سرطان چشم
سرطان چشم انواع بسیاری دارد این بیماری هم در کودکان وجود دارد و هم در بزرگسالان. بهتر است با دیدن کوچک ترین نشانه فورا به پزشک مراجعه کنید.

 با علل ، علائم و انواع سرطان چشم آشنا شوید

سرطان چشم یک اصطلاح کلی است که برای توصیف انواع سرطان هایی می باشد، که در چشم هستند. وقتی افراد از این سرطان صحبت می کنند, معمولاً ملانوما چشمی درنظر گرفته می شود، که شایع ترین نوع سرطان چشم در بزرگسالان یافت شده است. با این حال, سرطان چشم ممکن است در کودکان به صورت یک بیماری به نام سرکوب کننده تومور, رخ دهد.

سرطان های چشم از کجا شروع می شوند؟

چشم سه بخش عمده دارد:

  • کره چشم که بیشتر با مواد ژله ای مانند پر می شود و دارای 3 لایه اصلی (صلیبیه، رنگینه چشم و شبکیه چشم) است.
  • مدار چشم (بافت اطراف کره چشم).
  • سازه های جانبی (لوازم جانبی) مانند پلک و غدد اشکی که انواع مختلف سرطان می تواند در هر کدام از این مناطق شروع شود.

علائم سرطان چشم:

علائم سرطان چشم از فردی به فرد دیگر براساس نوع سرطان متفاوت است و چنانچه در بخش سلامت نمناک میخوانید در بزرگسالان شایع ترین علائم آن عبارتند از:

_تاری دید در یک چشم

_نقاط شناور کوچک در دید

_تغییر در رنگ عنبیه

_قرمزی یا درد چشم

_چشم های برآمده

_از دست دادن بینایی محیطی

در مراحل اولیه سرطان چشم, ممکن است تعداد کمی از علائم وجود داشته باشد. در واقع برای یک بیمار غیر معمول نیست که فرد اولین کسی باشد که در یک امتحان برنامه روتین معاینه می شود.

درمان سرطان چشم

چند نوع سرطان چشم وجود دارد؟

بررسی علائم و نشانه های انواع سرطان چشم

علائم ملانوما چشمی در بزرگسالان:

یکی از انواع سرطان چشم ملانومای چشمی است؛ ملانوما چشمی که معمولاً در سلول های لایه شبکیه گسترش می یابد, لایه عروقی چشم شما که بین شبکیه قرار گرفته است (لایه بافتی که دیوار داخلی عقب کره چشم) و (سفیدی چشم) را تحت تاثیر قرار می دهد.

ملانوما اغلب در لایه جلویی (زنبق و پلک) یا پشت (لایه کوروئید) گسترش می یابد و در موارد نادر, ممکن است در بیرونی ترین لایه چشم, در حدقه چشم یا پلک رخ دهد.

نشانه های رتینوبلاستوما در کودکان:

شایع ترین نوع سرطان چشم کودکان رتینوبلاستوما است, این، بیماری ای است که هر ساله حدود 4 هزار کودک را مبتلا می کند. در حالی که این بیماری عمدتاً در کودکان دو سال و زیر 2 سال دیده می شود, اما می تواند در گروه های سنی دیگری نیز مورد حمله قرار گیرد.

علائم رتینوبلاستوما، عبارتند از:

_مردمک چشم سفید

_هماهنگی با " چشم صلیب " (لوکوکوریا)

_چپ شدن چشم ها

_تغییر رنگ مردمک چشم

_درد چشم ناشی از توسعه گلوکوم (کم تر شایع)

شایع نیست که والدین ابتدا متوجه وضعیت کودک خود شوند.آن ها ممکن است متوجه شوند که یکی از چشم ها معمولاً به فلاش واکنش نشان می دهد (ایجاد چشم قرمز) و دیگری مردمک سفید روشن را نشان می دهد و در برخی موارد ممکن است چشم " چشم گربه ای" یا سایر ناهنجاری های قابل دیدن داشته باشد.

اگر سرطان چشم داشته باشید، چه کاری باید کرد؟

اگر هر گونه تغییر در چشم و یا دید خود را تجربه می کنید, به چشم پزشک مراجعه کنید. تشخیص نسبتاً ساده است, معمولاً نیاز به معاینه بصری چشم با یک دستگاه پزشکی نورانی را دارد. اگر کوچک ترین سوءظنی نسبت به رتینوبلاستوما فرزند خود داشته باشید, فوراً باید به پزشک اطفال مراجعه کنید.

