بیماری هایی که خود را با خارش پوست نشان میدهند
خارش پوست شما نشانه چه بیماری هایی است؟
خارش پوست، یکی از شایع ترین شکایاتی است که بیماران را مجبور می کند برای کاهش یا درمان آن به متخصصین پوست و مو مراجعه کنند. گاه خارش چنان شدید است که فرد، قادر به خوابیدن نبوده و امکان زندگی عادی برای فرد وجود ندارد. دلایل متعددی برای خارش پوست وجود دارد که برخی از آنها مربوط به بیماری های پوستی، پوست خشک و برخی دیگر از دلایل خارش مزمن مربوط به بیماری های جدی تر مانند سرطان و ایدز است. در این بخش از نمناک به بررسی علل احتمالی خارش مزمن پرداخته ایم که می تواند ریشه در بیماری های زیر داشته باشد.
بیماری هایی که خود را با خارش پوست نشان می دهند
بیماری کلیوی
اغلب افراد مبتلا به بیماری کلیوی یا نارسایی مزمن کلیوی دچار خارش شدید در سراسر بدن می شوند. تحقیقات نشان داده 42 درصد بیماران دیالیزی دچار خارش متوسط تا شدید کلیوی هستند، خارشی که گاهی خواب شبانه را از چشم آنها می زداید. علم هنوز کشف نکرده است که چرا بیماری کلیه باعث خارش می شود، اما پزشکان معتقدند که علت خارش در این بیماران می تواند سموم انباشته در بدن و عدم توانایی کلیه برای حذف مواد زائد و سموم باشد.
بیماری کبد
بیماری کبد با نشانه هایی چون کم خونی و... همراه است، خارش پیوسته نیز می تواند یکی از نشانه های خاموش بیماری کبدی باشد. اگر کبد به درستی عمل نکند، افزایش اسیدهای صفراوی و سمی شدن بدن اتفاق می افتد که همراه با خارش است. خارش مرتبط با بیماری کبدی پس از تجویز داروهای مهار کننده اسیدهای صفراوی و دفع سموم کبد کاهش می یابد.
درماتوفیزیک
عفونت درماتوفیتوز (Dermatophytosis) یا تینهآ (tinea) نوعی عفونت قارچی است که بر اثر درماتوفیتها ایجاد میشود. خارش، دانههای پوستی، تغییر رنگ ناخن از جمله علائم و نشانههای رایج درماتوفیتوز می باشند، عامل ایجادکننده این نوع عفونتها به نام قارچهای درماتوفیت (Dermatophytes) هستند.
بیماری نخاعی
هر گونه آسیب به نخاع میتواند بر حرکت یا عملکرد شما تأثیر بگذارد و سبب بروز بیماری نخاعی شود. انواع بیماری نخاعی با علائم مختلفی همراه است، مداوم وسط کمر(بدون جوش یا دانه) می تواند نشانه ی نوروپاتی یا آسیب عصبی باشد.تحقیقات نشان داده است که بیماری ستون فقرات، چه به علت سن یا آسیب، می تواند بر عصب فشار و آسیب وارد کند که باعث احساس خارش در پوست می شود.خارش های نوروپاتی ممکن است در یک سمت بدن و یا هر دو طرف رخ دهد، اما اگر خراش تسکین نداشته باشد، هشداری بزرگ است.
بیماری سلیاک
بیماری سلیاک یک اختلال گوارشی است که به واسطه واکنش ناشی از مصرف گلوتن، یک نوع پروتئین موجود در گندم، جو و جیرههای حاوی گلوتن دیگر، در بدن ایجاد میشود. در برخی از افراد مبتلا، علایم پوستی مانند خشکی پوست، پوستهپوسته شدن، قرمزی، و خارش مشاهده میشود. همچنین در بیماران سلیاک جای زخم و تاول روی زانو ها، آرنج ها، کپل ها و یا موی سر، بسیار خارشی هستند. این علایم میتواند ناشی از عدم جذب مواد مغذی کافی در بدن باشد که به دلیل آسیب رودهها ایجاد میشود.
لنفوم
تحقیقات نشان داده است که از 5 تا 30 درصد لنفوم ها مانند هوجکین و غیر هوجکین می تواند خارش داشته باشد، خارش با تحریک یا بدون تحریک، می تواند اولین علامت بیماری هوجکین باشد که احتمالا ناشی از سیتوکین ها، مولکول های سیگنال سلولی است که موجب التهاب در پاسخ به عفونت می شود. اگر پزشک شما به لنفوم شک کند، ممکن است اشعه ایکس تجویز کند، تا بیماری را از بین ببرد. اگر این بیماری تشخیص داده شد، خارش پس از شروع شیمی درمانی یا پرتودرمانی متوقف خواهد شد.
بیماری تیروئید
پوست خشک و یا احساس خارش بر روی آن میتواند یک نشانه برای کم کاری تیروئید باشد. هیپوتیروئیدی باعث میشود تا سطح هورمون تیروئید به شدت کاهش یافته و در نتیجهی آن سوخت و ساز بدن نیز کمتر شود. این اتفاق باعث کاهش رطوبت پوست میشود و عوارضی همچون پوست خشک،خارش، شکنندگی ناخنها و یا رگه شدن کنار ناخنها را در پی دارد.
آلرژی
آلرژی یکی از شایع ترین بیماری های مزمن در جهان است که با علائمی چون سرفه، عطسه، خارش پوست بدن، قرمزی یا راشهای ریز پوستی و...همراه است. گروهی از افراد با قرار گرفتن در معرض آلرژنها چون موی حیوانات، گرده گل و گیاه، یا مصرف برخی از ادویهها، پیچک سمی، نیکل و یا ترکیبات موجود در اقلام مراقبت شخصی مانند دستمال مرطوب و آرایش و...دچار واکنشهای آلرژیک و التهاب میشوند و پوست صورت، بدن و... دچار خارش می شود.
یائسگی
خارش پوست یکی از معضلات شایع دوره یائسگی است. زنان در این دوره ممکن است در ناحیه صورت، بدن یا ناحیه تناسلی خود دچار خارش شوند.خارش پوست در طول یائسگی میتواند نتیجۀ افت میزان هورمون استروژن باشد. استروژن برای سلامت پوست اهمیت دارد. این هورمون کمک میکند تا پوست بر اثر تحریک تولید روغنهای طبیعی در بدن و نیز کلاژن مرطوب بماند. کاهش روغنها و کلاژن طبیعی میتواند باعث خشکی و نازکی پوست شده و این امر منجر به خارش پوست گردد.
سرطان پستان
در مواردی ممکن است که سرطان سینه موجب خارش پوست در این ناحیه شود. سرطان سینه التهابی با نشانه های دیگری چون راش، پوست زبر، قرمز و متورم همراه است. بیماری پاژه سینه نیز ممکن است علت خارش سینه باشد، این بیماری نوعی سرطان سینه نادر است که باعث ورود سلول های سرطانی به منافذ شیر شده و درون و اطراف نوک سینه متراکم می شوند. بیماری پاژه با علائمی چون پوسته پوسته شدن یا زبر شدن پوست اطراف نوک سینه، ترشح خونی یا برگشت نوک سینه همراه است.