21 سپتامبر؛ روز جهانی آلزایمر
بسیاری از ما بعد از مواجهه با غم ها و مشکلات آرزو می کنیم که کاش دچار فراموشی می شدیم اما آلزایمر یا بیماری فراموشی، یک نوع اختلال عملکرد مغزی است که در اثر آن به تدریج توانایی های ذهنی فرد تحلیل می رود و در نوع پیشرفته آن بیمار ممکن است توانایی راه رفتن، صحبت کردن یا پاسخ دادن به دیگران را از دست بدهد. با توجه به گسترش این بیماری و اهمیت درمان آن در تقویم جهانی روزی به نام روز جهانی آلزایمر نامگذاری شده است.
چنانچه در نمناک میخوانید تاریخ روز جهانی آلزایمر در تقویم 21 سپتامبر است.
هدف از نامگذاری روز جهانی آلزایمر
21 سپتامبر روز جهانی آلزایمر روزی است که در آن سازمان های آلزایمر در سراسر جهان تلاش خود را برای افزایش آگاهی در مورد آلزایمر و زوال عقل متمرکز می کند. هر 65 ثانیه یک نفر به بیماری آلزایمر مبتلا می شود. با توجه به شرایط فعلی، کارشناسان معتقدند که تعداد آمریکایی های مبتلا به آلزایمر تا سال 2050 چهار برابر خواهد شد و به 16 میلیون نفر خواهد رسید.
شناسایی اولین بیمار آلزایمر در جهان
یک روانپزشک آلمانی به نام آلویس آلزایمر برای اولین بار این بیماری را در سال 1901 در یک زن 50 ساله تشخیص داد و بنابراین ، این بیماری به نام او نامگذاری شد.
تاسیس انجمن آلزایمر در ایران
جهت ارتقای کیفیت زندگی افراد مبتلا به آلزایمر تعدادی از خیرین شهرک اکباتان با کمک مرکز بهداشت غرب در درمانگاه شهید غفاری در بهمن سال 1380 انجمن آلزایمر ایران را تاسیس نمودند که اولین تشکیل غیر دولتی (NGO) آموزشی، درمانی، مراقبتی و توانبخشی افراد مبتلا به آلزایمر در کشور است.
آلزایمر چیست؟
بهتر است در روز جهانی آلزایمر کمی با این بیماری آشنا شوید. بیماری آلزایمر شایع ترین نوع زوال عقل و گروهی از اختلالات که عملکرد ذهنی را مختل می کند. آلزایمر سبب مرگ سلول های عصبی و از بین رفتن بافت ها در سرتاسر مغز می شود و با پیشرفت این بیماری بافت مغز کوچک شده و نواحی حاوی مایع مغزی-نخاعی بزرگتر می شوند. آسیب های ناشی از آلزایمر، حافظه، گفتار و ادراک فرد مبتلا را مختل می کند.
بیماری آلزایمر اغلب با فراموش کردن چیزها شروع می شود و باعث از دست دادن حافظه کوتاه مدت می شود که در به خاطر سپردن رویدادهای اخیر مشکل ایجاد می کند و در نهایت منجر به ناتوانی در رسیدگی به فعالیت های روزانه و حتی نیازهای اساسی می شود.
علت دقیق بیماری آلزایمر هنوز مشخص نیست. به نظر می رسد برخی از رویدادهای پیچیده در مغز رخ می دهد که باعث این بیماری می شوند.
علائم بیماری آلزایمر
در مطلب " حقایق بیماری آلزایمر و بهترین روش های درمان آن " به طور کامل در باره علل و علائم و .. این بیماری صحبت کردیم و دانستید که برخی از علائم هشداردهنده بیماری آلزایمرعبارتند از:
- تغییر خلق و خو
- فراموش کردن اطلاعات اخیر
- چالش در حل مشکلات
- مشکل در انجام کارهای خانه یا محل کار
- سردرگمی مکانی و زمانی
- مشکل در خواندن
- قضاوت در مورد فاصله و تشخیص رنگ
- از دست دادن مسیر تاریخ و زمان
- جا به جا کردن چیزها و فراموشی جای آنها
- کناره گیری از فعالیت های اجتماعی و تفریحی
دارو و درمان آلزایمر
هیچ درمانی برای بیماری آلزایمر وجود ندارد. تشخیص زود هنگام در کاهش روند این بیماری برای بیمار مفید است. برخی از داروها اثر پیشگیرانه دارد و موجب کاهش علائم و پیشرفت این بیماری می شود.