رتینوبلاستوما سرطان تهاجمی دوران کودکی است و یکی از مهم ترین آن ها می باشد که تشخیص اولیه، کلید جلوگیری از هرگونه آسیب بصری یا آسیب به چشم است. علاوه بر این, اگر به فرد بزرگسال یا کودک مشکوک باشید, یک چراغ قوه را مستقیماً به چشم او نیندازید, که می تواند باعث آسیب بیشتر شود.

انواع سرطان چشم

سرطان اولیه:

نوع سرطان چشم شما بستگی به نوع سلول سرطانی دارد. سرطانی که در چشم شروع می شود, سرطان چشم اولیه نام دارد.

سرطان های ثانویه:

گاهی سرطان می تواند به چشم دیگری سرایت کند.این سرطان چشم ثانویه نامیده می شود. در زنان این احتمال زیاد در سرطان سینه وجود دارد و در مردان این احتمال در سرطان ریه است. اگر سرطان به چشم گسترش یافته است, به اطلاعات مربوط به سرطان اولیه خود مراجعه کنید.

سرطان چشمی:

سرطان چشم بسیار نادر است و هر سال حدود 10 مورد تشخیص داده می شود.سرطان هایی که داخل چشم را تحت تاثیر قرار می دهند، داخل چشمی هستند و آن هایی که خارج از چشم را تحت تاثیر قرار می دهند، خارج چشمی هستند.

سرطان کره چشم:

سرطان های داخل چشم (موثر بر داخل چشم ها)، عبارتند از:

ملانوما چشم:

سلول هایی که سرطانی در ملانوما هستند به نام ملانوسیت ها نامیده می شوند. ملانوسیت ها سلول هایی هستند که رنگ و رنگدانه ها را می سازند. ملانوسیت ها در پوست، لب ها و پوشش اندام ها مانند چشم وجود دارد.

بیشتر ملانوم ها در پوست شروع می شوند اما می توانند در بخش های دیگر بدن از جمله چشم ها نیز رشد کنند.

ملانومای چشم می تواند در این مکان ها شروع شود:

_کره چشم

_رنگینه یا کوروئیدال ملانوما

_ملتحمه (پوشش جلوی چشم)

_پلک ها

ملانومایی که از کره چشم آغاز می شوند نادر هستند و ملانوما یکی از رایج ترین انواع سرطان چشم در بزرگسالان است.

رنگینه چشم، لایه میانی چشم است و دارای سه بخش میباشد:

_عنبیه (بخش رنگی)

_بدنه مژگانی

_کوروید

اکثر ملانوماهای در بخش کوروید از رنگینه رشد می کنند و چشم پزشک ممکن است این بیماری را ملانومای کوروید بنامند. بقیه ملانومای رنگینه در عنبیه و بخش مژگانی شروع می شوند.

برخی شواهد وجود دارند که نشان می دهند حمام آفتاب فرد را در معرض اشعه ماورا بنفش (UV) قرار می دهد و می تواند ریسک ابتلا به سرطان ملانوما را افزایش دهد.

بیش از حد بودن در معرض نور خورشید:

این اتفاق ریسک سرطان پوست را افزایش می دهد، و همچنین می تواند عامل خطر ابتلا به ملانومای چشم را افزایش دهد. بیش از حد قرار گرفتن در معرض نور خورشید یک فاکتور ریسک شناخته شده برای ملانومای پوست است اما مطالعات تاکنون نتایج متفاوتی را نشان داده اند بنابراین تحقیقات بیشتری برای پاسخ به این پرسش مورد نیاز است.

ملانومای عنبیه معمولاً آسان پخش می شود، بنابراین پزشکان اغلب وقتی در مراحل اولیه هستند، آن ها را تشخیص می دهند که معمولاً آهسته رشد می کنند و به ندرت در بخش های دیگر بدن پخش می شوند.

عوامل سرطان چشم

نشانه های سرطان چشم چه هستند؟

ملانومای ملتحمه و پلک:

ملانومای ملتحمه و پلک دارای سرطان های اضطرابی هستند و بسیار نادر میباشند. درمان برای این بیماری کمی متفاوت است و معمولاً جراحی یا پرتو درمانی می شوید و یا ترکیبی از اینها برای درمان ملانومای کره چشم مفید است.

