دوران بارداری
مراقبت های زمان بارداری زنان، نقش مهمی در سلامت مادر و جنین ایفا میکنند . تغذیه صحیح در بارداری، ضامن رشد کافی جنین و فراهم شدن ویتامین ها و مواد غذایی لازم برای مادر میباشند .

مراقبت های ماه سوم بارداری چیست؟

بارداری حدود 40 هفته است که به سه دوره، تقسیم می شود. سه ماهه اول بارداری زمانی است بین لقاح تا پایان هفته دوازدهم بارداری. در این مدت، بدن یک زن باردار دچار تغییر و تحولات جسمی و روحی فراوانی می شود. کودک شما نیز در طول سه ماهه اول بارداری یک مرحله تکاملی بسیار مهم را پشت سر می گذارد. در این مقاله قصد داریم درباره مهم ترین وقایع سه ماهه اول بارداری صحبت کنیم.

تغییرات بدن مادر در سه ماهه اول بارداری

اگرچه اکثر زنان عقب افتادن پریود را به عنوان اولین نشانه حاملگی می دانند، اما درواقع شروع علائم بارداری از زمانی است که بدن شما با تغییرات هورمونی ناشی از بارداری مواجه می شود. مهم ترین علائم سه ماهه اول بارداری عبارت اند از:

حساسیت و تورم پستان ها

در مدت کوتاهی بعد از لقاح بین اسپرم و تخمک، ممکن است تغییرات هورمونی بدنتان باعث شود که پستانهای شما حساس یا دردناک شوند. ازآنجاکه بدن شما به تدریج با این تغییرات هورمونی سازگار می شود، احتمالاً بعد از سه ماهه اول بارداری این علائم کاهش می یابد.

حالت تهوع با استفراغ یا بدون استفراغ 

حالت تهوع بارداری که تحت عنوان بیماری صبحگاهی نیز شناخته می شود، معمولاً یک ماه پس از بارداری شروع می شود. برخلاف نام آن، در هر ساعتی از شبانه روز می تواند اتفاق بیفتد و دلیل اصلی آن، بالا رفتن سطح برخی از هورمون ها در بدنتان است.

برای جلوگیری از حالت تهوع بارداری سعی کنید معده خود را خالی نگذارید. هر یک تا دو ساعت به آرامی و به مقدار کم، غذا بخورید. غذاهایی را انتخاب کنید که کم چربی باشند. به مقدار زیاد مایعات بنوشید. از خوردن غذاهایی که طعم یا بوی آنها، حالت تهوع شما را تشدید می کند، خودداری کنید. 

تکرر ادرار

ممکن است در سه ماهه اول بارداری بیشتر از حد معمول، نیاز به مراجعه به سرویس بهداشتی داشته باشید. علت این است که حجم خون بدنتان در دوران بارداری افزایش می یابد. بنابراین کلیه های شما دائما برای دفع مایعات اضافی از بدن، مشغول به کار خواهند بود و بیشتر از قبل، نیاز به تخلیه مثانه خواهید داشت. 

خستگی

در سه ماهه اول بارداری سطح هورمون پروژسترون افزایش می یابد که باعث می شود بیشتر از قبل، خسته و خواب آلوده باشید. در این مدت تا جایی که ممکن است، استراحت کنید. پیروی از یک رژیم غذایی سالم و فعالیت بدنی منظم نیز، ممکن است انرژی شما را افزایش دهد.

یبوست

بالا رفتن سطح هورمون پروژسترون در سه ماهه اول بارداری می تواند حرکت مواد غذایی را در دستگاه گوارش شما آهسته تر کند و باعث یبوست شود. مکمل های آهن بارداری نیز ممکن است این مشکل را تشدید کنند. برای جلوگیری یا رفع یبوست، مقدار زیادی فیبر در رژیم غذایی دوران بارداری مصرف کنید و مایعات زیادی بنوشید. فعالیت بدنی منظم نیز می تواند به شما کمک کند.
در سه ماهه اول بارداری چه اتفاقی برای جنین می افتد؟

روز اول بارداری شما درواقع اولین روز از آخرین دوره قاعدگی شماست. در حدود 10 تا 14 روز پس از آن، یک تخمک از تخمدان های شما رها می شود که اگر با اسپرم لقاح کند، سلول تخم اولیه ایجاد می شود.

