خارج کردن جسم خارجی از چشم
مژه، پلک و اشک همگی عاملی برای جلوگیری از وارد شدن اجسام خارجی به چشم شما هستند و اگر جسمی هم به داخل چشم برود، از این طریق می توان راحت تر آن ها را خارج کرد.
گاهی اوقات وارد شدن بعضی از اجسام خارجی یا حتی گرد و خاک بیرون روی سطح چشم می تواند عامل خطرناک و دردناکی باشد و بنابراین بسیار مهم است که هرچه سریع تر آن ها را خارج کنید.
در این قسمت از بهداشت و سلامت نمناک مراحلی را به شما آموزش می دهیم که بتوانید بدون آسیب رساندن به چشم خود این اجسام خارجی را از داخل چشم بیرون بیاورید.
علل و عوامل موثر در ورود جسم خارجی به چشم
از عوامل افزایش دهنده خطر جسم خارجی چشم عبارتند از:
- وجود باد
- هوای پر از گرد و غبار
- داشتن مشاغلی مثل نجاری، تراشکاری، آهنگری یا سنگ خردکنی که در طی آنها قطعات ریز چوب یا سایر مواد با شتاب زیاد به اطراف پخش می شوند. افراد دارای این مشاغل باید از وسایل محافظت کننده چشم استفاده کنند.
قسمتهایی از چشم که ممکن است جسم خارجی وارد آن شود
جسم خارجی معمولاً با چشم غیرمسلح دیده می شود اما گاهی جسم خارجی خیلی کوچک است و در زیر پلک گیر می افتد، که در این صورت تنها با معاینه چشم پزشکی می توان آن را دید. قسمتهایی از چشم که ممکن است جسم خارجی وارد آن عبارتند از:
- قسمت خارجی چشم
- پشت پلک
- داخل چشم
علایم شایع وجود جسم خارجی در چشم:
- درد
- تحریک پذیری
- قرمزی شدید چشم
- احساس ساییده شدن چیزی به چشم هنگام پلک زدن
برای خارج نمودن جسم خارجی در چشم به شیوه زیر عمل کنید:
1. قبل از لمس چشم ها حتماً دستانتان را بشویید.
بسیاری از افراد این مرحله را فراموش می کنند زیرا می خواهند سریع تر جسم خارجی را خارج کنند اما شستن دست ها و دست های بدون جرم و آلودگی بسیار حائز اهمیت هستند و خطر ورود باکتری و آلودگی را به چشم می کاهد.
2. سعی کنید پلک بزنید تا اشک چشمتان بیرون بیاید اما چشمان خود را نمالید.
مالیدن چشم ها یک واکنش طبیعی برای افرادی است که چیزی داخل چشمشان گیر کرده اما دیدن آن ها باعث آسیب رسانی بیشتر می شود. پس سعی کنید چند بار پشت سر هم پلک بزنید تا از چشم شما بیرون بیاید و همراه با آن، آلودگی و یا اجسام خارجی داخل چشمتان را بیرون هم بیاورد.
3. ببینید می توانید جسم خارجی را داخل چشم خود پیدا کنید یا خیر.
زمانی که در موقعیت بهتری قرار گرفتید ، فقط باید به داخل چشم خود نگاه کنید. بالا و پایین آن را ببینید و به گوشه های آن دقت کنید تا جسم خارجی را بیابید.
اگر نتوانستید آن را پیدا کنید، احتمالاً این جسم وارد قسمت داخلی پلک های تان شده است. پلک خود را کمی بالا بکشید و به آرامی زیر آن را نگاه کنید و مراقب باشید به چشمتان فشار وارد نکنید و مجددا برای پلک پایین هم همین کار را انجام دهید.
4. اگر چیز های ریزی مثل شن یا دانه های ریز داخل چشمتان گیر کرده، از یک عدد گوش پاک کن استفاده کنید.
اگر چنین جسم ریزی داخل چشمتان دیدید، می توانید یک عدد گوش پاک کن را به آرامی داخل چشم تان بچرخانید تا با آن برخورد کند و آن را از چشمتان جدا کنید.
5. چشمانتان را با آب تمیز بشویید.
اگر کاپ مخصوص چشم دارید، از آن استفاده کنید. اول باید کاپ را شستشو دهید و اجازه ندهید که هیچ چیز با آن برخورد کند ؛ حتی دستتان را هم به آن نزنید و سپس این کاپ را تا نصفه با آب تمیز و شوینده چشم پر کنید.