لنفوم چشم:

لنفوم، معمولاً در غدد لنفاوی شروع می شود که بخشی از سیستم ایمنی شما هستند. لنفوم چشم به دو گروه تقسیم می شود:

  1. لنفوم داخل چشمی اولیه
  2. لنفوم آدنکس چشم

لنفوم داخل چشمی اولیه:

این ها در چشم ها رشد می کنند ، لنفوم داخل چشمی اولیه نادر است و کم تر از 1 % از کل سرطان ها را تشکیل می دهد. اگر سیستم ایمنی ضعیفی دارید، احتمال ابتلا به لنفوم داخل چشمی اولیه در شما بیشتر خواهد بود. برای مثال، افرادی که:

  • ایدز دارند
  • در حال پیوند عضو هستند و نیاز به مصرف داروهایی برای سرکوب سیستم ایمنی بدن خود بوده اند
  • افرادی که مسن هستند

لنفوم آدنکس چشم:

برخی از لنفوم های چشم ها در بافت اطراف رشد می کنند، لنفوم آدنکس چشم نامیده می شوند و بسیار نادر هستند. لنفوم داخل چشمی اولیه و لنفوم آدنکس چشم به طور کلی به عنوان یک لنفوم در هر جای دیگر بدن درمان می شوند و آن ها معمولاً با پرتودرمانی به چشم و شیمی درمانی درمان می شوند که سایر درمان ها ممکن است ایمونوتراپی باشد.

سرطان های نادر چشم در کودکان:

دو نوع اصلی سرطان در کودکان وجود دارد که در کودکان رشد می کنند که عبارتند از:

  1. رتینوبلاستوما
  2. مدولواپی تلیوما

رتینوبلاستوما:

رتینوبلاستوما، در شبکیه شروع می شود و عموماً بر کودکان زیر 5 سال تاثیر می گذارد. اگرچه این می تواند بسیار ناراحت کننده و ترسناک باشد برای کودک و والدین آن ها، اما از هر 10 کودک، 9 نفرشان خوب می شوند (90 %).

مدولواپی تلیوما:

مدولواپی تلیوما یک نوع بسیار نادر از سرطان چشم است که می تواند در کودکان زیر 10 سال رشد کند. این بیماری معمولاً در قسمت مژانی چشم و به طور کلی آهسته رشد می کند و معمولاً پخش نمی شود و نشانه های آن عبارتند از:

  • تغییرات در بینایی
  • بیرون زدن چشم
  • درد در اطراف چشم ها

درمان معمولاً جراحی برای از بین بردن سرطان است. این عملیات مدتی طول می کشد تا به آن عادت شود. متخصصانی که به دنبال کودک شما هستند، این عملیات را توضیح خواهند داد و از شما و فرزندتان در این مورد حمایت خواهند کرد.

به ندرت برخی از بزرگسالان مبتلا به این بیماری می شوند و این ممکن است به این دلیل رشد کند که سرطانی باشد که در سنین پایین رشد کرده و بعداً تشخیص داده شود.

سرطان سلول فلسی چشم:

سلول های فلسی مسطح هستند و بسیاری از سطوح را در بدن پوشش می دهند، بیشتر سرطان ها بر روی پوست یافت می شوند اما ممکن است در بخش های دیگر بدن از جمله چشم رشد کنند.

سرطان سلول فلسی در ملتحمه:

ملتحمه، غشا روشن و مرطوبی است که جلوی چشم و خطوط درون پلک را می پوشاند. گرچه نادر است، اما سرطان سلول های فلسی متداول ترین نوع سرطان ملتحمه است.

چنانچه در بخش سلامت نمناک اشاره کرده ایم این سرطان معمولاً در سطح ملتحمه رشد می کند، اما می تواند در داخل و اطراف چشم نیز رشد کند. به طور کلی آهسته رشد می کند و به ندرت به بخش های دیگر بدن نیز گسترش می یابد.

نشانه های آن، عبارتند از:

  • چشم های قرمز
  • تحریک در اطراف چشم ها
  • احساس اینکه چیزی در چشم ها است
  • رشد درد در سطح چشم ها

درمان شامل جراحی برای حذف سرطان، انجماد درمان (سرما درمانی) یا قطره های چشمی شیمی درمانی (شیمی درمانی موضعی) می شود.

نئوپلازی ایتراپیتلیال ملتحمه (cin):

گاهی اوقات سلول ها در سطح ملتحمه می توانند غیر عادی به نظر برسند. این تغییرات سلولی نئوپلازی ایتراپیتلیال ملتحمه نامیده می شوند و معمولاً با نمونه برداری تشخیص داده می شوند.

شما ممکن است با جراحی و یا شیمی درمانی موضعی درمان شوید. اگر درمان نشود، ممکن است cin به سرطان سلول های فلسی مهاجم تبدیل شود و ممکن است به قسمت های دیگر بدن سرایت کند.

