطسه، گلو درد، سرفه خشک، تنفس کوتاه و مقطعی و تند ، در موارد نادر، تب
- کلیه ها:کاهش عملکرد(کاهش حجم ادرار یا تعداد دفعات دفع)
- روده ای:اسهال
- سیستم گردش خون:کاهش تعداد گلبولهای سفید
- خستگی
- تشدید علائم آسم
این بیماری می تواند به سینه پهلو ، التهاب ریه ها و آب گرفتگی کیسه های هوا منجر شود و در نهایت باعث نارسایی ریوی می گردد .
افرادی که از قبل به بیماری های فشار خون بالا، مشکلات مزمن ریوی، دیابت ، بیماریهای قلبی و عروقی مبتلا بوده اند بیشتر در خطر ابتلا به این بیماری و آسیب های خطرناک آن هستند .بر خلاف رینوویروس، علت دیگر سرماخوردگی، ویروس کرونا انسانی در آزمایشگاه به آسانی قابل کشت نیست.
درمان های پیشنهادی برای کنترل و کاهش بیماری کرونا
هیچ درمانی وجود ندارد، بنابراین درمان هایی که در این بخش از سلامت نمناک به آنها اشاره شده است شامل مراقبت از خود و داروهای بدون نسخه (OTC) است:
- استراحت
- نوشیدن آب کافی
- اجتناب از سیگار کشیدن و دود
- استفاده از استامینوفن، ایبوپروفن یا ناپروکسن برای کاهش درد و تب
- استفاده از دستگاه بخار
ویروس مسئول می تواند با نمونه گیری از مایعات تنفسی مانند موکوس از بینی یا خون تشخیص داده شود.
انواع ویروس کرونا:
انواع مختلف ویروس های کرونا انسانی موجب انواع مختلف بیماری میشود در حال حاضر شش نوع شناخته شده از ویروس کرونا وجود دارد که می تواند انسان را آلوده کند.
انواع متداول عبارتند از:
- 229E (آلفا کروناویروس)
- NL63 (آلفا کروناویروس)
- OC43 (قرنطینه ویروس بتا)
- HKU1 (کرونا ویروسی بتا)
کرونا ویروس جدید و عامل انتقال آن چیست ؟
کرونا ویروس نوعی ویروس شایع است که برای اولین بار در دهه 1960 شناسایی شدند. قبل از شیوع کرونا ویروس جدید دو نوع از این ویروس در دنیا اپیدمی شد. ویروسی به نام سارس و مرس که در سال 2003 در دنیا اپیدمی شد و محل شیوع آن عربستان و عامل انتقال و ابتلا به ویروس سارس و مرس شتر و شیر شتر بود. در حال حاضر نسل جدید ویروس کرونا موسوم به Novel یا 2019-nCoV که با انواع دیگر آن متفاوت است ، در اوایل ژانویه سال 2020، در چین شناسایی شد و بسیار سریع گسترش یافت و به کشورهای دیگر راه یافت و جان بسیاری از افراد را گرفت.
افرادی که ابتدا مبتلا به این ویروس جدید گشتند اغلب در بازار ماهی فروشان و در زمینه فروش غذاهای دریایی فعالیت می کردند. هنوز منشأ این ویروس مشخص نیست اما پژوهشگران احتمال می دهند، این ویروس در اثر جهش در بدن جانوران یا پرندگان ایجاد شده باشد. عوامل مختلفی به عنوان منشأ این بیماری مطرح شده است که خفاش، نوعی مورچه خورا، میمون و شتر از جمله آن ها هستند البته ممکن است جانوران دیگری هم در شیوع نقشی داشته باشند اما احتمالا سوپ خفاش عامل آن نیست.
علائم بیماری کرونا ویروس جدید عبارتند از :
- تب شدید
- سرفه های خشک
- سردرد
- مشکلات تنفسی
- درد عضلانی
- گلودرد
- آبریزش بینی
- اسهال
- اختلالات انعقادی خون
- نارسایی کلیه
این بیماری انجام آزمایش در آزمایشگاه تخصصی و کشت سلولی از نواحی بینی و گلو و خون مشخص می گردد. طریق دوره کمون کرونا ویروس 2 الی 14 روز است. مبتلایان به این بیماری اگر سیستم ایمنی قوی داشته باشند معمولاً طی چند روز این علائم از بین می روند. اما در صورت انتقال عفونت کرونا ویروس به دستگاه تنفسی تحتانی افراد مسن، افراد مبتلا به بیماری قلبی، فشار خون و یا افراد دارای سیستم ایمنی ضعیف مثل MS ، به یک ویروس عفونی خطرناک تبدیل می شود.
جلوگیری از ابتلا به کرونا ؛ چگونه از خودتان محافظت کنید؟
در حال حاضر هیچ واکسنی برای محافظت از شما در برابر عفونت کرونای ویروسی وجود ندارد. شما ممکن است قادر به کاهش خطر ابتلا به عفونت با انجام موارد زیر باشید:
- ویروس کرونا، معمولا از راه دهان، بینی، چشم و گوش وارد بدن می شود. به همین دلیل قبل از شستشوی کامل دستها ، به این چهار قسمت از بدن دست نزنید .