سپس آن را روی چشم ها قرار دهید تا آن ها را بشویید. اگر کاپ را کمی سفت نگه دارید، مایع بیرون نمی ریزد. سرتان را عقب بگیرید و چشمانتان را باز کنید و به بالا و پایین و اطراف نگاه کنید و اجازه دهید که مایع کل چشم شما را بشوید.
اگر نمی توانید این مرحله را انجام دهید، می توانید به سادگی یک کاسه آب بردارید و سرتان را خم کنید و چشمان باز خود را داخل یک کاسه آب کنید و سپس آن ها را حرکت دهید تا به طور کامل شسته شود همچنین می توانید شیر آب را باز کنید و چشمتان را زیر آن نگه دارید.
6. به زمان مورد نیاز برای شسته شدن چشم توجه کنید.
بسیار مهم است بدانید که چشمان شما به چند مدت شستن نیاز دارند. اگر این حساسیت سطحی باشد، می توانید از شوینده چشم هم استفاده کنید که 5 دقیقه برای آن کافی است اما توصیه می شود که حداقل 15 دقیقه این کار را انجام دهید.
7. از یک دوست کمک بگیرید.
اگر مشکل دارید، می توانید از یکی از دوستانتان کمک بگیرید. احتمالاً او از شما آرامش بیشتری در چنین شرایطی دارد و می تواند جسم را شناسایی کند. کمی بالا و پایین را نگاه کنید تا بتوانند جسم خارجی را پیدا کند و مراحل بالا را در پیش گرفته و به شما کمک کند.
نکات مهم:
- هیچگاه برای بیرون آوردن جسم خارجی از سوزن استفاده نکنید.
- اجسام خارجی که در مرکز قرنیه گرفته اند، را خودتان خارج نکنید زیرا با اینکار سبب خراشیدگی قرنیه و آسیب جدی به چشم می شوید.
- چنانچه در بخش سلامت نمناک میخوانید دستکاری زیاد چشم باعث کوری می شود بنابراین هر چه زودتر باید به پزشک یا بیمارستان مراجعه نمود. چشم پزشک با عکس برداری و وسائل تخصصی جسم خارجی را بیرون می آورد.
چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟
گاهی اوقات اصلاً نباید خودتان دست به کار شوید زیرا با این کار، حساسیت چشم را افزایش می دهید.
شرایط زیر موقعیت هایی هستند که در صورت تجربه کردنشان حتما باید به پزشک مراجعه کنید:
- وارد شدن یک ماده شیمیایی داخل چشم
- وارد شدن یک حشره داخل چشم
- وارد شدن یک تکه شیشه یا فلز داخل چشم
در مطب پزشک یا درمانگاه اورژانس می توان اکثر اجسام خارجی را بدون بی حسی موضعی از چشم خارج نمود.
در صورت وجود جسم خارجی در چشم و مراجعه به پزشک:
- چشم خود را نمالید.
- تا زمان معاینه چشمتان را بسته نگاه دارید.
- پزشک برای دیدن جسم خارجی با یک ماده بی خطر (فلورسئین) روی چشم را رنگ آمیزی می کند تا جسم خارجی بهتر دیده شود.
- بعد از رنگ آمیزی، چشم با یک عدسی با درشت نمایی بالاتر تحت معاینه قرار می گیرد.
- بر اساس اندازه و محل جسم در چشم پزشک از روش متفاوتی استفاده می کند.
- پس از در آوردن جسم خارجی، یک پوشش روی چشم گذاشته می شود تا چشم بسته بماند.
- پزشک پس از 2-1 روز دوباره چشم را معاینه می کند.
- برای پیشگیری از عفونت پزشک برای شما قطره چشمی حاوی آنتی بیوتیک، داروهای ضددرد و قطره چشمی بیحس کننده تجویز می کند.
- پس از درآوردن جسم خارجی و برداشتن پوشش روی چشم، فرد می تواند فعالیت خود را در پیش گیرد.
در صورت عوارض زیر دوباره به پزشک مراجعه کنید:
- عفونت
- درد
- تب
- اختلال در بینایی
اگر فلفل تند داخل چشم هایمان ریخت چه کار کنیم؟
چشمانتان را با آب نشویید زیرا سوزش را بدتر می کند. باید از شیر استفاده کنید زیرا شیر اسیدیته است و تندی فلفل را از بین می برد و درد را کاهش خواهد داد، این گونه که اول باید دستانتان را با آب و صابون بشویید و سپس چشم را داخل شیر کنید.