انواع سرطان چشم

علائم سرطان چشم و راه های درمان 

سرطان اطراف کره چشم:

قسمت های اطراف مدار چشم ها و ماهیچه های جانبی. سرطان هایی که در این بخش از چشم ها رشد می کنند، سرطان های عضلانی، عصب و بافت پوستی هستند.

سرطان سلول های پوستی اساسی:

سرطان سلول های پوستی اساسی بر روی پوست اطراف بدن یافت می شود که اغلب با قرار گرفتن در معرض نور خورشید ایجاد می شود. آن را می توان روی پلک ها نیز یافت. پزشکان آن را همانند دیگر سلول های بنیادی پوست سلول اساسی درمان می کنند.

سرطان سلول های پوستی فلسی:

بیشتر سرطان سلول های پوستی فلسی بر روی پوست یافت می شوند و در مناطقی که در معرض نور خورشید قرار دارند. این شامل پلک هاست.

سرطان های سلولی فلسی اغلب پخش نمی شوند. اگر این کار را بکنند، اغلب به لایه های عمیق تر پوست عمل می کنند. آن ها می توانند به اطراف غدد لنفاوی و دیگر اندام ها که باعث سرطان ثانویه می شوند، گسترش یابند،اما این غیر معمول است.

سرطان غده اشکی:

یک سرطان نادر است و در غده اشکی چشم آغاز می شود ، این غده ها یک مایع را تولید می کنند که سطح چشم را تمیز و از آن محافظت می کند. اشک های ما قسمتی از این سیال است. انواع مختلفی از سرطان غده اشکی وجود دارد، از جمله لنفوم و کارسینوم آدنوئید کیستیک.

نشانه ها عبارتند از:

  • چشم هایی متورم و برآمده
  • یک غده در اطراف غده اشکی
  • درد در اطراف یک چشم

درمان شما به نوع و اندازه سرطانتان بستگی دارد، برای کارسینوم آدنوئید کیستیک یا غده اشکی، معمولاً ابتدا جراحی خواهید داشت و همچنین ممکن است پرتودرمانی یا شیمی درمانی یا هر دو بعد از جراحی داشته باشید.

برای لنفوم غده اشکی ممکن است پرتودرمانی و شیمی درمانی داشته باشید ، همچنین ممکن است ایمونوتراپی داشته باشید.

رابدومیوسارکوم:

رابدومیوسارکوم (RMS) نوعی از سارکوم بافت نرم است. بافت نرم شامل ماهیچه ها، تاندون ها و اعصاب است. رابدومیوسارکوم مداری در بافت نرم اطراف چشم ها شروع می شود. این بیماری عمدتاً کودکان خردسال را تحت تاثیر قرار می دهد اما گاهی در نوزادان و افراد مسن تشخیص داده می شود.

نشانه ها عبارتند از:

  • پلک افتاده
  • چشم از حدقه بیرون زده
  • چشم متورم

همانند دیگر سرطان ها، سرطان رابدومیوسارکوم یک سرطان نادر است. مهم است که اگر علائم بیماری را مشاهده کردید به پزشک خود مراجعه کنید. روش درمان بستگی به سن و اندازه اوربیتال های مداری دارد و درمان هایش شامل جراحی، شیمی درمانی یا پرتودرمانی و یا ترکیبی از اینها می باشد.

علت سرطان چشم چیست؟ چه چیزی باعث بیماری ملانوما می شود؟

ملانوما زمانی روی می دهد که سلول های تولید کننده رنگ در چشم ها به سرعت تقسیم و تکثیر می شوند و این باعث می شود یک غده به عنوان تومور شناخته شود. مشخص نیست که چرا این اتفاق می افتد، اما عوامل زیر ممکن است خطر وقوع آن را افزایش دهند.

عوامل خطر سرطان چشم:

عامل خطر هر چیزی است که شانس شما را برای ابتلا به یک بیماری مانند سرطان افزایش دهد. سرطان های مختلف فاکتورهای ریسکی متفاوتی دارند. برخی عوامل خطر، مانند سیگار کشیدن، می توانند تغییر کنند. برخی دیگر، مانند سن و یا سابقه خانوادگی فرد، نمی توانند تغییر کنند.

اما داشتن یک فاکتور ریسک شناخته شده یا حتی چندین عامل ریسک، به این معنا نیست که شما این بیماری را به دست خواهید آورد. و بسیاری از افرادی که این بیماری را دریافت می کنند ممکن است تعداد کم یا هیچ یک از عوامل خطر شناخته شده را نداشته باشند.