- دستان خود را در طول شبانه روز ، چندین بار با آب وصابون یا مایع دستشویی به مدت 30 ثانیه با دقت بشویید.البته استفاده از مایع یا ژل ضدعفونی کننده نیز تاثیر زیادی در ضدعفونی کردن دستان دارد .
- از دست دادن و روبوسی تا حد ممکن خودداری کنید .
- یکی از راههای انتقال ویروس کرونا ، تنفس است ، پس در صورتی که فردی در نزدیکی شما عطسه و یا سرفه کرد ، خیلی سریع دهان و بینی خود را بپوشانید و تا حد ممکن از آن شخص دور شوید .
- از دستشویی های عمومی استفاده نکنید چرا که برخی از ویروس های مشابه کرونا به ندرت از طریق بخارات مدفوع نیز می توانند وارد فضای تنفسی شوند
- اگر متناسب با شغل خود ، با اشیائی کار می کنید که افراد دیگر نیز مدام با آنها در تماس هستند ، آن اشیاء را مدام ضدعفونی کنید ، مانند دستگیره در ، دکمه های آسانسور ، ستون فلزی مترو و اتوبوس ، خودپردازها و ...
- اگر قادر به ضرعفونی کردن آنها نیستید قبل از شستشوی دستان خود به دهان ، چشم ، گوش و بینی خود دست نزنید .
- از رفتن به اماکن عمومی تا حد ممکن خودداری کنید و در صورت ضورت ، مدام دست های خود را ضدعفونی کنید .از دستکش و ماسک استفاده کنید .
- یک مایع ضدعفونی کننده کوچک برای زمانهایی که به آب و مایع دستشویی دسترسی ندارید به همراه داشته باشید تا در محیط های عمومی مانند مترو و خیابان و ... بعد از تماس با افراد و اشیاء، مدام دست هایتان را ضدعفونی کنید.
- از خورد غذا ،خوراکی و مایعات در مکانهای نامطمئن اجتناب کنید ، زیرا یکی از راه های انتقال کرونا مصرف غذای آلوده است .
- غذاهای خود را کاملا بپزید و از خوردن غذای خام و یا نیمه پخته خودداری کنید ، مانند تخم مرغ عسلی و یا استیک نیم پز. گوشت ، مرغ و شیر را باید جوشانه و کاملا پخته شود .
- پس از ورود به منزل بلافاصله دست های خود را شسته و ضدعفونی کنید . از اعضای دیگر خانواده نیز انجام این کار را بخواهید .در محل کار نیز از همکاران خود بخواهید تا این مسائل را رعایت کنند.
- میوه ها و سبزیجات را با آب و محلول های ضدعفونی کننده میوه و سبزی شستشو دهید و از خوردن میوه های نشسته خودداری کنید .
- با خوردن ویتامین C ، میوه ها ، سبزیجات و داروهای تقویتی، سیستم ایمنی بدن خود را تقویت کنید ، روزانه یک لیوان آب ولرم و آب لیموی تازه را با یک قاشق عسل طبیعی بنوشید.
- مسواک خود را ضدعفونی کرده و با مایع بشوئید .
چگونه از دیگران محافظت کنیم:
- اگر علائم سرماخوردگی دارید، می توانید با انجام موارد زیر به محافظت از دیگران کمک کنید.
- در حالی که بیمار هستید، در خانه بمانید.
- از تماس نزدیک با دیگران جلوگیری کنید.
- هنگام سرفه کردن یا عطسه کردن ،دهان و بینی خود را پوشش دهید، و دست ها را بشویید.
- اشیاء و سطوح را تمیز و ضد عفونی کنید.
درمان های تجویز شده برای بیماری ویروسی کرونا
درمان های خاصی برای بیماری های ناشی از ویروس های کرونا انسان وجود ندارد ، اکثر افراد مبتلا به بیماری کرونا ویروسی رایج بدن انسان به تنهایی بهبود می یابند. با این حال، شما می توانید برخی از چیزهایی را برای از بین بردن علائم خود انجام دهید.
- داروهای درد و تب را مصرف کنید (احتیاط:آسپرین را به کودکان ندهید).
- استفاده از یک رطوبت ساز یا حمام گرم برای کمک به کاهش گلو درد و سرفه.
- اگر به اندازه کافی بیمار هستید، باید مقدار زیادی مایعات بنوشید و در خانه بمانید و استراحت کنید.
با توجه به اینکه این مقاله قبل از بوجود آمدن بحران نوع جدید و جهش یافته ی ویروس کرونا تهیه و ترجمه گردیده است تاکید می گردد که در صورت داشتن علائم این بیماری حتما به پزشک و مراکز درمانی مراجعه نموده و از بسنده کردن به روش های درمانی پیشنهاد شده جدا خودداری نمایید .