کودک شما در سه ماهه اول بارداری به سرعت رشد می کند. رشد مغز و نخاع به سرعت انجام می شود و اندام های او شروع به شکل گیری می کنند. قلب کودک نیز در سه ماهه اول شروع به تپیدن خواهد کرد.

در چند هفته اول بازوها و پاهای کودک نیز شروع به جوانه زدن می کنند و تا پایان هفته هشتم بارداری، انگشتان پا و دست شکل می گیرند. در پایان سه ماهه اول بارداری، اندام های جنسی کودک نیز تشکیل شده است؛ بنابراین جنسیت جنین مشخص می شود. 

کودک شما در پایان سه ماهه اول بارداری حدود 7.6 سانتی متر طول و تقریباً 28.3 گرم وزن دارد.
 مراقبتهای سه ماهه اول بارداری شامل چه مواردی می شود؟
خطر سقط جنین در سه ماهه اول بارداری بیشتر از ادامه بارداری است. اگر قصد پیشگیری از سقط جنین را دارید و می خواهید یک بارداری سالم و موفق داشته باشید، به  نکات زیر توجه کنید:
  • ویتامین های دوران بارداری را طبق دستور پزشک مصرف کنید.

  • فعالیت بدنی سبک اما منظم داشته باشید. 

  • با انجام تمرینات کگل، عضلات کف لگن خود را تقویت کنید. 

  • یک رژیم غذایی سرشار از میوه ، سبزیجات، پروتئین و فیبرهای کم چرب مصرف کنید.

  • آب زیاد بنوشید.

  • در مصرف کالری، تعادل را رعایت کنید، نه کمتر و نه بیشتر. شما حدود 300 تا 500 کالری بیشتر از حد معمول، نیاز خواهید داشت.

  • از انجام ورزش شدید یا تمرینات قدرتی که باعث آسیب رسیدن به شکمتان می شود، خودداری کنید.

  • از مصرف الکل ، کافئین (بیش از یک فنجان قهوه یا دو فنجان چای در روز)، سیگار کشیدن و مصرف مواد مخدر، خودداری کنید.

  • از مصرف ماهی خام یا غذاهای دریایی دودی شده خودداری کنید. همچنین مصرف ماهی هایی نظیر کوسه ماهی، شمشیر ماهی، ماهی خال مخالی و دیگر انواع ماهی که سطح جیوه بالایی دارند، خودداری کنید.

  • جوانه های خام مصرف نکنید.

  • بستر گربه را که می تواند ناقل یک بیماری انگلی به نام توکسوپلاسموز باشد، تمیز نکنید.

  • شیر یا سایر محصولات لبنی غیرپاستوریزه را مصرف نکنید.

همچنین معمولاً لازم است که در این مدت، هر چهار هفته یک بار به پزشک متخصص زنان و زایمان مراجعه کنید. پزشک زنان علاوه بر ارزیابی سلامت کلی شما و تعیین سن حاملگی، عوامل خطر احتمالی را در شما بررسی می کند و توصیه های لازم را به شما خواهد کرد.

همچنین روند رشد و تکامل کودک شما ب طور منظم مورد ارزیابی قرار خواهد گرفت. غربالگری سه ماهه اول بارداری نیز برای بررسی ناهنجاری های کروموزومی جنین، ضروری است که باید انجام شود.

منبع gahvare.net

سه ماهه اول بارداری (دستورات و هرآنچه که باید بدانید)

57
این مطلب مفید بود ؟70
نظر سنجی برای این مطلب غیر فعال شده است
وبگردی