نژاد / قومیت:

خطر ابتلا به سرطان پوست در این کشور بسیار بیشتر از آمریکایی های آفریقایی، اسپانیایی یا آسیایی است.

رنگ چشم:

چشم های روشن احتمال بیشتری برای ابتلا به سرطان پوست را دارند تا افرادی که چشم تیره تر و رنگ پوست تیره ای دارند. اگر چشم های آبی، خاکستری یا سبز داشته باشید، در مقایسه با افرادی که چشمان قهوه ای دارند، خطر ابتلا به سرطان ملانوما در شما بیشتر است.

رنگ چشم روشن

شیوع سرطان چشم در چشم رنگی ها

سن و جنسیت:

ملانومای چشم می تواند در هر سنی رخ دهد، اما وقتی افراد مسن تر شوند، ریسک بالا می رود. افرادی که بیش از 50 سال سن دارند, احتمال ابتلا به ملانوما در انها بیشتر است. در واقع میانگین سن تشخیص قطعی 55 سال است. این بیماری در کودکان و افراد بالای 70 سال نادر است.

ملانوما چشم در مردان کمی ( درصد بسیار کمی ) رایج تر از زنان است.

شرایط ارثی خاص:

افرادی که مبتلا به سندرم دیسپلاستیک هستند، خال های غیر عادی بسیاری بر روی پوستشان دارند و در خطر افزایش احتمال ابتلا به سرطان پوست قرار دارند. همچنین به نظر می رسد که آن ها ریسک بالاتری از ابتلا به سرطان ملانومای چشم دارند.

سندروم سرطان BAP1 یک بیماری ارثی نادر است که در آن اعضای خانواده در معرض خطر افزایش احتمال ملانوما، سرطان بدخیم، سرطان کلیه و غیره قرار دارند. این وضعیت از جهش ژنتیکی (تغییر) در ژن BAP1 ناشی می شود و به ایجاد سرطان های تهاجمی که در سنین کوچک تر ظاهر می شوند، منجر می شود.

خال ها:

انواع مختلفی از خالهایی (nevi) که در چشم یا روی پوست هستند با افزایش خطر ابتلا به ملانوما (uveal) در ارتباط هستند. در چشم، این موارد عبارتند از:

کوروئیدال، کوروئیدال غول پیکر، و nevi عنبیه و روی پوست، nevi غیر معمول، nevi معمول پوست، و کک مک.

یک وضعیت چشم، که به عنوان ملانوز اکتسابی اولیه شناخته می شود (PAM)، جایی که ملانوسیت ها در آن بیش از حد رشد می کند، یک فاکتور ریسک برای ملانومای ملتحمه است.

تاریخچه خانوادگی:

رنگدانه چشم می تواند در برخی از خانواده ها ارثی باشد، اما این بسیار نادر است و دلایل ژنتیکی برای این کار هنوز مورد بررسی قرار دارند.

عوامل خطر اثبات نشده سرطان چشم:

  • استفاده از حمام آفتاب
  • مشاغل خاص:

برخی مطالعات نشان داده اند که جوشکاران ممکن است دارای ریسک بالاتری برای دریافت ملانومای رنگینه چشم باشند (ازکوروید و مژگانی)، اما کارهای بیشتری انجام می شوند.

  • ملانوما پوست:

برخی از بیماران مبتلا به ملانومای رنگینه چشم یک سابقه ملانومای پوست را دارند، اما هنوز مشخص نیست که آیا داشتن ملانوما در پوست، خطر ابتلا به ملانوما در چشم را افزایش می دهد یا نه.

** استفاده بیش از حد گوشی موبایل به خصوص در شب یکی از رایج ترین علل ابتلا به سرطان چشم در سالهای اخیر بوده برای همین به شدت توصیه می کنیم از انجام این کار خودداری کنید.**

همه چیز درباره علل و انواع سرطان چشم + عوامل خطر و تاثیر موبایل

4.450
این مطلب مفید بود ؟446
توجه : مطالب بخش بهداشت و سلامت سایت نمناک از منابع خارجی ترجمه شده و تنها جنبه اطلاع رسانی و آموزشی دارد . از اینرو توصیه پزشکی تخصصی تلقی نمی شوند و نباید آنها را جایگزین مراجعه به پزشک جهت تشخیص و درمان دانست .
منبع : cancerresearchuk / verywellhealth / nhs / cancer / cancer / بخش بهداشت و سلامت نمناک /ن /آ
وبگردی